Reform Eylem Grubu bildirisi: Helsinki ruhunu yeniden canlandırmak üzere AB'den destek bekliyoruz

Reform Eylem Grubu toplantısından sonra yayınlanan bildiride Türkiye'nin Helsinki'de resmen AB üyesi adayı ilan edilmesinin 20'nci yıl dönümü olduğu hatırlatıldı. Bildiride, "Helsinki ruhunu yeniden canlandırmak üzere, AB'den destek bekliyoruz" ifadelerine yer verildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen 6'ncı Reform Eylem Grubu (REF) Toplantısı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapıldı. Toplantıya Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu katıldı.

İlk kez Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığında gerçekleşen toplantının ardından bildiri yayımlandı. Türkiye'nin, AB üyeliği konusunda kararlılığını sürdürdüğü ve bu kapsamda çalışmalarına devam ettiği vurgulanan bildiride, toplantının 9 Mayıs Avrupa Günü'nde düzenlenmesinin tesadüf olmadığını belirtildi.

REG toplantılarının Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) adaylık sürecinde gerçekleştirilen reformlara kaynaklık eden en önemli mekanizma olduğu ifade edilen bildiride, "AB'den beklentimiz, Türkiye'ye diğer aday ülkelerle eşit davranması ve teknik olan bir süreci siyasi engellerden arındırmasıdır" denildi.

Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri neticesinde hem AP hem Avrupa Komisyonu'nun yeniden şekilleneceği hatırlatılan bildiride, "Artan ideolojik aşırılıkların yeni AP'ye egemen olmamasını ve AB kurumlarındaki yeni oluşumun daha dengeli ve objektif bir duruş sergilemesini umut ediyoruz. Türkiye AB üyeliği hedefine sıkı sıkıya bağlıdır. Katılım müzakereleri sürecimiz her ne kadar siyasi olarak engellense de Türkiye AB standartlarına uyum için çalışmalarını kararlılıkla sürdürmektedir" ifadesi yer aldı.

'VİZE SERBESTİSİ DİYALOĞU BİRİNCİL ÖNCELİĞİMİZ'

Toplantıda Türkiye'deki mevcut gelişmelerin yanı sıra gelecek süreçte atılacak adımların kararlaştırıldığı aktarılan bildiri, şöyle devam etti:

"Vatandaşlarımızın Schengen alanına vizesiz seyahatine imkan sağlayacak olan Vize Serbestisi Diyaloğu'nun tamamlanması birincil önceliğimizdir. Bu çerçevede, REG toplantımızda kalan kriterlerin yerine getirilmesi sürecinin hızlandırılması kararı alınmıştır. Vatandaşlarımıza, ekonomi de dahil olmak üzere pek çok alanda fayda sağlayacak Vize Serbestisi Diyaloğu'nu tamamlamaya yönelik önümüzdeki dönemde atılacak adımları netleştirdik. Vize Serbestisi Diyaloğu kapsamında, ayrıca, Ağır Suçlar ve Terörizmle Mücadele Konusunda Europol ile yetkili Türk Makamları arasında Kişisel Verilerin Değişimine Dair Türkiye-AB Anlaşması'nın akdedilmesine ilişkin müzakerelerin ikinci toplantısı 9 Nisan 2019 tarihinde Ankara'da gerçekleştirilmiştir."

'AB'NİN DE TAAHHÜTLERİNİ YERİNE GETİRMESİNİ BEKLİYORUZ'

Türkiye'nin, mülteci anlaşmasındaki sorumluluklarını yerine getirdiği vurgulanan bildiride, "Bu sayede düzensiz göçü kontrol altında tutmaya ve daha da önemlisi can kayıplarının önüne geçmeye devam ediyoruz. AB'ye geçen düzensiz göçmen sayısı ülkemizin çabaları sayesinde son beş yılın en düşük seviyesindedir. Avrupa ve Avrupa'nın refahı ve güvenliği ülkemizin doğu sınırlarından başlamaktadır. AB'nin de 18 Mart Türkiye-AB Mutabakatı çerçevesinde taahhütlerini yerine getirmesini bekliyoruz" değerlendirmesinde bulunuldu.

'YARGI REFORMU STRATEJİSİNİ YAKINDA PAYLAŞACAĞIZ'

Adalet Bakanlığı'nın, 4. ve 5. REG toplantılarında alınan kararlar doğrultusunda çalışmalarını tamamladığı Yargı Reformu Stratejisi'nin kamuoyu ile yakında paylaşılacağı aktarılan bildiride, "Yargı alanında yol haritamızı teşkil edecek strateji doğrultusunda birçok reformu hayata geçireceğiz. Bu çerçevede, temel hak ve özgürlükler alanında kapsayıcı bir yaklaşımla çalışmaları yürütülen İnsan Hakları Eylem Planı'mızı en kısa sürede kamuoyuyla paylaşacağız" denildi.

'GÖÇ STRATEJİ BELGESİ HAZIRLIKLARI TAMAMLANDI'

Frontex ile yapılan mutabakat zaptı kapsamında, 2019-2021 yıllarını kapsayan İş Birliği Planı'nın Türkiye tarafından imzalanmaya hazır hale getirildiği vurgulanan bildiride, şu ifadeler yer aldı:

"Sınır yönetimi alanında ilgili yönetmelikte değişiklik yapılarak, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine uyum sağlanmıştır. Göç ve sınır yönetiminde önemli rol oynayan Göç Kurulu ile Sınır Yönetimi Uygulama Kurulu, çalışmalarına aktif olarak devam etmektedir. Düzenli göç, düzensiz göç, uluslararası koruma ve insan ticaretiyle mücadele konularını içeren Göç Strateji Belgesi'nin hazırlıkları tamamlanmış olup, ilk Göç Kurulu toplantısında karara bağlanarak uygulama aşamasına gelinecektir."

Türkiye'nin Helsinki'de resmen aday ilan edilişinin 20'nci yıl dönümü olduğu hatırlatılan bildiride, "Helsinki ruhunu canlandırmak için" AB'ye çağrı yapıldı:

"Helsinki ruhunu yeniden canlandırmak üzere, AB'den destek bekliyoruz. Katılım müzakerelerinin canlandırılması, Gümrük Birliği'nin güncellenmesine başlanması, tüm terör örgütlerine karşı ortak mücadele edilmesi, Türkiye-AB üst düzey diyaloğunun ve Türkiye-AB zirvelerinin sürdürülmesi temel beklentilerimizdir."

Bildiride, bir sonraki REG toplantısının Hazine ve Maliye Bakanlığı ev sahipliğinde bu yılın ikinci yarısında düzenlenmesinin kararlaştırıldığı aktarıldı. (ANKARA/AA)