Pence: Ateşkese karar verildi, harekat duracak

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Türkiye'yle yapılan anlaşmaya göre, askeri harekatın duracağını ve YPG'lilerin güvenli bölge olarak belirlenen alandan çekileceğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ankara'daki temaslarının ardından açıklama yapan ABD Başkan Yardımcısı Pence, "Harekat durdurulacak ve YPG güvenli bölgeden çekilecek. ABD, 120 saat içinde YPG'nin güvenli bölgeden çekilmesini sağlayacak. Aslında biz konuşurken bu geri çekilme başladı" dedi.

'YPG, 120 SAAT İÇİNDE ÇEKİLECEK'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'le Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir araya geldi. İkili görüşmeden sonra heyetler arası görüşme yapıldı. Görüşmelerin ardından açıklama yapan Pence, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nde basın toplantısı düzenledi.

Suriye'deki askeri harekatla ilgili anlaşma sağlandığını söyleyen Pence, "Bugün gururla şunu size bildirmek istiyorum: Başkan Donald Trump ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Türkiye ve ABD arasındaki güçlü ilişkiler sayesinde, ABD ve Türkiye, Suriye'de ateşkese karar vermiştir. Türk tarafı Barış Pınarı Harekatı'nı durduracak ve bu sayede 120 saat içerisinde YPG güvenli bölgeden çekilecektir. Ve Barış Pınarı Harekatı, YPG'nin tamamen çekilmesinden sonra duracaktır" diye konuştu.

Çavuşoğlu: Operasyona ara veriyoruz, ateşkes yokÇavuşoğlu: Operasyona ara veriyoruz, ateşkes yok

Bölgedeki YPG'lilerin güneye çekileceğini belirten Pence, "YPG'yle iletişim içerisinde, onların Türkiye sınırından yaklaşık 20 mil (32 kilometre) çekilmesini sağlayacağız. Bunun içerisinde Türkiye ile yapılan bir anlaşma var. Kobani halkına karşı herhangi bir harekat yapılmayacak. Buna ABD ile Türkiye ortak bir şekilde güvenli bölgenin, güvenli geleceğinin olması için çalışmaya söz vermişlerdir. Bu sınır bölgede güvenlik sağlanacaktır" dedi.

'GÖRÜŞMELERİMİZ HAYATLARI KURTARACAK'

IŞİD'lilerin tutulduğu kampların da görüşüldüğünü dile getiren Pence, "Bugünkü anlaşmaya ek olarak Türkiye ve ABD kuzeydoğu Suriye'de IŞİD'in faaliyetlerini durdurma konusunda karar vermişlerdir. Bunun içinde tutuklama tesisleri ve daha önce IŞİD'in kontrolünde olan bölgelere dar anlaşmalar, hususlar var" ifadelerini kullandı.

Açıklamadan önce ABD Başkanı Trump'la görüştüğünü aktaran Pence, "Başkanın çok minnettar olduğunu biliyorum. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ateşkesi başlatma ve bu çatışmanın, barışçıl çözümü konusunda adım attığı için kendisine minnettar. Ben de Sayın Cumhurbaşkanının göstermiş olduğu liderlikten minnettarım. Bu görüşmelerimizin sonucunda hayatlar kurtarılacak" dedi.

"Bir kez daha şunu söylemek istiyorum: Türkiye Suriye operasyonu başlattıktan 1 hafta sonra ABD ile Türkiye birlikte ateşkes kararı almıştır" diyen Pence, "ABD, YPG'nin 120 saat içinde güvenli bölgeden çekilmesini sağlayacak. Bu bittikten sonra Türkiye kalıcı bir ateşkes kabul ediyor. ABD, Türkiye ile birlikte çalışacak" şeklinde konuştu.

Türkiye ve ABD'den ortak açıklama: Güvenli bölge TSK kontrolünde olacakTürkiye ve ABD'den ortak açıklama: Güvenli bölge TSK kontrolünde olacak

POMPEO: İSTİKRARSIZLIĞI ENGELLEDİK

Pence'den sonra konuşan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, "Ekleyeceğim tek bir husus var. Daha bu bölgede yapacağımız çalışmalar var. Bu gece elde etmiş olduğumuz başarı bazı koşullar getiriyor. İstikrarsızlığı engelledik ve bu bağlamda ABD lideri Trump ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın aldığı bu önemli karar bölgede önemli sonuçlara yol açacak" ifadelerini kullandı.

Yaptırımlar ve iki ülke arasındaki ilişkilerle ilgili soru üzerine Pence, "Anlaşmamız sayesinde ABD'nin Türkiye'ye yaptırım uygulamayacağı koşulu var. Ayrıca kalıcı ateşkes olduktan sonra şu an uygulanan ekonomik yaptırımlar da geri çekilecek. Başkan Trump Türkiye konusunda çok net. ABD, Türkiye'nin Suriye'deki operasyonuna kesinlikle karşıdır. Ayrıca her iki lider arasındaki iyi ilişkiler bu anlaşmayı sağladı" dedi.

'GERİ ÇEKİLME BAŞLADI'

Çekilmenin başladığını belirten Pence, şöyle devam etti:

"Anlaşmada YPG ve SDG ile çalışacağımız hususu var. Ve 120 saat içinde çekilme sağlanacak. Bu 120 saat başladı bile. Çekilecekleri yer sınırın 20 mil (32 kilometre) güneyi. Türkiye bu noktada bir ateşkes uygulayarak bu çekilmenin sağlanmasına izin verecek. Aslında biz konuşurken bu geri çekilme başladı. Türkiye sınırı konusunda ciddi kaygı taşıyor. ABD de bu operasyonu kabul etmiyor. Biz her zaman güvenli bölge kurulmasının arkasında duruyorduk. Suriye'deki Kürt toplulukları ile güçlü bağlarımız var. ABD, SDG ile işbirliğini minnettarlıkla hatırlayacaktır. Çünkü IŞİD zayıfladı.

YPG ve SGD ile temas halindeyiz. Kendilerinden de teminat aldık, çekileceklerini söylediler. Ateşkesi memnuniyetle kabul ediyorlar. Bu alandan çıkacaklar. Bunun başladığı konusunda güvenimiz tam. SDG'nin yanında IŞİD'e karşı savaşmış olmamızın bütün avantajını kullanıyoruz ve bu bölgeden çekilmelerini sağlayacağız. Uzun süreli bir tampon bölge, bölgede huzuru sağlayacak."

TRUMP: ERDOĞAN'A TEŞEKKÜRLER

Pence'in konuşmasından önce Twitter hesabından açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump da "Türkiye'den harika haberler var. Erdoğan'a teşekkürler. Milyonlarca hayat kurtulacak" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)