Kılıçdaroğlu’na yapılan saldırı Madımak’a benzetildi

Ankara’da 18 örgüt, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik saldırıyı ortak basın açıklamasıyla kınadı. Saldırıyı Madımak’ta yaşanan katliama benzeten Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Kültür Eğitim Vakfı Başkan Yardımcısı Emel Sungur “Dün o günü tekrar yaşadık” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Ankara’daki 18 demokratik kitle örgütü, Ankara’nın Çubuklu ilçesine bağlı Akkuzulu köyündeki asker cenazesinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun saldırıya uğramasıyla ilgili Mimarlar Odası'nda basın toplantısı düzenledi. 18 örgüt adına ortak açıklamayı Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan okudu.

Candan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ı istifaya çağırarak, “Yapılan saldırı bize Madımak Oteli katliamını hatırlattı. Yerel seçimlerde büyükşehirlerin kaybedilmesini hazmedemeyen iktidar ülkeyi tehlikeli sürece itmektedir. Demokratik kitle örgütleri olarak saldırıyı kınıyoruz. Tüm bu sürecin tetikleyicisi İçişleri Bakanı ve Milli Savunma Bakanını istifaya davet ediyoruz” diye konuştu.

AKAR’IN MESAJI MADIMAK’A BENZETİLDİ

Kılıçdaroğlu’na yönelik saldırı sonrasında Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar olay yerindekilere “Çubuklu kardeşlerim mesajlarınızı verdiniz, tepkilerinizi gösterdiniz. Şimdi sükunetle burayı boşaltıyoruz. Arkadaşlarım bize güvenin, bize inanın hep beraber burayı boşaltıyoruz ve Yener'in evine gidiyoruz” demişti.

Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Kültür Eğitim Vakfı Başkan Yardımcısı Emel Sungur ise 2 Temmuz 1993’te Madımak Oteli’de yaşanan olayları hatırlatarak, “2 Temmuz 1993’te Madımak’ta yaşanan acıyı çok yakından yaşayan biriyim. Dün o günü tekrar yaşadık. Madımak’ta da Tugay komutanı dün Milli Savunma Bakanı’nın verdiği mesajı verdi ve ardından bir katliam yaşandı. Bu nefret söyleminden vazgeçilmeli, sorumluların 6 kişi olmadığını biliyoruz, bu organize bir suçtur ve hepsi hesap vermeli” dedi.

Pir Sultan Abdal Şenliklerine katılmak için Sivas'a giden aydın ve sanatçılardan 33'ü, kaldıkları Madımak Otel’in yakılması sonucu hayatını kaybetmişti. Olayda iki otel görevlisi de yaşamını yitirmiş, iki saldırgan da ölmüştü.

‘PROVAKASYONLARA GELMEYECEĞİZ’

Açıklamaya katılan CHP İstanbul Milletvekili Gökhan Zeybek, 31 Mart Yerel Seçimleri sonrasında AKP’nin ekonomik açıdan belediyelerin yüzde 80’ini kaybettiğini belirterek, “Kavganın koptuğu yer İstanbul. Ama biz bu kızgın demiri soğutacağız, asla provokasyonlara gelmeyeceğiz” dedi.

CHP Adana milletvekili Ayhan Barut da demokrasi, hak, hukuk, adalet mücadelesinden asla vazgeçmeyeceklerini vurgulayarak, “17 yıldır ülkeyi yönetenler en büyük rant kaynaklarının elinden gitmesiyle hırçınlaştı. Öfkenin dili değil, barışın, umudun dili kazandı. Yaşanan saldırı bir planlama, senaryo eseri” diye konuştu.

‘İNSANLARI BU HALE GETİRENLERİ TEŞHİR ETMELİ’

Açıklamada söz alan kurum temsilcilerinden Ankara Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Ali Şahin, Türkiye’de siyasilerin insanları ayrıştıran dil kullanıldığını ifade ederek, “Şehit cenazesine kimlerin katılacağını belirlemek kimsenin haddine olmamalı. O saldırıyı yapan insanları değil, onları bu hale getirenleri teşhir etmemiz lazım” diye vurguladı.

‘ÖZEL HARP Mİ UYGULUYORSUNUZ’

Ankara Tabip Odası Başkanı Vedat Bulut, basın organlarına ve siyasilere toplumsal şiddeti azaltmak için görev düştüğünü söyleyerek, “Siyasilerin seçim döneminde kendilerinden olmayanları aşırı suçlayan konuşmaları oldu. Bu olayda en büyük sorumluluk ‘Şehit cenazelerine CHP’lileri almayın’ diyen İçişleri Bakanı Soylu’nundur ve istifa etmelidir. Milli Savunma Bakanı son derece hatalı bir konuşma yaptı. Madımak’taki gibi özel harp mı uyguluyorsunuz? Toplum iç savaşa sürüklenmemeli” ifadelerini kullandı.

Mimarlar Odası Yönetim Kurulu üyesi Ali Hakkan, geçmişte benzer saldırıların yaşandığını ve bunlardan ders çıkarılması gerektiğini belirterek, “Dünkü yaşanan olay başka şeylerin provasıydı. İhtiyacımız olan şey toplumu germek değil, sevgi, dostluk ve barış” dedi.

AÇIKLAMAYA İMZA ATAN 18 ÖRGÜT

Açıklamaya imza atan örgütler şöyle: “Ankara Tabip Odası, Ankara Cumhuriyet Okurları, Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, Ankara Dayanışma Derneği, Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası, Çağdaş Demokratik Ehlibeyt Eğitim ve Kültür Dernekleri, Çiğdemim Derneği, DİSK Ankara Bölge Temsilciliği, Kültür Sanat Emekçileri Derneği, Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Derneği Ankara Şubesi, Halk Ozanları Kültür Derneği, Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Kültür Eğitim Vakfı, Sosyal Demokrat Avukatları Derneği, Sosyal Demokrasi Derneği, Tüketici Hakları Derneği, Tüm Emekli- Sen, Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı.”