HDP'li belediyenin mülteciye yardımı, 'örgüte battaniye yardımı' sayıldı

Van Cumhuriyet Savcılığı, daha önce Van Valiliği ve İnsani Yardım Vakfı'nın (İHH) mültecilere yaptığı battaniye yardımını HDP’li İpekyolu Belediyesi yapınca suç unsuru saydı. İpekyolu eş başkanları Şehsade Kurt ve Azim Yacan hakkında hazırlanan iddianamede mültecilere yapılan battaniye yardımı ‘Örgüte battaniye yardımı’ diye değerlendirildi.

Google Haberlere Abone ol

Oktay Candemir

11 Kasım 2019’ta ‘Örgüt üyeliği’ ve ‘Örgüt propagandası’ suçlamasıyla tutuklanan HDP’li İpekyolu Belediye Eş Başkanları Şehsade Kurt ve Azim Yacan hakkında hazırlanan iddianamede yer alan suçlamalardan biri de mültecilere dağıtılan battaniyeler oldu. Van Cumhuriyet Savcılığı, gazetecilerin önünde mültecilere dağıtılan battaniyeleri gizli tanık ifadesine dayanarak 'örgüte battaniye yardımı' olarak değerlendirdi .

Sadece resmi kayıtlara göre Van’da 2019 yılında 23 bin göçmen yakalandı. Son 10 yılda ise 400 bin göçmen Van’a giriş yaptıktan sonra gözaltına alındı. Van'a gelen düzensiz göçmenler daha çok otogarda, metruk binalarda ya da kiralayabildikleri toprak evlerde kalıyorlar.

TÜRKİYE MÜLTECİ OLARAK KABUL ETMİYOR

Türkiye, doğusundan gelen mültecileri mülteci olarak kabul etmediği için, Van’daki göçmenler pek çok mülteci hakkından yararlanamıyor. Çalışma haklarından mahrum bırakılan mültecilerin çoğu hangi haklara sahip olduğunu dahi bilmiyor. Bazı mülteciler kaçak çalışarak yaşamını sürdürüyor. Türkiye-İran sınırı ve Van, özellikle Asya ve Ortadoğu ülkelerinden gelen mülteciler için önemli bir yere sahip. Sınırın dağlık, dolayısıyla kaçak geçişler için uygun bir yapıda olması ve kent merkezinde Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne ait bir ofisin bulunması Van’ı doğudan gelen göçmenler için önemli bir merkez haline getiriyor. Van kent merkezdeki mültecilerin % 94’ü pasaportsuz ve kimliksiz olarak kaçak yoldan Türkiye ’ye giriş yaparken, sadece yüzde 6’sı resmi yollardan Türkiye’ye giriş yaptı. Mültecilerin yüzde 50’si siyasi, yüzde 50’si ise diğer nedenlerle ülkelerini terk etmek zorunda kalıyor. Söz konusu kişiler, Türkiye’de geçici sığınmacı olarak işlem görmekte ve üçüncü ülkelere yerleştirilinceye kadar da misafir-sığınmacı statüsünde kalıyor.

VAN VALİSİ BİLMEZ: HER TÜRLÜ YARDIMI YAPIYORUZ

Van’a yoğun mülteci girişi ile ilgili geçtiğimiz günlerde basına açıklamalarda bulunan Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, "2019 yılında 23 bin kişi Van'a giriş yapmış. Bu durumu bakan beye de anlattık. Bunu üzerine 20 il bize paydaş yapıldı. Şanlıurfa, Diyarbakır, Siirt, Bitlis, Malatya, Elazığ gibi iller bize paydaş yapıldı. Yapılan bu çalışmanın ardından Van kent merkezindeki kaçak göçmen sayısında oldukça azalma oldu. Organize Sanayi'de şu an kaçak göçmen hiç yok. Otobüs terminalinde şu an çok az sayıda kaçak göçmen olması lazım. İnşallah yakın zamanda tamamıyla biter. Ne olur bu konuda herkesten hassasiyet istiyorum. Biz bu göçmenlere yemek desteği veriyoruz, ilgileniyoruz da. Kaçak göçmen konusunda vatandaşlarımızdan da destek bekliyoruz" diyerek yardım çağrısında bulunmuştu.

Van Valiliği ve İHH göçmenlere çeşitli yardımlarda bulunmuştu. Göçmenlerin durumuna ilişkin kamuoyunda meydana gelen hassasiyet üzerine HDP’li İpekyolu Belediye Eş Başkanları Şehsade Kurt ve Azim Yacan’da harekete geçerek mültecilere çeşitli konularda yardımda bulundu. Belediye Kültür Müdürlüğü personeli ile çalışanlar tarafından, otogarda kalan mültecilere battaniye dağıtıldı. “Mültecilere Yardım” kapsamında yemek ve meyve dağıtan Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü ekipleri, her gün 500 kişiye yetecek kadar yemek çıkardı. Battaniye dağıtımını pek çok basın yayın organı da haber yaparak kamuoyuna duyurdu.

Ancak, mültecilere yapılan bu yardımlar İpekyolu Belediye Eş Başkanları Şehsade Kurt ve Azim Yacan’ın tutuklanmasının ardından suç unsuru olarak dosyaya konuldu. Medyanın önünde mültecilere dağıtılan battaniyeler, gizli tanık ifadesine dayanılarak ‘Örgüte battaniye götürdüler” iddiasıyla iddianameye kondu. Savcılık, eş Başkan Azim Yacan’a yönelik suçlamalar arasında battaniye dağıtımını da saydı.

AVUKAT DEMİR: İDDİALAR GEÇERSİZ

Şehsade Kurt ve Azim Yacan’ın avukatlarından Cemal Demir, Kurt ve Yacan hakkında iddia edilen suçların maddi dayanaktan yoksun, hayali varsayımlarla oluşturulmuş bir dosya olduğunu söyledi. Yacan ve Kurt’un gözaltına alınması için bile hukuki bir gerekçe bulunmazken kayyım atanmasına gerekçe oluşturmak için tutuklandıklarını aktaran Demir, mültecilere dağıtılan battaniyelerin dahi ‘Örgüte battaniye’si sayılmasının bunun kanıtı olduğunu vurguladı.

Azim Yacan ve Şehsade Kurt 8 Kasım 2019’da gözaltına alınmış ve yerlerine kayyım atanmasının ardından 11 Kasım 2019’da tutuklanmıştı. Erzurum Cezaevi'nde tutuklu bulunan Yacan ve Kurt, 10 Şubat 2020'de hakim karşısına çıkacak.