Soylu: İzinli hiçbir Suriyeli sınır dışı edilmedi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul'dan Suriyelilerin toplanıp geri gönderildiği iddialarıyla ilgili şöyle konuştu: : "Geçici koruma statüsündeki hiçbir Suriyelinin veya ikamet izniyle ülkemizde bulunan bir kişinin sınır dışı edilmesi gibi bir durum asla söz konusu değildir."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul'da çok sayıda Suriyeli mültecinin toplanarak kentten çıkarılmasıyla ilgili uygulamalar konusunda, ziyaret ettiği Kahramanmaraş'taki Geçici Barınma Merkezi'nde konuştu. Bakan Soylu, 'geçici koruma satatüsü'ndeki ve ikamet izni bulunan Suriyelilerin sınır dışı edilmediğini söyledi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, göç hadisesinde Türkiye'nin pozisyonunun, dünyanın diğer ülkelerinden çok farklı konumda bulunduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

'BU YIL 135 BİN KAÇAK GÖÇMEN YAKALANDI'

"Geçen yıl 268 bin kaçak göçmen yakalandı. Bu yıl, günümüz itibarıyla yakalanan düzensiz veya kaçak göçmen sayısı 165 bini geçmiş durumda. Bu, şu demektir: Bir operasyon yürütüyoruz, yıl sonu itibarıyla bu 300 bini aşar. 2015'te 1700 olan geri gönderme merkezi kapasitemiz şu anda 16 bin, yıl sonunda yaklaşık 20 bin olacak. Türkiye'nin göç politikası yoktur diyenlere; kamplarımız, geri gönderme merkezlerimiz, kayıt sistemlerimiz, eğitim, sağlık, uyum politikalarımız, tüm bunlarla ilgili bugüne kadar attığımız adımlar, kaçan göçmenlerle ilgili ülkelerle yaptığımız geri kabul anlaşmaları... Türkiye dünyanın, Avrupa'nın çaresiz kaldığı süreçte ayakları yere sağlam basan bir göç politikası oluşturdu ve bunu yürütüyor. Burada eksiklik yok mu, elbette var. Yönetmeye ve kontrol etmeye çalıştığımız alanın dışına çıkanlar var ama bunları da bir vesileyle kurallara ve ilkelere uymakla mükellef hale getirmek durumundayız."

'BAZEN KARIŞIKLIĞA YOL AÇIYOR'

"Meselenin içinde birbirinden çok farklı tanım, statü ve başlık olması, bazen karışıklığa yol açmaktadır. Kamuoyunda Suriyeliler veya göçmenler diye ifade ediliyor ancak bunun içinde kaçak göçmenler var, uluslararası koruma statüsünde olanlar var, geçici koruma statüsünde olanlar var, yasal ikamet izniyle ülkemizde bulunanlar var. Yani sokakta gördüğümüz her yabancı, Suriyeli göçmen değil. Dolayısıyla bu kavram çeşitliliği, zaman zaman karmaşaya yol açabiliyor ve buradan bir istismar alanı oluşturmak istenebiliyor. Avrupa'da olağanüstü bir yabancı düşmanlığı var ve yükseliyor. Tek dertleri bunu Türkiye'ye taşımaktır. Avrupa'nın bu cereyanını Türkiye'ye taşımak için de birileri ellerini ovuşturmaktadırlar. Türkiye içinde bundan siyasi menfaat elde etmek isteyenler var."

'ŞU ANDA HERHANGİ BİR İŞLEM YAPILMIYOR'

"Son günlerde özellikle İstanbul üzerinden yürütülen konu, tamamen düzensiz ve kaçak göçle mücadeleyle ilgili bir konudur. Geçici koruma statüsündeki hiçbir Suriyelinin, uluslararası koruma statüsüyle ülkemizde bulunan bir yabancının veya ikamet izniyle ülkemizde bulunan bir kişinin sınır dışı edilmesi gibi bir durum, asla söz konusu değildir, kabul edilebilir değildir. Bunu yapabilme kabiliyetine ve hakkına da sahip değiliz. Ne böyle bir istemimiz var, ne böyle bir eylemimiz var, ne böyle bir hakkımız var. Bu kadar açık ve net. Burada iki mesele var. Birincisi, geçici koruma statüsündeki her Suriyelinin hangi ilde kayıt edilmişse orada ikamet etmesinin sağlanması. İkincisi de kaçak göçle mücadelenin ciddiyetle sürdürülmesidir. Yaklaşık 15 günlük çalışma sonucunda hakkında işlem yapılan yabancıların yüzde 90'dan fazlası, Suriyeliler dışındaki uyruklardan oluşmaktadır. Başka ile kaydı olup İstanbul'da yaşayan Suriyelilere de bir müddet verildi. Bütün sivil toplum kuruluşlarıyla görüşüldü, görüşülüyor. Kedi illerine dönmeleri için verilen müddet olduğu için onlara da şu an herhangi bir işlem yapılmıyor. Kaydı olmayan Suriyelilerle ilgili de kayıt işlemleri devam ediyor. İstanbul'da kayıtsız olarak tespit ettiğimiz Suriyelileri sistem gereği önce kampa götürüyoruz, orada kaydediyoruz, hangi ile gitmek istediğini soruyoruz ve oraya gönderiyoruz, bu kadar açık ve net."

Suriyelilere, gönüllü olarak dönmek istediğine dair belge imzalatılarak sınır dışı edildiği öne sürülmüş, mültecilerin plastik kelepçeyle araçlara toplanıp İstanbul'dan götürüldüğüne dair görüntüler ortaya çıkmıştı. (HABER MERKEZİ)

Zorla sınır dışına 'gönüllü dönüş' belgesiZorla sınır dışına 'gönüllü dönüş' belgesi