Kenanoğlu'ndan tepki: Gağan engellenemez!

Dersim'de yeni yıl ritüeli olarak devam ettirilen Gağan'ın İstanbul Gazi Mahallesi'nde engellendiğini ve polisin havaya ateş açarak altı kişiyi gözaltına aldığını açıklayan HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, "İnancımıza bir saldırı olarak görüyor ve kınıyorum" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, özellikle Dersim'de yaygın yeni yıl ritüeli olan Gağan'ın (Gaxan) İstanbul Gazi Mahallesi'nde engellendiğini belirterek tepki gösterdi.

"Bizim yörelerimizde “Saya” diye bilinen ve kimi yörelerde de “Gağan” diye adlandırılan, yeni yılın karşılanması anlamına gelen gelenek, topraklarımızın kadim geleneklerindendir" diyen Kenanoğlu, bu geleneğin bir inançsal ritüele dönüştüğünü vurguladı. Kenanoğlu şöyle devam etti:

'KİMLİĞİMİZİN BİR PARÇASIDIR'

"Kimi yörelerde doğadaki çeşitli canlıların kostümleri giyilerek ve mahalle mahalle, sokak sokak, ev ev dolaşarak lokmalar alınarak, dualar verilerek Saya Cemi dediğimiz inançsal rituelle son bulan bu geleneğimiz bizim inancımızın, kimliğimizin bir parçasıdır. Dersimli canların göç ederek yaşadıkları topraklarda bu geleneği sürdürmesi inançlarına, kimliklerine sahip çıkmalarının bir gereğidir."

DERNEK ÜYELERİ ENGELLENDİ

"Durum buyken Dersim Dernekleri Federasyonu üyesi Dersimli canların yaşadıkları Gazi Mahallesinde bu geleneklerini sürdürmek için 28.12.22019 akşamı bahsi geçen kostümlerle kahvehaneleri dolaşırken polis tarafından sırf bu kahvehane dolaşımı bahane edilerek engellenmeye çalışılması, bunun bir inançsal ritüel olduğunu söyleyen dernek üyelerini taciz ve tehdit amaçlı havaya ateş açılmasını ve arkasından da 6 dernek üyesinin gözaltına alınmasını inancımıza bir saldırı olarak görüyor ve kınıyorum. Dersim Dernekleri Federasyon Başkanı ve üyeleri serbest bırakılıp bu inançsal ritueli engelleyen, toplumumuzun değer yargılarına saldıran polis memurları ve bu talimatı veren yetkililer hakkında soruşturma açılmalıdır. Gağan bir inançsal ritueldir ve engellenmesine asla müsaade etmeyeceğiz." (HABER MERKEZİ)

Kürt inanç ve kültüründe Gaxan'ın (Noel) yeriKürt inanç ve kültüründe Gaxan'ın (Noel) yeri