Çiğli'de Engellilik Politikası Çalıştayı

Çiğli Belediyesi tarafından düzenlenecek 'Yerel Yönetimlerde Hak Temelli Engellilik Politikası Çalıştayı'nda, 'ayrımcılık' ve 'hak temelli' engellilik politikası önerileriyle, hizmet çalışmalarına yön verilmesi planlanıyor.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Engelli haklarını ve yerel yönetimlerin geliştirmesi gereken politikaları belirlemek üzere konunun tarafları ve uzmanları Çiğli'de biraraya gelecek. Çiğli Belediyesi, 10 Aralık İnsan Hakları Günü'nde engelli bireylerin sorunlarının temel bir ayrımcılık sorunu olarak ele alınacağı ve temel politika önerilerinin tartışılacağı 'Yerel Yönetimlerde Hak Temelli Engellilik Politikası Çalıştayı' düzenleyecek.

Çalıştayda, engelli bireylere yönelik hizmetlerin çerçevesinin belirlenerek tüm belediye hizmetlerinin kapsayıcı şekilde sunulmasına yönelik talepler, politika belgesi haline getirilecek. Belediye, çalıştay ile 'ayrımcılık' ve 'hak temelli' engellilik politikası önerileri ile hizmet çalışmalarına yön vermeyi planlıyor. Çalıştayda, engelli sivil toplum kuruluşları yöneticilerinin yanı sıra İzmir'deki belediyelerin engelli hizmetleri birimlerinin sorumluları, baro, oda ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri bir araya gelecek.

Belediye binasının fiziki erişilebilirliği ile ilgili düzenleme çalışmaları da yapan Çiğli Belediyesi, 2-4 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirdiği Kent Sempozyumu'nda “Herkes İçin Erişilebilir Kent” başta olmak üzere birçok oturumda engellilik politikasını ele almıştı.

BRAİLE ALFABESİYLE DAVETİYE HAZIRLANDI

Çiğli Belediyesi çalıştaya davet edeceği görme engelli bireyler için brail alfabeli davetiye ve program akışı hazırlarken etkinlik için düzenlenen afişte ise betimleme yapıldı. Çalıştayda ayrıca işitme engelliler için işaret dili bilen tercüman bulunacak.

Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü’nün açılış konuşması ile başlayacak çalıştayın öğleden önceki oturumunda “Hak Temelli Yaklaşım”, “Türkiye’de Engellilik Politikası” ve “Engelliler ve Yerel Yönetimler” başlıklı sunumlar paylaşılacak. Öğleden sonra ise yuvarlak masa etrafındaki çalışma gruplarında katılımcıların yerel yönetimlerde hak temelli engellilik politikasına dair önerileri alınarak sonuç raporu hazırlanacak.

GÜMRÜKÇÜ: SORUNLARI, İNSAN HAKLARI BAĞLAMINDA ELE ALIYORUZ

Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, 3 Aralık'ta ilan edilen Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi’nin merkezi ve yerel yönetimlere de sorumluluk yüklediklerinin farkında olduklarını belirterek, "Biz de bu sorumlulukların bilinciyle belediyemizin engelli biriminin çalışma ilkelerini belirlemek için 10 Aralık İnsan Hakları Günü’nde çalıştay düzenliyoruz. Katılımcıların yerel yönetimlerde hak temelli engellilik politikasına dair önerilerini alacak ve yol haritamızı belirleyeceğiz. Çiğli Belediyesi olarak engelli bireylerimizin sorunlarını insan hakları bağlamında ele alıyoruz. Bağımsız yaşam ilkesi ve hak temelli engellilik politikasının kurumsallaştırılması için çalışmalarımıza devam edeceğiz" dedi.

'EMPATİ VE YARDIMDAN ÇOK HAKLARINI KULLANMAYA İHTİYAÇLARI VAR'

Çalıştayda 'Türkiye’de Engellilik Politikası' başlığıyla sunum yapacak olan Dokuz Eylül Üniversitesi Araştırma Görevlisi Adil Çamur ise Engelliler Günü’nün ilanından bugüne haklara erişim açısından sorunların çözülmediğini ve ayrımcılığın çok yaygın olduğunu ifade etti.

(DUVAR)