'Biz onların gözünde öğrenci değil, müşteriyiz'

Kredi ve Yurtlar Kurumu'na bağlı yurtlara yüzde 20 oranında zam yapıldı. Buna göre en düşük yurt ücreti 168 liradan 200 liraya çıkarıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Devlet yurtlarının yetersiz kalması ya da istenilen koşulları kapsamaması nedeniyle özel yurtların sayısı gün geçtikçe artıyor. Durumu iyi olmayan ve bu duruma karşı tepki gösteren öğrenciler, “Neden bize müşteri gözüyle bakıyorlar? Biz müşteri değil, dişini tırnağına takarak çocuklarını okutmaya çalışan ailelerin çocuklarıyız. Bize bu gözle bakmasınlar” diyor.

'HEM OKUYUP HEM ÇALIŞIYORSUN, YİNE OLMUYOR'

Her öğrencinin hayali daha iyi bir üniversitede okumak. Bunun için bulunduğu ilin dışındaki üniversitelere kayıt yaptıran ancak ailesinin durumu iyi olmayan birçok öğrencinin, KYK yurtlarına gelen zamlar nedeniyle işi bir kat daha zorlaştı. KYK ücretlerine gelen zamların ardından çok zor durumda kaldığını söyleyen öğrencilerden N.D, “Bu ülke beni gerçekten dehşete düşürüyor. Eğri oturup doğru konuşalım, bize destek mi olmak istiyorlar yoksa köstek mi? Okusak olmuyor, okumasak olmuyor. Hem okuyup hem çalışıyorsun, yine olmuyor. Bulduğumuz işlerde öğrenci olduğumuzdan dolayı ucuza çalıştırıyorlar. 'Öğrencilere destek olacağız' diyorsunuz ama iki gün sonra zam yapıyorsunuz. Ben hafta sonu palyaçoluk yapıyorum, hafta içi denk geldiği zaman barista ve garsonluk yapıyorum, bazen de düğünlerde çalışıyorum ama ona rağmen yetmiyor. Niye biliyor musunuz? Çok az veriyorlar. Benim bir arkadaşım bir şirket aracılığıyla yurt dışına gitti. Ben burada üç iş yapıyorum . O bir tane yapıyor ama benim kazandığımın 20 katını kazanıyor. Ben de gitmek istiyorum, ama bir şekilde gideceğim, bu ülke kendi milletine ya da öğrencisine değer vermiyor” diye anlatıyor yaşadıklarını.

Türkiye genelinde üniversite okuyan 7,5 milyon öğrenci var. Devlet yurtlarında kalan öğrenci sayısı ise sadece 700 bin kişi civarında.

KYK'ya bağlı yurt sayısı 790 iken, özel yurtların sayısı 1078'i buldu. TÜRGEV'e bağlı yurtların sayısı ise 60.

Özel yurtların illere göre yıllık fiyatı ise şu şekilde:

İstanbul'da yıllık en düşük yurt fiyatı 8 bin 500, en yüksek 42 bin,

Ankara en düşük 4 bin 500 en yüksek 38 bin,

İzmir en düşük 6 bin 500 en yüksek 30 bin,

Kocaeli'de ise en düşük 7 bin en yüksek 20 bin TL.

İstanbul, bulunduğu konumu, iş gücü ve üniversiteleri nedeniyle milyonlarca öğrencinin okumak istediği şehirlerin başında yer alıyor. İstanbul'da üniversite eğitimi almak isteyen öğrenciler ilk olarak KYK yurtlarına başvuruyor ancak KYK yurtlarının yetersiz olması nedeniyle özel yurtlara kayıt yaptırıyorlar.

'BİZ ONLARIN GÖZÜNDE ÖĞRENCİ DEĞİL MÜŞTERİYİZ'

Özel yurtların KYK yurtlarından fazla olmasının nedeni ise yüksek kâr elde etmek isteyen firmalar. İstanbul'da özel bir yurtta kalan M.Ç, “Bizi istismar ediyorlar. Devlet bunları bildiği halde bir şey yapmıyor. Çünkü burada büyük bir kar elde ediyorlar. Biz onların gözünde öğrenci değil, müşteriyiz. KYK yurtlarına 3 kez başvurdum ama çıkmadı. Ya tanıdığın olması gerekiyor ya da şansın. Ben yıllık 15 bin TL. veriyorum. Bu parayla Yurt dışında dil eğitimi alabilirdim. Mezun olsam bile iş bulabilir miyim, bunu da bilmiyorum.”