Midyat Belediyesi'nin logosundan Êzidî sembolü Melek Tavus çıkarıldı

Midyat Belediyesi'nin logosunda yer alan ve Êzidî sembolü olan Melek Tavus, AK Partili belediye tarafından logodan çıkarıldı. Karara Halkların Demokratik Partisi'nden itiraz geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mardin'de AK Partili Midyat Belediyesi logosunu değiştirdi. Logoda, Êzidîlerin inancında yer alan “Melek Tavus” (Kürtçe: Tawusê Melek, Ezidilik inancında Tanrı Azda tarafından yaratılan ve kendisine evreni ve insanları yaratma görevi verilen Melek-Tanrı) sembolü çıkarıldı. AK Partili belediye ayrıca Hıristiyanları temsil eden çan kulesini geri plana çekerek iki güvercin ve ay-yıldızı öne çıkardı.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Süryani Milletvekili Tuma Çelik, Mezopotamya Ajansı'na yaptığı değerlendirmede, “Süryaniler, Êzidîler, Mahelmiler, Araplar, Kürtler, Müslümanlar ve Hıristiyanlar bir arada yaşıyorlar. Aralarına hiçbir sınır koymadan. Bu yaşam biçimi binlerce yıldır devam ediyor. Bu güne kadar merkezi otoritenin yapmış olduğu müdahaleler dışında bu kimlikler arasında bir sorun yaşanmadı. Zaman içinde dışarıdan yapılan müdahaleler nedeniyle önce Süryaniler göç etmek zorunda kaldı. Ardından Êzîdîler aynı durumla karşılaştı. Bugün ortaya çıkan bu durum nedeniyle de Süryaniler ve Êzidîler Midyat’ta yok olmakla karşı karşıya geldiler” ifadelerini kullandı.

Çelik, yerel iktidarda bulunanların sürekli Midyat’ın dinler şehri olduğunu söylediğini, fakat egemen anlayışın dışındaki kimliklere yaşam hakkı tanındığını söyledi. Çelik, "Görünürlükleri ortadan kaldırılmaya çalışılıyor. Bugün de belediyenin yapmaya çalıştığı şey aynı” dedi.

'YENİ LOGO YARIŞMAYLA BELİRLENDİ'

Öte yandan Independent Türkçe’den Abdülhakim Günaydın’a konuşan AK Partili Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin, logonun yenilenmesi için yarışma düzenlendiğini söyledi. Şahin, yeni logo için 50’ye yakın eserin yarışmaya katıldığını ve yeni logonun bunların arasında seçildiğini belirtti. Çelik, “Her logonun kendine ait bir hikayesi var. Katılımcılardan bunların hikayesini istedik. Sonuç olarak şu an kullandığımız üç dini temsilen minare, kilise ile mabetten oluşan ve bunları kucaklayan etrafındaki hilal olan logo seçildi. Üstteki kuşlar da Midyat ve Mardin güvercinleridir” ifadelerini kullandı.

Şahin’e göre yapının oturduğu 3 çizgili platform 3 medeniyeti (İslamiyet, Hıristiyanlık, Êzidîlik), hilal içerisindeki kilise, Êzidî tapınağı ve cami sembolleri (3 dinin mabedleri) ay yıldız çatısı altında farklı medeniyetlerin unsurlarını sembolize ediyor ve süzülen güvercinler ise "sevgi ve saygı çerçevesinde bir çatı altında yaşamayı" betimliyor.

HDP’Lİ BEKTAŞ: ÜÇ DİNİ TEMSİL ETMEYEN HİÇBİR LOGOYU KABUL ETMEYECEĞİZ

HDP’li Midyat Belediye meclis grup sözcüsü Cemal Bektaş, üç dini temsil etmeyen hiçbir logoyu kabul etmeyeceklerini vurguladı ve “Başkan meclis toplantısında logonun güncellenmesi gerektiğini dile getirdi. HDP’li üyeler olarak karşı çıktık. Midyat’ta Müslümanlar, Hıristiyan ve Êzidîler bir arada yaşıyor. Üç dinin temsil edilmediği bir logoya izin vermeyeceğiz” dedi.

Pazartesi günü saat 14.00’de yapılacak meclis toplantısında değiştirilen logonun öncelikli konu olacağını ifade eden Bektaş, logonun değişmesi için Meclis Başkanlığına bir önerge sunulacağını ve logoda her üç dinin temsil edilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.