Devlet kurumları 'ödenek yok' diyor

Çorum’da 2020 yılının ilk İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda 'ödenek yok' açıklamaları damga vurdu. Özellikle Karayolları ve DSİ’den gelen yöneticiler ödenek yokluğunu sık sık gündeme getirdi.

Google Haberlere Abone ol

ÇORUM - Çorum Karayolları 7'nci Bölge Müdürlüğü ve Devlet Su İşleri 5'nci Bölge Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan yatırımlarda, “ödenek” sorunu yaşanıyor. Bölge Müdür Yardımcıları, koordinasyon kurulundaki sözleriyle yaşanan ödenek sorununu bir kez daha dile getirdi.

Geçtiğimiz yıllarda Rahip Brunson’ın Türkiye’de tutuklanmasının ardından doların artmasıyla başlayan ekonomik sorunlar, sadece vatandaşı değil devlet kurumlarını da vurdu. Doların artmasının ardından bugüne kadar Çorum’da toplam 5 adet İl Koordinasyon Toplantısı gerçekleştirildi. Bu toplantılardan bazılarında DSİ’de ve karayollarında yaşanan ödenek sorunları nedeniyle bazı yatırımların durduğu, bazı projelere de başlanamadığı sıkça dile getirilmişti. 2020 yılının İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’na da ödenek problemleri damgasını vurdu.

KURUMLAR ÖDEYEMİYOR, FİRMALAR TASFİYE İSTİYOR

Öte yandan kurumlar işlerini yaptırıyor ancak son günlerde birçok yüklenici firma da tasfiye talebinde bulunuyor. Bu taleplerdeki artışın en büyük sebebi ise kurumların işlerini yaptırıp yüklenici firmalara hak edişlerini ödeyememesi.

361 MİLYON TL’LİK HAK EDİŞİN 250 MİLYONU ÖDENEBİLDİ

Haydar Kobya

2019 yılında yüklenici firmalara 361 milyon TL’lik imalat yaptıran Karayolları 7'nci Bölge Müdürlüğü, bu hak edişin sadece 250 milyon TL’sini ödeyebildi. Bu konuyla ilgili Bölge Müdür Yardımcısı Haydar Kobya, “Çorum için 361 milyon TL imalat yaptık ama bunun 255 milyonunu ödeyebildik. Geri kalanı da borç olarak duruyor. Şu anda çalıştığımız 12 projemiz var ve 3 tanesini de bitirdik. 2019 yılında 15 projede çalıştık. 12 tanesinde de çalışmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

106 MİLYON YATIRIM YAPILDI, 50 MİLYONU ÖDENEBİLDİ

Çorum’a yapılan en büyük yatırımlardan birisi olan dört tünelli Kırkdilim Geçişi projesinde hak edişlerin yarısı ödenememiş durumda. Dün kurula bir sunum yapan Karayolları 7. Bölge Müdür Yardımcısı Haydar Kobya, 2019 yılında Kırkdilim’de 106 milyon TL’lik iş yapıldığını ancak 50 milyon TL’lik ödeme yapabildiklerini söyledi. Kobya, “Şu anda Laçin tarafındaki T3 tüneliyle ortadaki T2 tünelinde çalışma yapıyoruz. Kazı destekleme çalışmalarını yapıyoruz. T3 tünelinin bu yıl sonuna kadar tamamlanmasını ümit ediyoruz. Tabii burada ödenek önemli. Bunu her defasında söylüyorum. Bu projede de 106 milyon TL imalat yaptık. Bunun 50 milyonunu ödeyebildik” diye konuştu. Ancak devlet yöneticileri, Kırkdilim projesini hayata geçiren yüklenici firmanın güçlü bir firma olduğunu sıkça dile getiriyor.

Bölge Müdür Yardımcısı Haydar Kobya konuşmasında sık sık, “Ödenek gelirse”, “Ödenek olursa”, “Ödenek bulabilirsek” diyerek yatırımlara ilişkin ucu açık ifadeler kullanmayı tercih etti.

DSİ’DE DE AYNI PROBLEM VAR

Ödenek sıkıntısı Devlet Su İşleri 5'nci Bölge Müdürlüğü için de geçerli görünüyor. Devlet Su İşleri 5. Bölge Müdür Yardımcısı Tolga Gökhan Diri’nin verdiği bilgilere göre DSİ’de bu yıl yüzde 40’ı tamamlanmamış çalışmalar yatırım programına alınmadı. Birçok projeye de ödenek tahsis edilmedi.

DSİ’nin Çorum’da toplam 65 projesi bulunuyor. Bu projelerden 9’u tamamlandı, 22’si devam ediyor. İhale sürecinde 5 adet proje bulunurken, 29 tane de ihale edilecek proje var.

KOÇHİSAR İÇİN SADECE 1 MİLYON ÖDENEK

İçme suyu projelerinde de ödenek sorunu yaşanıyor. Çorum için büyük önem arz eden Koçhisar Barajı İshale Hattı Projesi’nin ihalesi yapılmış, 2020 yılı yatırım programına alınmıştı. Bu projenin 2. kademe arıtma tesisi için 2020 yılında ödenek ayrılmadı. Yine baraj ile arıtma tesisi isale hattı için sadece 1 milyon TL’lik ödenek ayrıldı.

.

'KAMUOYUNA SÖYLEMESEK DE İÇME SUYUNDA TEHLİKE VARDI'

Bu projeyle ilgili de Vali Yardımcısı Recep Yüksel, kamuoyuna açıklanmasa da içme suyunda büyük tehlike yaşandığını söyledi. Yüksel toplantıda, “Kamuoyuna her ne kadar söylemesek de içme suyu için tehlikeli seviyeler vardı değil mi Alper bey?” dedi. Belediye Başkan Yardımcısı Alper Zahir de Yüksel’in sözlerini onayladı.

Osmancık’ın 2,71 milyon metreküp içme suyu sağlayacak Osmancık İçme Suyu Tesisleri için de bin TL’lik göstermelik bir ödenek ayrılmış durumda.

İLÇE GÖLETLERİNE PARA YOK

Örneğin Tımarlı Sulaması Projesi’ne bu yıl 62 milyon TL ödenek ayrılırken, Mecitözü Figani ve Kozören sulamalarına, Oğuzlar Göleti Sulaması İnşaat İkmali’ne, Osmancık için önem arz eden İncesu Göleti Sulaması’na, İskilip Derekargın Göleti’ne, Sungurlu Göleti’ne, Sungurlu Diği Göleti’ne, Mecitözü Bayındır Göleti’ne ödenek ayrılmadı.

'MUHALEFET BELEDİYESİYİZ AMA HALK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”'

Sungurlu Belediye Başkanı Abdulkadir Şahiner de, DSİ’nin belediyeye hiçbir destek vermediğini söyledi. Dere ıslahı konusunda makine ve ekipman desteği istediklerini dile getiren Şahiner, “Muhalefet belediyesiyiz ama halk için çalışıyoruz” dedi.

DEVLET BÜYÜKLERİNDEN ÖDENEK DESTEĞİ İSTEDİ

Toplantıda DSİ 5. Bölge Müdür Yardımcısı Devlet Su İşleri 5. Bölge Müdür Yardımcısı Tolga Gökhan Diri, Vali Yardımcısı Recep Yüksel ve devlet büyüklerinden ödenekler için destek istedi. Diri, “Sayın valim sizlerin ödenek desteğini bekliyoruz” dedi.