Bakan Pakdemirli'den İmamoğlu'na: Bunlar akla ziyan iddialar

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun kurumun yağış uyarısını geç yaptığı açıklamasına yanıt verdi. Yağış uyarısının önceden yapıldığı ve uyarının basında yer aldığı ifade edilen açıklamada, belediyeye de e-posta olarak gönderildiği belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Meteoroloji Genel Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun, dün İstanbul'da yaşanan sel ve su baskınlarıyla ilgili "Meteoroloji'den ikaz çok gecikmiş" açıklamasına yanıt verdi. Açıklamada, yağış beklentisiyle ilgili hava raporlarının 13 Ağustos'tan itibaren basın ve kamu kurumlarına gönderildiği ifade edildi.

İmamoğlu'nun açıklaması sorulan Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün bağlı olduğu Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Bu iddialar akla ziyan iddialardır. Yöneticilerin işlerinin başında olması gerekir. İşinizin başında olacaksınız, ondan sonra da kamunun diğer kurumlarını suçlamayacaksınız" dedi.

Yazılı açıklamada, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün 13 Ağustos Salı gününden itibaren yayımladığımız hava raporlarında yağış beklentisinin kamu kurumları ve basınla paylaşıldığı belirtildi.

15 Ağustos ve 16 Ağustos'ta yayınlanan hava raporlarında Marmara Bölgesi'nin Doğusu ve İstanbul için gök gürültülü sağanak yağış beklentisinin belediyeler ve ilgili kamu kurumlarını e-postayla gönderildiğini aktarılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Ayrıca, Meteoroloji Genel Müdürlüğü olarak hazırladığımız tüm tahmin ve öngörü uyarılarımız; Kurumsal internet sitemiz, E-posta, MGM Mobil Uygulaması, Sosyal Medya Hesapları, Kısa Mesaj Servisi (SMS), faks, telefon ve resmi yazılarla yerel ve ulusal basın aracılığı ile hızlı ve yoğun bir şekilde halkımıza ve yetkililere anında ulaştırılmıştır."

İmamoğlu: Meteorolojiden ikaz çok gecikmişİmamoğlu: Meteorolojiden ikaz çok gecikmiş

Açıklamada, yağışla ilgili uyarıların 14,15 ve 16 Ağustos'ta haberlerde de yer aldığı ifade edildi. Açıklamada, "İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Ekrem İmamoğlu, 17 Ağustos 2019 Cumartesi günü saat 12.30'da yayımladığımız uyarıyı sadece dikkate almış, 13 Ağustos 2019 tarihinden itibaren yayımladığımız diğer raporları ise dikkate almamaktadır" denildi.

İmamoğlu'nun yağış uyarısının orta şiddetli olacağı yönünde olduğu açıklamasının doğru olmadığı belirtilen açıklamada, "Ekrem İmamoğlu, İstanbul’da yaşanan sel ve su baskınlarıyla ilgili olarak basına yapmış olduğu açıklamada ayrıca; 'Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarı ‘orta’ şiddetli idi' demiştir. Bu doğru değildir!!! 17 Ağustos 2019/Cumartesi günü Genel Müdürlüğümüz tarafından İstanbul için yayımlanan uyarıda yağış şiddeti; 'orta' değil, 'kuvvetli' olarak rapor edilmiştir" ifadeleri kullanıldı.

'FELAKETLERİN ÜZERİNDE SİYASET YAPMAMAK GEREKİR'

İzmir'in Karabağlar ilçesinde orman yangını yaşanan alanda inceleme yapan ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün bağlı olduğu Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye, Ekrem İmamoğlu'nun sözlerini nasıl değerlendirdiğini sordu.

"Bu iddialar akla ziyan iddialardır" diyen Pakdemirli, "İstanbullu hemşehrilerimize geçmiş olsun diliyorum. Bu felaketlerin üzerinden siyaset yapmamak gerekir diye düşünüyorum" dedi.

'YÖNETİCİLERİN İŞİNİN BAŞINDA OLMASI GEREKİR'

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün açıklamasını hatırlatan Pakdemirli, "Neredeyse hafta başından beri meteorolojik koşulların İstanbul'da, aleyhte ve yağışla ilgili gelişebileceğine dair her türlü açıklamamız olmasına rağmen 'Meteoroloji geç açıkladı' diyorlar. Bunu doğru bulmuyorum" diye konuştu ve şöyle devam etti:

"Yöneticilerin işlerinin başında olması gerekir. Eğer yöneticiysen geleceksin işinin başına geçeceksin. Vatandaş bunu bekliyor. Her türlü felaket olabilir, bunla ilgili de kimseyi suçlamamak lazım. Ama işinizin başında olacaksınız, ondan sonra da kamunun diğer kurumlarını suçlamayacaksınız. Vatandaş yaralarının sarılmasını bekliyor, sıkıntılı anlarında yöneticilerinin başında olmasını bekliyor. Aynen bizim yaptığımız gibi." (HABER MERKEZİ)