Kalın: Önümüzdeki haftalarda güvenli bölgenin somut uygulamalarını göreceksiniz

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, ABD ile Suriye'de kurulacak güvenli bölgenin çalışmalarının belirlenen takvime göre sürdüğünü söyledi. Kalın, "Önümüzdeki haftalar içerisinde somut uygulamalarını göreceksiniz. Devriyeler başlayıp kontrolü bize geçtiğinde yerel halkla birlikte güvenliği sağlamaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bakanlar kurulu toplantısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Beştepe'de yapıldı. 4 saat 50 dakika süren toplantının ardından Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın açıklama yaptı.

ABD ile Suriye'de güvenli bölge kurulmasına yönelik anlaşmayı hatırlatan İbrahim Kalın, Dışişleri Bakanlığı'nın toplantıda konuyla ilgili sunum yaptığını aktardı. Kalın, "Bunun süreci ve kapsamıyla ilgili görüşmeler devam etmektedir. Sahada uygulaması önemli. Münbiç Yol Haritası'nda yaşanılan oyalamaları kabul etmemiz mümkün değil" dedi.

'SALDIRIYLA İLGİLİ TEPKİLERİMİZİ RUSYA'YA İLETTİK'

İdlib'de Türkiye'ye ait gözlem noktasına giden TSK konvoyuna yönelik saldırıyla ilgili tepkiyi Rusya'ya ilettiklerini dile getiren Kalın, "İntikal yoluna yapılan saldırı ve o konvoyda hayatını kaybeden Suriyeliler ve yaralanan siviller konusunda da tepkilerimizi Rus tarafına ilettik. Önümüzdeki günlerde Sayın Cumhurbaşkanımızın Sayın Putin ile bir telefon görüşmesi olacak. Türkiye'nin 12 gözlem noktasının bulunduğu yerlerde güvenliğin tam olarak sağlanması ve buralarda herhangi bir askeri operasyonun olmaması konusunda mutabakat vardı, buna uyulmasını bekliyoruz" diye konuştu.

'YANAN ORMANLAR İMARA AÇILAMAZ'

Son günlerde İzmir ve Muğla'da yaşanan orman yangınlarıyla ilgili tartışmalarla da değinen Kalın, "Yangında hasar gören arazilerin imara açılması Anayasa'ya aykırıdır. Yangın olduktan sonra bile buralar tekrar orman arazisi olarak tabiata mutlaka kazandırılacaktır" ifadelerini kullandı.

'ENFLASYONDA BELİRGİN BİR DÜŞÜŞ BEKLİYORUZ'

Ekonomiyle ilgili konularında ele alındığını söyleyen Kalın, "Yurt dışından Türkiye'ye gelen uluslararası sermayenin ivmesini koruyor olması hatta bir yükselme trendi göstermesi son derece memnuniyet verici. Önümüzdeki aylarda enflasyonda belirgin bir düşüşün yaşanmasını öngörüyoruz. Bunun istihdama da olumlu yansımaları olacaktır" dedi.

'BELEDİYE BAŞKANLARININ GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILMASI KEYFİ BİR KARAR DEĞİL'

İbrahim Kalın Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine kayyım atanmasıyla ilgili soruya şu yanıtı verdi:

"Terör örgütüne destek, yardım ve yataklık yapmak gibi suç kapsamına giren bir eylem içinde olmayan hiçbir belediye başkanıyla ilgili böyle bir tasarruf söz konusu değil. Dolayısıyla bu kapsamın dışında olan İstanbul, Ankara'yı zikrettiniz, böyle bir şey söz konusu olmadığına göre bu belediye başkanlarıyla ilgili böyle bir gündem yok. Bunlar hükümetin ya da İçişleri Bakanlığımızın keyfi olarak aldığı kararlar ya da tedbirler değildir. Aynı partiden ya da benzer siyasi görüşe sahip başka belediyeler de var ama buralarda doğrudan suça karışma, terör örgütüne yardım yataklık etme, destek olma gibi bir suç hasıl olmadığı için bunlarla ilgili bir tedbir, tasarruf söz konusu olmamıştır. Ama seçilmiş olmak kimseyi masum kılmaz."

'ERDOĞAN, PUTİN VE TRUMP'LA GÖRÜŞECEK'

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD Başkanı Donald Trump ile bir görüşmesi olacak mı?" sorusu üzerine Kalın, görüşme planı olduğunu aktardı.

Erdoğan'ın önümüzdeki günlerde Rusya Devlet Başkanı Putin'le görüşeceğini ifade eden Kalın, Sayın Trump ile de telefon görüşmesi hazırlığı yapıyoruz. Benim Sayın Bolton ile bugün yarın bir görüşmem olacak. Ondan sonra da Sayın Cumhurbaşkanımızın Sayın Trump ile bir görüşmesi olacak" diye konuştu.

'GÜVENLİ BÖLGENİN DERİNLİĞİ VE KAPSAMIYLA İLGİLİ MÜZAKERELER DEVAM EDİYOR'

Suriye'de güvenli bölge kurulmasıyla ilgili bir takvim belirlendiğini belirten İbrahim Kalın, "Önümüzdeki haftalar içerisinde somut uygulamalarını göreceksiniz. İHA'larımız orada uçmaya başladı. Derinlik ve kapsamla ilgili olarak da müzakereler devam etmekle birlikte zihnimizdeki çerçeve son derece net, 20 mil yaklaşık 3 bin 32 kilometre bir alan. Bunun daha da ileri gitmesini isteyebiliriz. Buranın kontrolü bize geçtiğinde de yerel halkla beraber koordinasyon halinde buranın yerel yönetimini sağlamaya devam edeceğiz ki bu orayı güvenli bir bölge haline getirecek" dedi.

Rusya ve İran'ın katılımıyla 16 Eylül'de, Ankara'da toplantı yapılacağını açıklayan Kalın, "Bu zirve de daha önce başlattığımız Astana toplantılarının bir devamı olarak Ankara'da Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında gerçekleştirilecek" ifadelerini kullandı.

"Güvenli bölgede derinlik konusunda ve kontrolün kimde olacağı noktasında uzun süreli bir tartışma var. 'Kontrol bize geçtiğinde' ifadesini' kullandınız. Kontrolün Türkiye'de olacağına dair bir anlaşmaya varıldı mı?" sorusu üzerime Kalın, şunları söyledi:

"Bu, bizim bu anlaşmayla ilgili temel beklentimiz ve öngörümüz. Müzakere dediğim de zaten bu unsurları da ihtiva eden bir şey. Derinlik meselesi de öyle. Cerablus, El-Bab ve Afrin bölgesinde olduğu gibi bu bölgenin de kontrolünün Türkiye'de olması güvenli bölgenin tanımı gereği olması gereken bir şeydir. Buranın başka terör örgütleri için bir güvenli bölge ya da bir güvenli geçiş alanı haline gelmemesi için bu kontrolün Türkiye'de olması esastır." (DUVAR-AA)