Abdullah Öcalan'a arka arkaya disiplin cezası

İmralı Cezaevi’nde tutulan PKK lideri Abdullah Öcalan ile Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş'a art arda iki kez disiplin cezası verildi. Konar, Yıldırım ve Aktaş cezalara itiraz etti. Avukat İbrahim Bilmez, "Sayın Öcalan bu disiplin cezalarının siyasi bir tavır olduğunu düşündüğü için o da siyasi bir tavır takınarak bu cezalara itiraz etmiyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi’nde tutulan Abdullah Öcalan ile aynı cezaevine kalan kalan Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş’la yapılmak istenen avukat ve aile görüşlerine izin verilmiyor. Adalet Bakanlığı 8 yıldır Öcalan ile görüşemeyen avukatlara, yerel seçim sürecinde görüş izni vermişti. Avukatlar 2 Mayıs, 22 Mayıs, 12 Haziran, 18 Haziran ve 7 Ağustos'ta Öcalan ile toplam 5 kez görüşmüştü.

Çözüm süreci döneminde İmralı'ya “sekreterya” olarak götürülen Ömer Hayri Konar, Veysi Aktaş, Hamili Yıldırım da aileleriyle 2015 yılından bu yana sadece 5 Haziran ve 12 Ağustos 2019 tarihlerinde görüşme yapmıştı. İstanbul seçimlerini AK Parti'nin kaybetmesinin ardından avukatlara yine görüş yasağı geldi. Ailelerin Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapıkları tüm başvurular “5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanunda” yer alan “Hükümlüler hakkında getirilen kısıtlamaları” gerekçe göstererek reddediliyor.

CEZALAR ARKA ARKAYA VERİLİYOR

Abdullah Öcalan, Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş’a art arda disiplin cezaları verildiği öğrenildi. İmralı’daki tutukluların müdafiliğini yürüten Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından İbrahim Bilmez, Öcalan ve diğer isimler hakkında cezaevi idaresince 10 Temmuz’da disiplin cezası verildiğini, bu cezası bitmesinin ardından 21 Ekim tarihinde yeni bir disiplin cezasının daha verildiği bilgisini paylaştı.

Bilmez, idarenin verdiği bu disiplin cezasına Öcalan hariç diğer tutukluların itiraz ettiğini ifade etti.  Bilmez, “Sayın Öcalan bu disiplin cezalarının siyasi bir tavır olduğunu düşündüğü için o da siyasi bir tavır takınarak bu cezalara itiraz etmiyor. Sayın Öcalan hakkında verilen ceza onaylanıyor ancak diğer müvekkillerimiz itiraz ettiği için onların hukuki süreci devam ediyor” dedi.

Verilen son disiplin cezasını 29 Kasım’da öğrendiklerini dile getiren Bilmez, öğrendikten sonra ise Öcalan ve diğer müvekkilleri için itirazda bulunduklarını, ancak yaptıkları itirazın ret edildiğini söyledi. Uzun zamandan beridir Öcalan ve diğer müvekkillerine verilen disiplin cezalarının kendilerinden bilinçli bir şekilde gizlendiğini vurgulayan Bilmez, bu yüzden cezaların içeriğini göremediklerini kaydetti.

'İTİRAZ SÜRESİNİ KAÇIRIYORUZ'

Ailelere verilen disiplin cezalarına ilişkin kendilerine herhangi bir tutanağın tebliğ edilmediğini aktaran Bilmez, bu yüzden verilen bu tür disiplin cezalarından haberdar olmadıklarını belirtti. Bilmez, ailelerin görüş için başvuru yaptıklarında bu tür disiplin cezalarından haberdar olduklarını, ancak durumu geç öğrendikleri için itiraz süresini kaçırdıklarını söyledi.

Aileler için verilen disiplin cezalarının avukat görüşünü engellemediğini hatırlatan Bilmez, “Disiplin cezası alan müvekkillerimiz sadece aileleriyle görüşemiyor. Bu cezalar avukat görüşmesini bağlayan cezalar değil” dedi.

Normal şartlarda cezaevindeki tutukluların ayda 3 kere kapalı görüş 1 kerede açık görüş hakları olduğunu vurgulayan Bilmez, bir yakını  cezaevinde olan her ailenin kimseden izin almadan bu yakınlarıyla görüşebildiğini ancak bu yasanın Öcalan için uygulanmadığını vurguladı. (Mezopotamya Ajansı)

AYM, 'Önderimiz başkanımız Apo'dur' sloganını ifade özgürlüğü kabul ettiAYM, 'Önderimiz başkanımız Apo'dur' sloganını ifade özgürlüğü kabul etti