TÜYAP: Diyarbakır'da kayyım kitap fuarına destek verecek

Diyarbakır Kitap Fuarı'na valilik ve belediye tarafından verilen desteğin geri çekildiği yönündeki haberler üzerine TÜYAP ve DTSO'dan açıklama: Son üç gün otobüs seferleri düzenlenecek.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Diyarbakır’da düzenlenen TÜYAP Kitap Fuarı’na Valilik ile Büyükşehir Belediyesi’nin desteğini çektiği yönündeki haberler üzerine TÜYAP ve DTSO açıklama yaptı. DTSO Başkanı Kaya, “Bir destek çekme söz konusu değil” derken, TÜYAP Bölge yöneticisi Velat Ektirici ise, “Büyükşehir fuarın son üç günü otobüs seferleri düzenleyecek” dedi.

Diyarbakır Valiliği ve kayyımla yönetilen Büyükşehir Belediyesi’nin TÜYAP 7. Kitap Fuarı’ndan desteklerini çektiği yönündeki haberlerin ardından, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, basın mensuplarıyla bir araya geldi. TÜYAP Kongre Merkezi’nde yapılan basın açıklamasına Kaya’nın yanı sıra yönetim kurulu üyeleri, TÜYAP Bölge yöneticisi Velat Ektirici ile Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti (GGC) Başkanı Veysi İpek katıldı.

HEDEF 2 BİN ZİYARETÇİ

Toplantıda konuşan DTSO Başkanı Mehmet Kaya, 2008’den beri her yıl birçok alanda fuar düzenlediklerine dikkat çekerek, 2015-2016 yıllarında yaşanan olaylar nedeniyle fuara ara verdiklerini söyledi. Kaya, 2017’de iki, 2018’de beş fuar düzenlediklerini dile getirdi.

2019 yılında tarım ve inşaat fuarları sonrasında bugün 7. Kitap Fuarı’na ev sahipliği yaptıklarını söyleyen Kaya, “Geçmiş yıllarda 6 günlük fuar organizasyonu ilk kez bu yıl 9 gün olarak düzenliyoruz. 4 gün içinde toplamda 77 bin 221 kişiye ulaştık. 2018 yılında fuar ziyaretçi sayımız 109 bin, katılımcı yayınevi sayımız 120 idi. Bu yıl 160 yayınevi ile 200 binin üzerinde bir ziyaretçi sayısını hedefliyoruz. Bu sayıyı il nüfuslarını baz alarak diğer kitap fuarı düzenlenen iller ile kıyasladığımızda, Diyarbakır’da kitap fuarlarına nitelikli bir ilgi gösterildiği oldukça net bir şekilde görülmektedir” diye konuştu.

‘DESTEK ÇEKME SÖZ KONUSU DEĞİL’

Açıklamadan sonra Valilik ve Belediye’nin fuardan desteklerini çekmesi ile ilgili sorular üzerine, Kaya, “Bir destek çekme söz konusu değil. Valilik ve Büyükşehir’in her zaman desteklerini görüyoruz. Daha dün Vali beyle görüştük, fuara her anlamıyla destek vereceklerini ifade ettiler. TÜYAP özel bir işletme, fuar alanı da bizim. Yaptığımız anlaşmalar kapsamında fuarlar düzenliyoruz. Bunu yaparken de tüm paydaşlarımızla diyalog halindeyiz” dedi.

SON 3 GÜN DESTEK GELECEK

TÜYAP adına konuşan Velat Ektirici de, Valilik ve Belediye’nin fuardan desteklerini çekmesi ile ilgili sorular üzerine, destek çekmenin söz konusu olmadığını, sadece fuarın ticari bir organizasyon olduğu gerekçesiyle Valilik, Belediye ve resmi kurumların logolarını çektiğini söyledi. Ektirici, Fuarda Milli Eğitim Müdürlüğü’nün standının bulunduğunu ve okullardan öğrencilerin de her gün fuarı ziyaret ettiğini belirterek, Büyükşehir Belediyesi’nin fuarın son 3 günü için otobüs seferleri düzenleyeceğini kaydetti. Ektirici, logoların çekilme nedenini ise şöyle dile getirdi, “Valiliğin konuyla ilgili açıklaması şöyle, bunun bir ticari organizasyon olduğunu ilettiler. Bundan sonraki organizasyonlarda da olmayacaklarını belirttiler. Bu bir tasarufftur. Önemli olan logonun olmasından ziyade sahadaki durum önemlidir. Valilik fuara karşı olsaydı okullardan öğrenci gelmezdi” şeklinde konuştu.

AFİŞLERDEN LOGOLAR ÇIKARILMIŞTI

TÜYAP’ın Türkiye Yayıncılar Birliği ile düzenlediği ve başta Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) olmak üzere sivil toplum kuruluşlarının destek verdiği 7. Kitap Fuarı’nda Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve Milli Eğitim Müdürlüğü’nün de destekledi açıklanmıştı. Ancak fuar afişlerinde söz konusu kurumların logoları yer almadı. Kurum temsilcileri fuarın açılışına da katılım gösterilmemişti. Kayyımla yönetilen Büyükşehir Belediyesi ise önceki yılların aksine fuar alanı için ek otobüs seferleri düzenlememişti.

ÜCRETSİZ ULAŞIM İMKANI

Diyarbakır merkez belediyeleri ise fuar için otobüs seferleri düzenledi. Kayapınar ve Yenişehir belediyeleri, Kitap Fuarı'na ilçe merkezi ve köy okullarında okuyan ilk, ortaokul ve lise öğrencilerine ücretsiz ulaşım imkanı sağlamaya devam ediyor.

Etiketler diyarbakır fuar tüyap