Bazı barolardan 'Türkiye Barolar Birliği'nin yanındayız' açıklaması

Türkiye Barolar Birliği’ni olağanüstü genel kurula davet eden, aralarında İstanbul, Ankara ve İzmir'in bulunduğu 11 baroya karşı Samsun, Edirne, Ordu, Afyon, Erzincan ve Gümüşhane-Bayburt Bölge Barolarından “TBB'nin yanındayız” açıklaması geldi. Samsun Barosu Başkanı Kerami Gürbüz, delegesi çok olan baroların bu çağrısını delege çoğunluğu bulunmayan barolara karşı 'orantısız güç' olarak değerlendirdi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Bursa, Şanlıurfa, Diyarbakır, Aydın, Van ve Tunceli baro yönetimleri, geçtiğimiz günlerde aldıkları güncel tarihli kararları Türkiye Barolar Birliği'ne (TBB) eş zamanlı olarak sundu. Böylece TBB’nin “seçimli olağanüstü genel kurula gidebilmesi” için gereken 10 baro şartı sağlandı. Kararın, Türkiye Barolar Birliği’nin ilk yönetim kurulu toplantısında gündeme alınması beklenirken bazı barolar TBB lehine harekete geçti.

6 BARODAN KARŞI AÇIKLAMA

Samsun, Edirne, Ordu, Afyon, Erzincan ve Gümüşhane-Bayburt Bölge Barosu’nun da aralarında bulunduğu bazı barolar, Türkiye Barolar Birliği'nin olağanüstü genel kurula götürülmesine yönelik girişimleri doğru bulmadıklarını ifade ederek, “Türkiye Barolar Birliği'nin yanındayız” açıklaması yaptı.

Ordu Barosu Başkanı Haluk Murat Poyraz, Avukatlık Kanunu’nun 115. maddesi uyarınca, baroların alacakları yönetim kurulu kararı uyarınca Türkiye Barolar Birliği’ni olağanüstü genel kurula çağırma hakları olduğunu ancak TBB Olağanüstü Genel Kurul’un seçimli yapılamayacağını kaydetti.

OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL ÇAĞRISI KAVGALARI KÖRÜKLER

Olağanüstü genel kurul çağrısının konjonktürel olarak yerinde olmadığı, kırılma ve kavgaları körükleyeceği, birlik, beraberlik ve dayanışma ruhuna zarar vereceğini ifade eden Poyraz, yaptıkları açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Olağanüstü genel kurul çağrısı yapan tüm barolarımızın görüşlerine saygı duymakla birlikte, ülkemizin mali, idari, siyasi, askeri açıdan iç ve dış sorunlarla boğuştuğu, üstelik bu süreçte yıllardır kronik hale gelmiş hukuki sorunların tüm eksikliklerine ve eleştirilerimize rağmen nispeten düzeltildiği Yargı Reformunun ilk paketinden sonra, ikinci pakette olacağı belirtilen af/infaz indirimi, nafaka, çocuk teslimi gibi hayati öneme sahip konuların mesleki açıdan yakından takip edip, ilgilenilmesi, tüm emek ve mesainin bu konulara sarf edilmesi gerekirken, olağanüstü genel kurul çağrısının hak olmakla beraber konjonktürel olarak yerinde olmadığı, kırılma ve kavgaları körükleyeceği, birlik, beraberlik ve dayanışma ruhuna zarar vereceği bu nedenle de TMK 2. ve 3.maddelerinde belirtilen iyi niyet ve dürüstlük kurallarına aykırı olduğu görüş ve kanaatindeyiz. Olağanüstü genel kurulun, sürecin normale döneceği uygun zaman ve şartlarda yapılması da en büyük arzumuzdur.”

BU KARAR BAROLARIMIZA ZARAR VERİR

Edirne Barosu Başkanı Alper Pınar ise, "Barolar Birliği'nin, ilgili barolar tarafından olağanüstü genel kurul toplantısına çağrılması, bu sorunların çözümü noktasındaki motivasyon ve konsantrasyonumuzdan uzaklaşmamıza sebep olacağı gibi, birliğimize ve barolarımıza da zarar vereceği kuşkusuzdur. Yapılan taleplerin esas yönünden olağanüstü genel kurulu gerektirecek bir yönü bulunmamaktadır. Barolar Birliği ve barolar olarak odaklanmamız gereken nokta meslek sorunlarımız ve avukatların iş sorunlarıdır. Bu karar birliğimize ve barolarımıza da zarar vereceği kuşkusuzdur.” dedi.

ÇAĞRI YAPAN BAROLAR 'ORANTISIZ GÜÇ KULLANIYOR

Samsun Barosu Başkanı Kerami Gürbüz, Yargı Reformu Strateji Belgesi doğrultusunda yasal ve yönetsel düzenlemelerin gündemde olduğu günlerde olağanüstü genel kurul çağrısını doğru bulmadıklarını ifade ederek, bu sürecin barolara zarar vereceğini kaydetti. Olağanüstü Genel Kurul çağrısı yapan baroların çoğunluğunun Türkiye'de açık ara delege çoğunluğuna sahip olan en kalabalık barolar olduğunu hatırlatan Gürbüz, “Bu durum delege çoğunluğu bulunmayan barolara karşı 'orantısız güç kullanımıdır. Bu da Yasa'nın verdiği bir hakkın amacı dışında kullanımı demektir. Baroları kararlarını yeniden değerlendirmeye davet ediyorum” dedi.

GÜNDEMİ GEREKSİZ İŞGAL EDECEK

Afyon Barosu da “Hiçbir objektif gerekçeye dayanmayan genel kurul çağrısı birliğimize zarar verdiğini düşünüyoruz. Yargı reformu sürecinde mesleğimizin sorunlarının çözülmeye başlamışken, Türkiye’nin ve meslektaşlarımızın gündemini gereksiz yere işgal edeceğini ve mesleğimize zarar vereceği kanısındayız. Çağrıyı doğru bulmuyoruz” açıklamasında bulundu.