Erdoğan: Moskova'daki ateşkes görüşmeleri olumlu istikamette devam ediyor

Libya'daki iç savaşın taraflarının Rusya'nın başkenti Moskova'da yaptığı görüşmeler hakkında açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Öyle zannediyorum akşam saatlerinde nihayete erecek. Olumlu istikamette devam ettiği bilgisini aldım" dedi. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Beştepe'deki görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

'İTALYA'NIN ÇABALARINI TAKDİR EDİYORUZ'

Görüşmede ağırlıklı olarak Libya'daki gelişmeleri ele aldıklarını aktaran Erdoğan, şunları söyledi:

"Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin Libya Özel Temsilcisi Selame'nin girişimlerini ve Berlin sürecini yapıcı şekilde destekledik, desteklemeye devam ediyoruz. Bu hafta sonu Berlin'de yapılacak zirve ile ilgili olarak gerek Sayın Putin gerek şahsım gerekse Sayın Conte de Berlin'e katılma noktasında şu anda kararlılığımız var. Malumunuz geçen çarşamba günü İstanbul'da Sayın Putin ile bir ortak açıklama yaptık ve bu açıklama ile birlikte ateşkes dün gece yürürlüğe girmiş oldu. Halihazırda ateşkesin ahdi bir temele oturtulması amacıyla da gayret göstermekteyiz."

Heyetlerin Moskova'da görüşmelerine devam ettiğini hatırlatan Erdoğan, "Bu çerçevede yakın zamanda bir ateşkes antlaşmasının imzalanmasını özellikle temenni ediyorum. İtalya'nın bu kulvarda gösterdiği çabaları da takdirle karşılıyoruz" diye konuştu.

'İDLİB KONUSUNDA İTALYA'NIN DESTEĞİNİ BEKLİYORUZ'

Görüşmenin gündeminde Suriye konusunun da yer aldığını dile getiren Erdoğan, "Türkiye'nin sahada sükunetin tesisi, siyasi sürecin ilerletilmesi ve terör tehdidinin bertaraf edilmesi amacıyla yürüttüğü çalışmalar hakkında Sayın Conte'yi bilgilendirdim. İdlib'de sağlanan ateşkesin sürekli kılınmasının önemine dikkat çektim. Bu minvalde İdlib'in gerginliği azaltma bölgesi statüsünün muhafazasına yönelik çabalarımıza İtalya'nın da desteğini beklediğimizi vurguladım" dedi.

İtalya'nın, Türkiye'nin genel ihracatı içinde 3'üncü sırada, genel ithalatı içinde ise 5'inci sırada yer aldığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "20 milyar dolara kadar yükselen ticari ve ekonomik ilişkilerimizin bu olumlu seyri bizi memnun etmekle birlikte bunu yeterli bulmuyoruz. Daha önce belirlemiş olduğumuz hedef 30 milyar dolardır. Bu 30 milyar dolar hedefine de kararlı bir şekilde yürümeliyiz. Sayın Conte'de de bu iradeyi gördüm" ifadelerini kullandı.

Moskova'daki Libya zirvesi bitti: Hafter süre istediMoskova'daki Libya zirvesi bitti: Hafter süre istedi

CONTE: AMACIMIZ BÖLÜNMEMİŞ VE BAĞIMSIZ BİR LİBYA

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, "Türkiye ve Rusya'nın çağrısının ardından Libya'da yürürlüğe giren ateşkesin barışçıl sürece girilmesi için fırsat penceresi açacağını" söyledi. Conte, "Libya'da ateşkesin önemli bir fırsat penceresi açacağını, barışçıl sürece girileceğini umut ediyorum" dedi.

Libya konusunda yürütülen Berlin süreci sayesinde Libya'da gerginliğin yerini siyasi sürece bırakacağını ifade eden Conte, "İtalya olarak amacımız bölünmemiş, bağımsız ve egemen bir Libya olması" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinde Moskova'daki gidişat üzerine bilgi aldığını aktaran Conte, "İmza atılacak kanaatindeyim. Bu sadece bir adım. Karmaşık bir süreç. Hemen zafer naraları atamayız. Mutlaka ateşkesin imzalanması, ardından Berlin'de bir araya gelmek lazım" ifadelerini kullandı.

El Arabiya'dan ateşkes anlaşması için iddia: 'Türk askeri Libya'ya gitmeyecek'El Arabiya'dan ateşkes anlaşması için iddia: 'Türk askeri Libya'ya gitmeyecek'

Açıklamalarının ardından Erdoğan ve Conte, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

"Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Serrac ile Hafter'in görüşmesi Moskova'da devam ediyor. Libya'da bir Barış Gücü olacak mı? Berlin Konferansı'nda herkese gerekli davet gönderildi mi?" sorusuna Erdoğan, "Şu an Moskova'daki görüşmeler devam ediyor. Öyle zannediyorum ki akşam saatlerinde bu görüşmeler herhalde nihayete erecektir ama olumlu istikamette devam ettiği bilgisini az önce arkadaşlarımdan aldım" yanıtını verdi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile yaptığı görüşmeyi hatırlatan Erdoğan, "Gerekirse burada BM'nin bir görevlendirme yapması, ateşkes sürecinin güçlü bir şekilde devamı bakımından, gözlemci olma noktasında isabetli olacaktır" dedi. (ANKARA/AA)