Çavuşoğlu: Bağdadi'nin etkisiz hale getirilmesinde işbirliği içinde olduk

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ebubekir el-Bağdadi'nin öldürülmesiyle ilgili konuştu. Çavuşoğlu, "Türkiye ve ABD burada, bu anlamda da Bağdadi'nin etkisiz hale getirilmesinde bir işbirliği içinde olmuştur. Bu nedenle Trump Türkiye'ye teşekkür etmiştir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gine-Bissau Dışişleri Bakanı Suzi Carla Barbosa ile bakanlıkta ortak basın toplantısı düzenledi.

ABD'nin IŞİD lideri Ebubekir el-Bağdadi'ye yönelik operasyon öncesinde iki ülke arasında görüş alışverişi yapıldığını söyleyen Çavuşoğlu, "Türkiye ve ABD burada, bu anlamda da Bağdadi'nin etkisiz hale getirilmesinde bir işbirliği içinde olmuştur. Milli Savunma Bakanlığımız da Trump'ın açıklamasından önce, bu konudaki işbirliğiyle ilgili açıklama yaptı. Terörle mücadele anlayışımız çerçevesinde ve ayrıca müttefiklik ve stratejik işbirliği ruhuyla Türkiye de burada hareket etmiştir. Bu nedenle Trump Türkiye'ye teşekkür etmiştir" diye konuştu.

"YPG'lilerin Barış Pınarı Harekatı'nı da bahane ederek DEAŞ'lıları para karşılığında serbest bıraktığına dair duyumlar geliyor" diyen Çavuşoğlu, "Bunları da takip ediyoruz ve inceliyoruz. Zaten bir terör örgütünden de başka bir şey beklenmez" ifadelerini kullandı.

ABD'nin harekat bölgesindeki YPG'lilerin çekildiğini yazılı olarak taahhüt ettiğini belirten Çavuşoğlu, "Şimdi, tek tük çıkmadıklarını görüyoruz. En son drone ile de saldırdılar, bir şehidimiz de var Allah rahmet eylesin. Biz de bu teröristleri, bundan sonra yine çıkmayan varsa onları da etkisiz hale getireceğiz" dedi.

'RUSYA'DAN ASKERİ HEYET GELECEK'

Bakan Çavuşoğlu, Suriye'ye ilişkin Rusya ile varılan mutabakatın ardından YPG'lilerin ne kadar çekildiğine ilişkin bir soru üzerine, şunları söyledi:

"Çekilenler de var. Rejim unsurları da bunu teyit ediyor, Rusya da teyit ediyor. Ama henüz tamamının çekildiğini söylemek mümkün değil. Bu konuda zaten askerlerimiz arasında temaslar var. Şimdi Rusya'dan bir askeri heyet de geliyor. Hem bu çekilme konusunda son durum nedir, bunu ele alacak arkadaşlarımız. Hem de 150 saat sonunda biliyorsunuz, 10 kilometrelik bir derinlikte Fırat Nehri'nden Irak sınırına kadar Kamışlı hariç devriyeler nasıl olacak, birlikte neler yapacağız, hangi adımları atacağız tüm bunları görüşmek üzere Rusya'dan da askeri bir heyet ülkemize geliyor."

'GİNE-BİSSAU'YLA KARŞILIKLI OLARAK VİZELERİ KALDIRIYORUZ'

Gine-Bissau Dışişleri Bakanı Barbosa ile yaptıkları görüşmelerde ikili ve bölgesel ilişkileri ele aldıklarını anlatan Çavuşoğlu, Türkiye'nin Afrika kıtasına ve kıtadaki tüm ülkelerle ilişkilere büyük önem verdiğini söyledi.

Türkiye'nin Afrika'da 42 büyükelçiliğinin bulunduğunu dile getiren Çavuşoğlu, "On sene önce sadece 12 büyükelçiliğimiz vardı. On sene önce Türkiye'de sadece 6 Afrika ülkesinin büyükelçiliği vardı. Şimdi, 36 tane büyükelçilik var" ifadelerini kullandı.

Kendisinin ülkeye yapacağı ziyaret öncesinde bir heyetin Gine-Bissau'ya gideceğini aktaran Çavuşoğlu, "Bugün imzaladığımız anlaşma ile de özellikle diplomatik, hizmet ve hususi pasaportlara karşılıklı olarak vizeleri de kaldırıyoruz" dedi. (ANKARA/AA)