TGS'den SETA raporu için suç duyurusu

SETA'nın gazetecileri fişleyerek hedef gösterdiği raporu hakkında Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) suç duyurusunda bulundu. Söz konusu raporla 'Halkı kin ve düşmanlığa tahrik' ve 'kişisel verilerin kaydedilmesi' suçlarının işlendiği belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), SETA’nın uluslararası basın kuruluşlarına ve Türkiye'de bu kurumlarda çalışan gazetecilere ilişkin fişleme niteliğindeki raporuyla ilgili suç duyurusunda bulundu. Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi'ne gelen TGS üyeleri suç duyurusunda, raporun "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçu" ve "Kişisel verilerin kaydedilmesi suçu" işlediğini vurguladı.

Suç duyurusu öncesi, aralarında TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş'un da bulunduğu çok sayıda gazeteci, adliye önünde bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Gökhan Durmuş, “Bu raporun bilimsellikle ilgisi olmayan tamamen uluslararası basın kuruluşlarında çalışan meslektaşlarımızı fişlemeye dönük bariz bir çalışma olduğu ortada. Tamamen kamuoyunun ulaşabileceği bilgileri toplayıp, iktidara eleştirel haberleri ön plana çıkartarak yakınlık ve uzaklık diyerek bir algı oluşturmaya çalışılmıştır. Bu algıya birlikte uluslararası basın kuruluşlarında çalışan meslektaşlarımız hedef haline getirilmiştir. Türkiye'de yayın yapan birçok medya kuruluşu da terör yanlısı olarak gösterilmektedir. Bu raporun kimden talimat alınarak hazırlandığını bilmiyoruz. Durup dururken böyle bir rapor hazırlanması gerçekçi gözükmüyor. Bir talimatla yapıldığı çok belli” diye konuştu.

İki başlıkta suç duyurusunda bulunacaklarını belirten Durmuş, "Suç duyurusunda bulunduğumuz konulardan ilki halkı kin ve nefrete tahrik suçu ve diğeri ise kişisel verilerin korunması kanununun ihlali suçu. Umarız suç duyurumuz hızla davaya dönüşür ve gerçekler açığa çıkar" dedi.

Açıklamanın ardından adliyeye geçen Durmuş ve gazeteciler, suç duyurusunda bulundu.

ARAPKİRLİ: HEDEF GÖSTERME GİRİŞİMİ

Raporda ismi ve çalıştığı kurum olan Sputnik’e dair değerlendirmelerin de bulunduğu gazeteci Zafer Arapkirli de, “SETA’nın hazırladığı bu raporu şiddetle kınıyorum. Raporda benim çalıştığım kurum da bulunuyor, ben de bulunuyorum. Gerçekten gerçek, doğru ve dünya standartlarında haber yapmaya çalışan kurumların ve gazetecilerin itibarsızlaştırmasına ve hedef gösterilmesine çalışan bir girişimdir. Demokrasi karşıtı bir girişimdir” dedi.

SUÇ DUYURUSUNDA NELER YER ALDI?

“Halkı kin ve düşmanlığa tahrik” ve “Kişisel verilerin kaydedilmesi” suçlamaları ile yapılan suç duyurusunda gazetecilerin “önceden çalıştığı mecralar-aktif olarak çalıştığı ve katkı sağladığı mecralar” şeklinde ağ haritaları çıkarıldığı; bu ağ haritaları üzerinden gazeteciler hakkında bir polis fezlekesi veya iddianameye benzer “iltisak ve irtibatlandırma” çabasına girildiği; açık kaynaklardan erişilmesi mümkün bilgilere seçici ve manipülatif şekilde yer verildiği ve gazetecilik faaliyetlerinin suç gibi gösterilmeye çalışıldığı vurgulandı. Dilekçede ayrıca “Bu durum Türkiye Gazeteciler Sendikası üyesi olan gazetecilerin de bulunduğu bir grup basın çalışanının ciddi tehdit altında bulunduğunun, ileride daha ciddi ve yakın tehditlere maruz kalabileceklerinin öncülüdür” denildi. (HABER MERKEZİ)