Soros ve Greta fotoğrafı: Sahte

BM Genel Kurulu'nda gündem olan Greta Thunberg ile George Soros'un yan yana durduğu iddia edilen fotoğrafın sahte olduğu açıklandı. Fotoğrafta Thunberg'in yanında duran kişinin eski ABD Başkan Yardımcısı Al Gore olduğu ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İklim aktivisti Greta Thunberg, Birleşmiş Milletler tarafından düzenlenen İklim Zirvesi’nde siyasetçilere iklim krizine yönelik önlem almadıkları yönünde eleştirilerini sunduğu bir konuşma yaptı. Ardından Thunberg, Paris Anlaşmasını imzalayan ama koşullarına uymayan, içlerinde Türkiye’nin de olduğu beş ülke hakkında BM Çocuk Hakları Komitesi’ne şikayet başvurusunda bulundu. Gelişmelerin ardından Thunberg hakkında sosyal medyada pek çok iddia gündeme geldi.

Sosyal medyada paylaşılan fotoğrafta Thunberg’le George Soros’un yan yana olduğu iddia edildi. İddia farklı ülkelerdeki sosyal medya kullanıcıları tarafından da paylaşıldı.

Ancak Thunberg ve Soros’u yan yana gösteren fotoğraf montaj. Fotoğrafın orijinalinde Thunberg’in yanında eski ABD Başkan Yardımcısı Al Gore bulunuyor. Thunberg fotoğrafın orijinalini 2018 yılında Twitter hesabında paylaşmıştı. Fotoğrafın orijinaline bakıldığında Soros’un yüzünün montajla Al Gore’un yerine konulduğu anlaşılabiliyor.

Snopes ve Full Fact gibi teyit platformları da fotoğrafın montaj olduğunu açıkladı. İddia en yaygın yanlış bilgi türlerinden “manipülasyon” kategorisinde yer alıyor. (Kaynak: teyit.org)