Kürt Dil Platformu: Asimilasyondan vazgeçin

15 Mayıs Kürt Dili Bayramı dolayısıyla Kürt Dil Platformu Diyarbakır’da basın toplantısı düzenledi. Platformun sözcüsü Şerefhan Cizîrî, devleten talepleri olduğunu söyledi ve Kürtlerin dillerine sahip çıkmasını istedi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - 9 Kürt partisi tarafından oluşturulan Kürt Dil Platformu, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı dolayısıyla Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde (GGC) basın toplantısı düzenledi. Kürt partileri temsilcilerinin katıldığı toplantıda konuşan Kürt Dil Platformu Sözcüsü Şerefhan Cizîrî, Celadet Ali Bedirhan ve arkadaşlarının, 1932'de Suriye’nin Şam kentinde çıkardığı Kürtçe Hawar (Çığlık) dergisinin yayına başladığı gün olan 15 Mayıs’ın, 2006’dan bu yana Kürt Dil Bayramı olarak kutlandığını hatırlattı.

Hawar dergisi hakkında konuşan Cizîrî, “1943 yılına kadar yayın hayatında kalmış olan bu değerli dergi yıllarca Kürt kültürü ve diline hizmet etti. Paha biçilmez çalışmaların altına imza atarak bilinçlenme çalışmalarında çok değerli eserler bıraktı” dedi. Cizîrî, kendilerini Mir Celedat Bedirxan ve arkadaşlarına borçlu gördüklerini söyledi.

'KÜRTÇE HER YERDE OLMALI'

Cizîrî, “Dilimiz kimliğimizdir, varlığımızdır” diyerek, Kürtleri ve tüm kurumlarını evde, sokakta, yaşamın her alanında Kürtçe konuşmaya ve dili geliştirmeye çağırdı. Kürtçenin iletişim dili olması gerektiğini söyleyen Cizîrî, Kürt halkının gündelik hayatta da Kürtçe konuşmada ısrarcı olması gerektiğini dile getirdi. Cizîrî, “Başta halkımız olmak üzere sivil toplum kuruluşları, aydın ve yazarlar, siyasi partiler ve medya, Kürtçe için özel çalışmalar içerisinde olmalıdır. Kürtçeyi Kürt toplumunun gündemi haline getirmeliyiz” şeklinde konuştu.

'DEVLETTEN TALEBİMİZ VAR'

Cizîrî, bir dili yok olmaktan koruyabilmenin yolu, insanların o dili konuşabilmesi ve çocuklarına öğretebilmesi için uygun koşulların yaratılmasından geçtiğini söyleyen Cizîrî, “Devletten bazı taleplerimiz var diyerek, şunları söyledi: “Devletten talebimiz; Kürtçenin (Kurmancî-Zazakî) eğitim dili ve resmi dil olmasıdır. Kürtçe, Türkçe ile birlikte resmi dil statüsüne kavuşturulmalıdır. Kürtçe için anayasal düzenleme yapılmalı. Kürt Dil Kurumu mutlaka kurulmalıdır.”

Cizîrî, asimilasyon politikaları kapsamında Kürtçe üzerinde devam eden yasakların da derhal kaldırılması gerektiğini vurguladı. (DUVAR)

Kürt Dili Bayramı İstanbul'da kutlanıyorKürt Dili Bayramı İstanbul'da kutlanıyor