Hukukçu Atilla Kart, ÖSYM eski Başkanı Demir'i 2012'de uyarmıştı

ÖSYM'nin eski Başkanı Ali Demir'in 'FETÖ' operasyonları kapsamında gözaltına alınması, görev yaptığı süre boyunca yaşanan tartışmaları hatırlattı. CHP'nin eski milletvekili avukat Atilla Kart, 2012 yılında ÖSYM Başkanı'na "İnanıyorum ki kamuoyu vicdanı sizi er veya geç mahkûm edecektir. İktidar gücü gelip geçidir. Kalıcı olan adalettir” diye mektup yazmıştı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP'den üç dönem milletvekilliği yapan hukukçu Atilla Kart, 2015 yılında kaleme aldığı "Türkiye Nereden Nereye" adlı kitabında TBMM tutanaklarını, soru önergelerini ve verilen yanıtları, basın toplantılarını, ve yakın tarihte yayınlanan köşe yazılarını bir araya getirdi.

Kart'ın 30 ana başlık altında ortaya koyduğu çalışmada bir başlık da ÖSYM'ye ayrıldı. Atilla Kart'ın sınavlardaki usulsüzlüklere ilişkin şikayetlerinin ve başvurularının da yer aldığı kitapta, FETÖ soruşturması kapsamında dün gözaltına alınan ÖSYM eski Başkanı Ali Demir de bulunuyor.

SAVCILIK KOVUŞTURMAYA YER OLMADIĞINA KARAR VERDİ

Hâkim olmak isteyen avukatlar için 6 Mayıs 2012 tarihinde yapılan 'Avukatlar İçin Adli Yargı Hâkim ve Savcı Adaylığı Yarışma Sınavı'nı bin 589 kişi kazandı. Sınavı kazananlar arasında AK Parti Merzifon Belediye Meclis üyesi karı koca da bulunuyordu. Soyadı aynı olan pek çok kişinin sınavı kazandığının anlaşılması üzerine ÖSYM soruşturma başlattı.

3 Temmuz 2012 tarihinde ÖSYM Başkanlığı'na dilekçe gönderen Atilla Kart, 6 Mayıs 2012 tarihinde yapılan avukatlıktan yargıçlığa geçiş sınavlarında usulsüzlük ve ayrımcılık yapıldığına dönük iddialara ilişkin kurumun idari ve adli sürecin ivedi olarak işletilmesini talep etti. Kart dilekçesinde soruların servis edilme olayına ilişkin, "Servis edilme olayının ya Adalet Bakanlığı yahut ÖSYM Yetkilileri tarafından ayrı ayrı veyahut hep birlikte yapıldığı anlaşılmaktadır" dedi.

Atilla Kart bu dönemde soruların servis edildiği iddiasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda da bulundu. Savcılık söz konusu iddialara ilişkin kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

ESKİ ÖSYM BAŞKANI ALİ DEMİR, ATİLLA KART'A MEKTUP GÖNDERMİŞTİ

Kitabında, "ÖSYM bünyesinde yaşanan sınav skandallarını kararlılıkla takip etmemiz ve doğal olarak konunun kamuoyuna yansıması üzerine ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir şahsımıza 22 Mart 2013 tarihinde bir mektup yazdı" ifadelerine yer veren Kart, Demir'in kaleme aldığı mektubu da çalışmasında paylaştı.

ÖSYM eski Başkanı Ali Demir, Atilla Kart'a yazdığı mektupta, "Bu mektubu bir Konyalı olarak yazma ihtiyacı hissettim. Dün ve bugün basında yer alan demeçlerinizde bu hafta sonu yapılacak olan YGS birlikte düşünüldüğünde, bir siyasetçinin ne kadar sorumlu davranması gerektiği açık olarak ortaya çıkmaktadır" ifadelerini kullandı.

KART'TAN ALİ DEMİR'E: KAMUOYU VİCDANI SİZİ ER VEYA GEÇ MAHKÛM EDECEKTİR

12 Nisan 2013'te Ali Demir'e 3 sayfalık cevap yazan Kart mektubunda, "Sayın Demir, yanılıyorsunuz... Anayasal zeminde bu sorumluluklarınızın hesabı sorulacağı gibi inanıyorum ki kamuoyu vicdanı da sizi er veya geç mahkûm edecektir. Size bir diğer tavsiyem de milletin verdiği yetkiyle, Yasama Denetimi yapan Milletvekiline 'laf yetiştirme ve ayar verme' sorumsuzluğu, gayretkeşliği, ve had bilmezliği yerine, görevinizi hukuk ve vicdani değerler doğrultusunda yapmanızdır. İktidar gücünün getirdiği kibre kapılmayınız. İktidar gücü gelip geçidir. Kalıcı olan adalettir, hizmettir” dedi.

ÖSYM, SINAVI 2015'TE İPTAL ETTİ

Bu yaşananların ardından 4 Eylül 2015 tarihinde ÖSYM avukatlıktan yargıçlığa geçiş sınavının iptal edildiğini duyurdu. Yapılan incelemeler sonucu sınavın tartışılır hale geldiğini belirten kurum açıklamasında, “Somut bir delile rastlanılmamış olmakla birlikte, ÖSYM Yönetim Kurulu, sınav güvenliği ve sonuçlarında en küçük bir tartışmaya ve şüpheye yol açacak herhangi bir duruma müsaade etmemeyi temel ilke edinmiştir. ÖSYM Yönetim Kurulu, sınavın bir eşdeğer sınavla tekrarlanmasına karar vermiştir. Sadece söz konusu sınava başvurmuş adayların katılacağı sınavın ne zaman yapılacağı ayrıca duyurulacaktır” ifadelerine yer verdi.

ALİ DEMİR DÖNEMİNDE YAŞANANLAR

11'inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından 29 Mart 2011'de asaleten atanıp, 29 Mart 2015 tarihine kadar ÖSYM Başkanlığı görevini sürdüren Prof. Dr. Ali Demir, ÖSYM Başkanlığı’ndaki ‘FETÖ yapılanması’na ilişkin soruşturma kapsamında 8 Nisan'da gözaltına alındı. Demir döneminde birçok sınavda şaibe olduğu gündeme gelmişti. O dönem basına da yansıyan çarpıcı olaylardan belli başlıları şunlardı:

  • 27 Mart 2011’de 1 milyon 700 bin adayın girdiği 2011-YGS’de şifre iddiası medyaya yansıdı. Demir önce reddetti, sonra “Şifre var, kopya yok” dedi. O dönem savcılık takipsizlik kararı verdi.
  • Yine 27 Mart 2011’de YGS’ye katılan 150 mahkûm adayın kitapçığında test hatalı basıldı. Diyarbakır’da YGS’ye giren 4 öğrencinin cevap anahtarı kayboldu. Bu 4 öğrenci için 7 Haziran 2011’de ‘özel YGS’ yapıldı.
  • 24 Nisan 2011’de ALES’e giren 500 adaya eksik kitapçık verildi. 29 Mayıs 2011’de yurtdışı yükseköğretim diplomaları denkliği için seviye tespit sınavında tıp doktorluğu ikinci aşama kitapçığındaki 100 sorudan 75’i önceki yılın sorularıyla aynı çıktı. Sınav iptal oldu.
  • 29 Mayıs 2011’de yurtdışı yükseköğretim diplomaları denkliği için seviye tespit sınavında tıp doktorluğu ikinci aşama kitapçığındaki 100 sorudan 75’i önceki yılın sorularıyla aynı çıktı. Sınav iptal oldu.