Valilik, Ekinci'nin ölümünü seken kurşuna bağladı

Hakkari Derecik'te 14 yaşındaki Vedat Ekinci'nin askerlerin açtığı ateşle yaşamına yitirmesine tepkiler sürüyor. Hakkari Valiliği, 'sınırda görevli askerlerin uyarı ateşi sonucu kayalıklardan seken bir kurşunun' ölüme neden olduğunu öne sürdü. İHD Diyarbakır Şubesi ise valilik açıklamasını eleştirerek, bölgede hak ihlallerinin sistematik bir hal aldığını belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hakkari Valiliği, Derecik'te dün 14 yaşındaki Vedat Ekinci'nin asker kurşunuyla öldürüldüğünü kabul etti, ancak açıklamasında helikopterden ateş açıldığı bilgisine yer vermedi. Valilik sınır birliklerinin uyarı ateşi açtığını, Ekinci'nin bölgenin 'engebeli ve kayalık' olması nedeniyle seken kurşunun isabet etmesi sonucu hayatını kaybettiğini savundu.

Hakkari Valiliği’nin yazılı açıklamasında şöyle denildi: “01.08.2019 günü Kuzey Irak sınırından İlimiz Derecik İlçesi sınırına 2 kilometre mesafede sınırlarımız dışında ülkemiz sınırına terör örgütü tarafından yoğun olarak kullanılan bölgeye kaçak yollarla girmeye çalışan şahıslara sınır birliklerimiz tarafından dur ihtarında bulunulmuştur. Ancak dur ihtarına uymayarak sınırımıza doğru Kuzey Irak tarafından ilerleyen şahıslara angajman kuralları gereği uyarı ateşi yapılmıştır. Bölgenin engebeli ve kayalık olması sebebiyle seken mermi çekirdeği 1 vatandaşımızın yaralanmasına sebebiyet vermiştir. Yaralı vatandaşımız olay yerinde bulanan Hudut Birliklerimize ait araçlar ile Derecik Sahra Hastanesine kaldırılmış, yapılan tüm müdahalelere rağmen maalesef hayatını kaybetmiştir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.”

İHD: SORUŞTURMA BAŞLATILMALI

İHD Diyarbakır Şubesi ise valiliğin açıklamasını eleştirdi. Söz konusu açıklamanın kolluk güçlerini korumaya yönelik olduğunu belirten İHD, “Bölgemizde askeri operasyonlardan kaynaklanan ihlaller, maalesef sistematik ve yaygın bir hal almış bulunmaktadır. Özellikle, yaşam hakkının korunmasına yönelik tedbirlerin alınmadığı görülmektedir” eleştirisinde bulundu.

Konuya ilişkin soruşturma açılmasını talep eden İHD şu açıklamada bulundu: "Hakkari'de gerçekleşen olayda, ivedi olarak bir soruşturma başlatılması gerekirken, valilik tarafından yapılan açıklamanın, olayın faili kolluk görevlilerini aklamaya yönelik bir çaba olarak gördüğümüzü ifade etmek isteriz. Yaşama hakkının kutsallığına inanan insan hakları savunucuları olarak bizler, yargı organları tarafından bu olaya ilişkin ivedi bir şekilde soruşturma başlatılmasını talep ediyoruz.”

(HAKKARİ/AA)