Haydarpaşa ve Sirkeci ihaleleri davalık oldu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Haydarpaşa ve Sirkeci gar ihalelerinin iptali için dava açtı. İBB iştirakleri, ihalenin son günü saat 17.00'de yapılan tebligatla elenmişti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Haydarpaşa ve Sirkeci gar ihalelerinden elenmesine karşı hukuk mücadelesi başlattı. İBB avukatları, Anadolu Adliyesi Bölge İdare Mahkemesi'ne, ihalenin iptali için bu sabah başvuru yaptı. Heyet daha sonra ihaleyi düzenleyen sorumlular hakkında Kartal’daki Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. İBB'ye destek vermek amacıyla çok sayıda kişi de Anadolu Adliyesi önünde toplandı.

Mahkemeye sunulan dava dilekçesinde elenme gerekçelerinin hukuka aykırı olduğuna vurgu yapılarak, "Ayrı ayrı iş deneyimi belgesinin aranması komisyonun yorumudur, herhangi bir hukuk kuralına dayanmamaktadır. Aynı anlama gelen bir ifade yazılmış olduğu halde 'müşterek ve müteselsil' ibaresinin geçerlilik şartı olarak aranması en temel hukuk kaidelerinden birine, 'dürüstlük' kuralına aykırıdır" ifadelerine yer verildi.

İBB avukatları, başvurularının sonunda yaptıkları özette ise şu vurguları yaptılar: "Ortak girişim kurulmasının amacı, ihale şartlarını tam olarak yerine getirebilmektir. Bu nedenle, her bir ortağın iş deneyim belgesi sunmasını beklemek, ortak girişimin amacına aykırıdır. Ayrıca, gerekçe olarak gösterilen iş ortaklığı sözleşmesi, belediyenin iştirakleri arasında imzalanmıştır ve sadece imzalayan taraflar açısından bağlayıcıdır. İhale Komisyonunun, tamamen yoruma dayalı sözcük oyunları dürüstlük kuralına aykırıdır. Belirttiğimiz gerekçelerle, hem İdari Yargıda yürütmenin durdurulması istemli iptal davaları açılmış hem de Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığına ihaleyi düzenleyen sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunulmuştur."

TCDD İHALE AÇTI

Türkiye’nin simge yapılarından tarihi Haydarpaşa ve Sirkeci garlarındaki yaklaşık 29 bin metrekarelik atıl depo sahalarını, kültür ve sanat etkinliklerinde kullanılmak üzere 15 yıllığına kiralamak için TCDD, 4 Ekim’de ihale açtı. İhaleye 4 teklif sunulurken, 2 şirket elendi. Okçular Vakfı’nın kısa süre öncesine kadar genel müdürlüğünü yapan İBB eski çalışanı 33 yaşındaki Hüseyin Avni Önder’e ait Hezarfen Danışmanlık Limited Şirketi ile İBB’nin iştirak şirketleri Kültür A.Ş-İSBAK-Metro A.Ş-Medya A.Ş’den oluşan konsorsiyum son ikiye kaldı.

TCDD’nin tahmini aylık kira bedelini 30 bin TL olarak belirlediği ihalede Hezarfen Danışmanlık aylık 300 bin TL, İBB konsorsiyumu aylık 100 bin TL teklif sundu. İhale komisyonunun tarafları pazarlığa davet etmesi beklenirken 18 Ekim günü İBB'ye elendiği bildirildi. İhaleye tek başına davet edilen Hezarfen Danışmanlık’ın rakamı 350 bin liraya çıkardığı ve ihaleyi aldığı açıklandı.

(HABER MERKEZİ)