AYM, Türk Metal yöneticisinin hakkının ihlal edildiğine karar verdi

AK Parti'nin 'Kürt açılımı' nedeniyle tartışan Aydınlık Gazetesi yazarı Yıldırım Koç ile Türk Metal'in eski yöneticisi Halil Faki Erdal'ın hakaret davasında AYM ifade özgürlüğü ihlali kararı verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Anayasa Mahkemesi Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak'ın 'Kürt açılımı' konusunda yaptığı konuşma nedeniyle tartıştığı Aydınlık Gazetesi yazarı Yıldırım Koç'a yazdığı mektuptan ötürü mahkum olmasını mahkum olmasını hak ihlali olarak değerlendirdi. Koç, Kavlak'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik destek mesajı nedeniyle "Pevrul Kavlak bilerek yada bilmeyerek Türkiye’yi felakete sürükleyecek bir çizgiyi savunmaktadır." görüşünü savunmuştu. Türk Metal şube başkanı Halil Faki Erdal ise Koç'a mektup ile yanıt vermişti.

Eski sendikacı Yıldırım Koç, 'Kürt açılımı' ile ilgili Türk Metal Sendikası Başkanı ve TÜRK İŞ Genel Sekreteri Pevrul Kavlak'ın "Sayın Başbakanım, Biz artık bu terör belasından kurtulmak istiyoruz. (...) Anaların artık ağlamasını istemiyoruz. (...) Biz artık bu soruna çözüm istiyoruz. (...) Sayın Başbakanım; Her zaman söyledik, yine söylüyoruz. Biz ayyıldızlı bayrağımız Misak-ı Milli sınırları içinde dalgalandıkça her türlü çözüme varız. Bu konuda attığınız adımların da destekçisiyiz." şeklindeki sözleri üzerine 10 Mart 2019 tarihli gazetede bir yazı yazdı. Koç yazısında, " Misak-ı Milli sınırları içinde ayyıldızlı bayrağımız dalgalanırsa, her türlü çözüme varmış. Bunun anlamı nedir? Ayyıldızlı bayrağı bölücüler de reddetmiyor. Hatta geçenlerde bu konuda bir gösteri bile yapıldı. Bir toplantıda ayyıldızlı bayrağın asılmasını isteyen kişi, bölücülüğün destekçilerindendi. Pevrul Kavlak bilerek yada bilmeyerek emperyalistlerin ve bölücülerin değirmenine su taşıyor." görüşünü savundu. Koç yazısını "Ayyıldızlı bayrak yetmez; Türkiye Cumhuriyeti devletinin üniter yapısının ve Türk milletinin bütünlüğünün savunulması gerekir. Ancak ne yazık ki Kavlak’ın konuşmasında “Türk milleti” ve “üniter yapı” sözcükleri yok. Üniter yapı ve Türk milletinin bütünlüğünden söz edilmeden yapılan “analar ağlamasın” veya “çözüm” edebiyatı, bölücülüğe hizmettir." şeklinde bitirdi.

Yazının yayınlanmasının ardından Erdal gönderdiği bir mektup ile Yıldırım Koç'a yanıt verdi. Mektupta, "Uzun yıllar sendikacıların yaptığı işleri örtmekte maharetli olduğunuz kadar, gazetecilikte maharetli değilsiniz. Gerçek birkaç gazeteci, sizin Türkiş'te çalıştığınız dönemde koltuğunuzu korumak için yaptığınız yanlış işleri yazdı diye onlara nasıl saldırdığınızı anlatıp duruyorlar. Gazetede bu yazdıklarınızı okuyup sizi bir şey sanan insanlar, sendikalarda çalıştığınız dönemde sizinle ilgili söylenenleri, anlatılanları duysalar herhalde Aydınlık gazetesine bir daha ellerini bile sürmezler. Siyasi mücadelesine saygı duyduğumuz sayın Doğu Perinçek bir daha yazı filan yazdırmaz." ifadesine yer verildi.

Bu kez Yıldırım Koç, mektupta hakaret edildiği iddiası ile tartışmayı mahkemeye taşıdı. Mahkeme mektupta hakaret edildiği gerekçesiyle Türk Metal Sendikası'nın o dönemde İstanbul Şube Başkanlığı'nı yapan Halik Faki Erdal'ı , bin beşyüz TL adli para cezası ödemeye mahkum etti. Kararın kesinleşmesinin ardından Erdal, Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

2016 yılında yapılan başvuruyu ele alan AYM, davayla ilgili kararında, yerel mahkemenin kararında ifade özgürlüğü ile ilgili kararları yeterince ele almadığına karar verdi ve Erdal'ın yargılamasının yenilenmesi gerektiğini ifade etti.