Kanal İstanbul, uçuş güvenliği için risk mi?

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ), Kanal İstanbul'un, İstanbul Havalimanı'nın en batıdaki pistinin üstünden geçtiğini, bu durumun havalimanının uçuşa açılmasını imkânsız kılacağını belirtti. Ancak Çevre Bakanlığı'nın, Kanal İstanbul'un ÇED süreci nedeniyle mart ayında istediği DHMİ raporunun bir hafta sonra değiştirilerek, bu kez 'ilk yazıdaki görüşlerin sehven' yazıldığı yönünde ikinci bir görüş yazısı sunulduğu ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nin (DHMİ) hazırladığı bir görüş yazısı, 'Kanal İstanbul, yeni havalimanında uçuş güvenliğini tehlikeye mi düşürecek?' sorusunu gündeme getirdi. Söz konusu bilgi, Kanal İstanbul projesi için ÇED sürecinin başlatan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın DHMİ'den görüş istemesiyle kamuoyuna yansıdı.

Cumhuriyet'ten Lıcalı'nın haberine göre DHMİ, 15 Mart 2018 tarihli görüş yazısında Kanal İstanbul'un, İstanbul Havalimanı'nın en batıdaki pistinin üstünden geçtiğini belirtti. İstanbul Havalimanı henüz açılmadan hazırlanan yazıda, "Dünyanın açılmasını merakla beklediği, asrın projelerinden biri olan İstanbul Yeni Havalimanı’nın mânia planı içinde kalan Kanal İstanbul proje alanının bir kısmı mevcutta inşaatı tamamlanan en batıdaki pistin üzerinden geçmekte, diğer alanlar ise yaklaşma-kalkış yüzeyi, iç yatay yüzey ve konik yüzeyde kalmaktadır. Bu proje ile İstanbul Yeni Havalimanı’nın uçuşa açılması imkânsız olacaktır. Kanal İstanbul ve İstanbul Yeni Havalimanı projeleri birbirine zarar verici değil, tamamlayıcı olmalıdır" denildi.

Yazıda, tüm pistlerin kullanıma açıldığında günde 3 bin 500 uçak trafiğinin olacağı öngörülen havalimanına gölge düşürmemesi açısından Kanal İstanbul projesinin uygun görülmediği belirtildi.

Ancak DHMİ bir hafta sonra 22 Mart 2018'de bakanlığa ikinci bir yazı göndererek, ilk yazıdaki görüşlerin sehven yazıldığını öne sürdü. 27 Mart 2018'de Çevre Bakanlığı'na yeni bir görüş yazısı yazan DHMİ, bu kez sadece 'kanal aydınlatmasında uçakları yanılgıya düşürecek bir sistemin kullanılmamasını' talep etmekle yetindi.