Barış akademisyeni Füsun Üstel Çağlayan'dan uğurlandı

“Bu suça ortak olmayacağız” dediği için yargılanan ve hapis cezası onanan Barış Akademisyeni Füsun Üstel, için Çağlayan'da uğurlama yapılıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisini imzalayan Barış Akademisyenlerinden Prof. Dr. Zübeyde Füsun Üstel, onanan 1 yıl 3 ay hapis cezası nedeniyle cezaevine giriyor. Prof. Dr. Zübeyde Füsun Üstel için Çağlana Adliyesi'nde uğurlama yapıldı

Burada açıklama yapan Füsun Üstel "Durumum çok özel değil. Bundan bir süre önce, farklı farklı kuşaklardan gelen farklı hikayeleri olan çok sayıda akademisyen sadece barış talebi üzerinden bir araya gelerek sesini duyurmak istedi. Bu ses sanırım bazı çevreler açısından çok rahatsız ediciydi. Ama sözün bittiği yerde değiliz, henüz sözün başladığı yerdeyiz. Sözümüzü yükselteceğiz. Vatandaş olarak, haklarımız ve barış içinde yaşam talebimizi yükselteceğiz" dedi. Adliye önüne gelen kitle uzun süre Üstel'in konuşmasını alkışladı.

1 YIL 3 AY HAPİS CEZASI

Barış İçin Akademisyenlerine “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisini imzaladıkları bildiri hakkında hazırlanan iddianame ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) “örgüt propagandası” fiilini düzenleyen 7/2 maddesinden dava açıldı. Bildiri ile ilgili yargılanan akademisyenlerden ceza alanlardan biri de Prof. Dr. Zübeyde Füsun Üstel oldu. Üst mahkeme Üstel'e verilen 1 yıl 3 ay hapis cezasını oy çokluğu ile onadı. Karar, Barış İçin Akademisyenler'e yönelik istinafın verdiği ilk onama kararı oldu.

ZÜBEYDE FÜSUN ÜSTEL KİMDİR?

Ortaöğrenimi Notre Dame de Sion’da, yükseköğrenimi Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi’nde (AÜSBF ) tamamlayan Füsun Üstel, 1980-81’de İtalya’nın Bologna kentindeki Johns Hopkins Üniversitesi’nde yükseklisans programını izledi. 1982’de İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde araştırma görevlisi oldu. 1987’de AÜSBF’den doktorasını aldı. 1993’te doçent oldu. 1990’da M.Ü. Fransızca Kamu Yönetimi Bölümü’nde öğretim üyesi oldu; daha sonra Galatasaray Üniversitesi'ne geçti.

Türkiye ve uluslararası sosyalbilim dergilerinde Türkiye tarihi, milliyetçilik ve kimlik sorunuyla ilgili makaleleri yayınlandı. İletişim Yayınları’ndan “Türk Ocakları 1912-1931” (2004) ve "Makbul Vatandaş"ın Peşinde” (2004) kitapları çıktı.