Kayyım Lisa Çalan'ı kovduktan sonra savunma istemiş

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kayyımının, IŞİD saldırısında iki bacağını kaybeden Lisa Çalan’ı işten atması kamuoyunda tepkiye neden olunca belediyenin ilgili dairesi ile kayyım olarak atanan Vali, "Mazeretsiz işe gelmedi" açıklaması yapmıştı. Lisa Çalan’ın bugün eline ulaşan iki evraka göre belediye, Çalan’ı önce kovmuş sonra savunmasını istemiş.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR – Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kayyımının, belediyenin Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’nda görevli, işine son verdiği 8 personel arasında, HDP’nin 5 Haziran 2015 tarihli Diyarbakır mitinginde IŞİD’in bombalı saldırısında iki bacağını kaybeden Lisa Çalan’ın da bulunması kamuoyunda tepki yarattı. Eleştiriler üzerine önce belediyenin ilgili dairesi ‘Lisa Çalan’ın kesintisiz ve mazeretsiz 45 gün işe gitmediği’ yönünde açıklama yaptı. Tepkiler devam edince bu kez Belediye Başkanlığı'na kayyım olarak atanan Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Çalan’ın 100 gün mazeretsiz işe gitmediğini söyledi. Lisa Çalan’ın eline bugün geçen iki evrak Belediye kayyımının Çalan’ı savunmasını almadan işten attığını ispatladı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı İnsan Kaynakları ve Eğitim Daire Başkanlığı antetli 2 Ocak 2020 tarihli evrakta, Çalan’ın işten atılmasıyla ilgili olarak ‘hizmetine ihtiyaç kalmaması sebebiyle sözleşmesinin yenilenmemesinin Başkanlık makamının kayıtlı onayı ile uygun görüldüğü’ ifade ediliyor.

Lisa Çalan'a gönderilen, 2 Ocak 2020 tarihini taşıyan yazı.

Lisa Çalan’ın eline aynı gün geçen ikinci evrak ise 3 Ocak 2020 tarihli. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı Sağlık İşleri Daire Başkanlığı antetli o evrakta ise şöyle deniyor, “…mesaiye gelmediğiniz ile ilgili soruşturma yapmak üzere muhakkik olarak görevlendirildiğinden ifadenize başvurmak üzere, tebligat elinize ulaştıktan 3(üç) gün içerisinde… muhakkik odasında hazır bulunmanız hususunda gereğini rica ederim.”

Lisa Çalan'a gönderilen, 3 Ocak tarihli evrak.

'ÖNCE FERMANINI KESMİŞLER, SONRA GEL BİZE SAVUNMANI YAP DİYORLAR'

Lisa Çalan’ın avukatı Alişan Şahin bu durumla ilgili şu açıklamayı yaptı:

Bu iki evrak ve belediyenin aldığı karar, kayyımın nasıl bir hukuk anlayışıyla hareket ettiğinin göstergesi. Lisa’nın o döneme dair raporları var. Bunun araştırmasını yapmadan, savunmasını almadan, önce fermanını kesmişler sonra gel bize savunma ver diyorlar. Hukuk bilgisini bıraktım az çok kurum tecrübesi olan kimse böyle bir işlem yapılmayacağını bilir. Demek ki kurumları cahil insanlar yönetiyor. Çok üzüntü verici. Önce bu işlemin geri alınması için idareye, belediyeye başvuracağız. Belediye bu yaptığı yanlış işlemden geri adım atmazsa elbette hakkımızı hukukta arayacağız.

'O KURUMDAN EN SON ÇIKARILACAK İNSAN LİSA'DIR'

Lisa’nın katliamda mağdur olduğunu, engelli kaldığını, çektiği acıları en iyi o kurum bilir. O kurumdan en son çıkarılacak insan Lisa’dır. Lisa’nın tedavi süreci sadece Türkiye’de değil yurt dışında da devam etmektedir. Yine yurt dışına çıkıp oradaki tedavi imkânlarından yararlanması olasıdır. Sosyal hukuk devletinin Lisa’ya el uzatması gerekirken onu kapının önüne koyması, bırakın hukuka aykırılığı vicdana da aykırı bir karar olmuştur. Lisa’nın yanı sıra iş akdi feshedilen diğer 7 belediye çalışanı da belediyenin eski personelidir. İş Kanununda temel prensip, sonra giren önce çıkar. Bu prensibe de aykırı hareket edilmiştir.