AYM, 'Önderimiz başkanımız Apo'dur' sloganını ifade özgürlüğü kabul etti

Anayasa Mahkemesi, 2013 yılında Malatya'da öğrencilerin düzenlediği Roboski katliamını anma törenine katıldığı için 1 yıl 8 ay hapis cezası alan Meki Katar adlı öğrencinin başvurusu hakkında kararını açıkladı. Törende atılan, 'Önderimiz başkan Apo'dur' sloganının suç teşkil edip etmediği yönünde değerlendirmelerde bulunan mahkeme, sloganın hangi durumlarda suç teşkil edeceğini de açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Roboski katliamının yıl dönümü nedeniyle 2013 yılında Malatya İnönü Üniversitesi kampüsünde anma törenine katıldıkları için hakkında dava açılan ve 1 yıl üzeri hapis cezası alan Meki Katar'ın başvurusunu Anayasa Mahkemesi karara bağladı. Anayasa Mahkemesi, anmada Katar'ın bir marşa eşlik etmesi ve slogan atması nedeniyle 'terör örgütü'nün propagandasını yapma suçundan cezalandırılmasının ifade özgürlüğünün ihlali olduğuna oy çokluğuyla karar verdi.

'RAHATSIZ EDİCİ BİLE OLSA...'

İnönü Üniversitesi'ndeki öğrenciler üniversite kampüsü içerisinde Roboski katliamının 2'nci yıl dönümü nedeniyle bir anma töreni gerçekleştirdi. Öğrencilere, 'Roboski candır canlar unutulmaz', 'Roboski'yi unutma onurunu kaybetme', 'Katil devlet hesap verecek' sloganı attıkları ve 'Devrim çarkı' şiirini okudukları için haklarında dava açıldı. Haklarında dava açılan ve 1 yıl 8 ay hapis cezası alan Meki Katar isimli öğrenci, Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulundu.

Mahkeme, konuyu şiddete teşvik yönünde incelerken Anayasa Mahkemesi'nin daha önce Füsun Üstel ve diğerleri hakkında verdiği kararı örnek gösterdi. Mahkeme, “Ülke yönetim biçiminin eleştirisine yönelik düşüncelerin devlet yetkilileri veya toplumun önemli bir bölümü için rahatsız edici olsa bile açıklanması, telkin ve tavsiye edilmesi ifade özgürlüğünün korunması altındadır" dedi.

ÖCALAN LEHİNE SLOGAN ATMAK SUÇ MU?

Kararda, öğrencilerin anma töreninde, PKK Lideri Abdullah Öcalan için, 'Önderimiz Başkan Apo'dur' şeklinde attıkları slogan da değerlendirildi. AYM, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Öcalan'ın, 'Kürtlerin lideri' olarak değerlendirilmesinin tek başına şiddeti teşvik etmediği hükmünü hatırlattı. Mahkeme, Abdullah Öcalan lehine slogan atılmasının suç olup olmadığına ilişkin görüşlerini şöyle açıkladı: "Abdullah Öcalan'ı lider olarak benimseyen, onu öven sözler gibi tartışmalı açıklamaların yapıldığı, tarihsel bağlamda ve konuşmanın bütünü içinde şiddete teşvik edip etmediğidir. İçinde kişileri şiddete başvurmaya yönlendiren ifadeler yer almayan ve terör suçlarının işlenmesi tehlikesine yol açmayan açıklamaların terör örgütünün cebir, şiddet ve tehdit içeren yöntemlerine başvurmayı teşvik etme olarak kabul edilemeyeceğinin altı bir kez daha çizilmelidir."

Mahkeme açıkladığı kararında, “Cezalandırılmaya karar verilmesinin demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun düşmediği ve bu nedenle başvurucunun ifade özgürlüğünün ihlal edildiği” kanaatine vardı. Ayrıca mahkeme oy çokluğuyla Meki'ye 9 bin 150 lira manevi tazminat verilmesini kararlaştırdı.