Yiğiter’in öğrenciliğini engelleyen yönetmelik değişti

A.Ü. Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği’nden “Üniversite personeli iken kamu görevinden çıkarılmamış olması gerekir” hükmü çıkarıldı. A.Ü.’den ihraç edilen ve üniversiteye öğrenci olarak dönmek isteyen akademisyen Cenk Yiğiter’in üniversiteye kaydı söz konusu hüküm nedeniyle engellenmişti. Yiğiter, Ankara 18. İdare Mahkemesi’nde dava açarak, yönetmelikteki hükmü iptal ettirmişti

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Ankara Üniversitesi’ne (A.Ü.) öğrenci olarak girmek isteyen KHK’lı akademisyen Cenk Yiğiter’in hukuk mücadelesi sonuç verdi. A.Ü. Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği’nde öğrencilerin üniversiteye kayıt olma şartları arasında yer alan "Üniversite personeli iken kamu görevinden çıkarılmamış olması gerekir" hükmü yönetmelikten çıkarıldı ve yönetmeliğin yeni hali bugünkü Resmi Gazete’de yayınlandı.

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/04/20190421-1.htm

SINAVI KAZANMIŞTI ANCAK KAYIT YAPTIRAMAMIŞTI

Barış İçin Akademisyenler Bildirisi’ne imza atan ve 6 Ocak 2017 tarihinde üniversiteden ihraç edilen Yiğiter, aynı yılın yaz ayında yapılan YGS ve LYS sınavlarına girerek, A.Ü. İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünü kazanmıştı. LYS sınavlarının açıklandığı 8 Ağustos 2017 tarihinde, A.Ü. Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinde de değişikliğe gidilmiş, yönetmeliğin kayıt ve kabul işlemleri bölümüne “Üniversiteye kayıt hakkı kazanan adayların yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası almamış veya herhangi bir nedenle kamu görevinden çıkarılmamış olması gerekir” hükmü eklenmişti.

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2017/08/20170808-4.htm

Yiğiter yönetmelik değişikliğinin iptali için Ankara 18. İdare Mahkemesi’nde dava açmıştı. Dava sürerken 9 Nisan 2018 tarihinde A.Ü. Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği’nde bir değişiklik daha yapılmış ve “Üniversiteye kayıt hakkı kazanan adayların yükseköğretim kurumlarından çıkarılma cezası almamış ya da Üniversite personeli iken kamu görevinden çıkarılmamış olması gerekir” hükmü getirilmişti.

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2018/04/20180409-2.htm

İdare mahkemesi Yiğiter’in açtığı davayı 11 Mayıs 2018 tarihinde karara bağlanmıştı. Yönetmelikte ikinci bir değişiklik yapıldığı için “Üniversite personeli iken kamu görevinden çıkarılmamış olması gerekir” hükmünü incelemiş ve hükmün iptaline karar vermişti.

http://egitimsen.org.tr/wp-content/uploads/2019/03/cenk-yi%C4%9Fiter-karar.pdf