Ankaralı 'Hitit Güneşi'ni geri istiyor

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin eski Başkanı Melih Gökçek tarafından Danıştay kararına rağmen değiştirilen 'Hitit Güneşi’ logosunu Ankaralılar yeni Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’tan istedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Vedat Dalokay tarafından Ankara’nın sembolü yapılan Hitit Güneşi/Kursu, Melih Gökçek tarafından değiştirildi. Yerine Atakule-Kocatepe Cami ve 3 yıldızın yer aldığı sembol getirildi.

Ankaralılar 31 Mart Yerel Seçimi'nin hemen ardından sosyal medyada başlattıkları kampanya ile Ankara’nın yeni Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’tan Hitit Güneşi sembolünü geri istediklerini duyurdular.

Anadolu’nun en eski uygarlığı olan Hattilerin kralları öldükleri zaman güneş kursu ve benzeri 4-5 sembolle birlikte gömülmekteydi. Bu sembollerden birisi de bugün 'Hitit Güneşi' diye adlandırılanıydı. Sembolü Hattilerden sonra Hititler de kullandı. Sembolün örnekleri Çorum Alacahöyük’te bulundu. Ankara’nın Sıhhiye Meydanı’nda yapılmış olan 'geyik figürlü güneş kursu anıtı' yine Alacahöyük'teki kazılarda ele geçirilmiş bir Hatti eserinin kopyasıdır. Heykel, doğanın çoğalmasını, üremesini, özgürlüğü ve barışı simgeliyor.

YARGIDA REDDEDİLEN AMBLEMİ KEDİYLE DEĞİŞTİRMİŞTİ

Ankara Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Vedat Dalokay tarafından 1973 yılında kentin sembolü haline getirilen Hitit Güneşi, Ankara Büyükşehir Belediye eski Başkanı Melih Gökçek tarafından 1995 yılında kaldırıldı. Yerine Atakule-Kocatepe Cami ve 3 yıldızlı simgesi getirildi. Gökçek’in getirdiği yeni amblem davalık oldu. İdare Mahkemesi, "Belediyenin amblem belirleme yetkisi olmadığı" gerekçesiyle kararını iptal etti. Gökçek mahkemenin kararını Yargıtay ve Danıştay’a taşıdı ve oradan da ret yanıtı aldı. İki yüksek yargı organı da Gökçek’in getirdiği amblemin Ankara’yı simgelemediğini belirtti.

Gökçek 2010 yılında ise Ankara’ya kedili amblem getirdi. Bu amblem de davalık oldu. Danıştay da 3 bıyıklı 'Gülen Ankara Kedisi' logosunu iptal etti. Gökçek, Danıştay tarafından Eylül 2011'de verilen iptal kararı üzerine, kediye bıyık ekleyerek logoyu Belediye Meclisi'nden geçirdi. Ancak Büyükşehir Belediyesi Atakule ve Kocatepe Cami'li sembolü kullanmaya devam etti.