'Bu saldırı İslami feminizmin yükselişine de yönelik'

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde Taksim’de yapılan kadın yürüyüşünde eylemcilerin ezanı protesto ettiği iddiasına kadınlar itiraz etti. O gün alanda olan ve polis şiddetine uğrayan kadınlar, "Polise 'barikatı aç' diye bağırıyorduk. Polis bize saldırdı. Ezanı duymadık bile" dediler.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde Taksim'deki Feminist Gece Yürüyüşü sırasında "Taksim'de ezanı protesto ettiler" iddiası ortaya atıldı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kadınları "Sloganlarla terbiyesizlik ettiler" sözleriyle suçladı.

Erdoğan’ın açıklaması üzerine 10 Mart’ta Taksim'de toplanan bir grup, "Ezana uzanan eller kırılsın" sloganı atarak yürüyüş yaptı. Bugün de AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik “Ezan protestosu gerçekleştirdiği açık ve net bir şekilde ortadadır” diyerek iddiaları sürdürürken, Cumhur İttifakı’nın ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de “Ezanı ıslıklamak millete ihanettir” ifadeleriyle tartışmaya katıldı.

8 Mart günü yürüyüşe katılan kadınlar, iddiaların doğru olmadığını söylediler.

'POLİSE BARİKATI AÇ DİYE BAĞIRIYORDUK, EZANI DUYMADIK'

Yürüyüş sırasında alanda olan kadınlardan bağımsız feminist Müge Yamanyılmaz, kortejin en önünde olduğu bilgisini paylaştı ve şunları söyledi:

"Ezan sırasında polis de saldırısına ara vermedi. Bugüne kadar polis, ezan okunuyor diye hiçbir zaman ara vermedi. Polis kalkanlarıyla bizi sıkıştırdıkça çığlık, ıslık çalarak 'aç aç' diyorduk. Ezanı kesinlikle duymadık. Seçimden önce din ve iman meselesine dönüp en gerici kesimleri konsolide etmeye çalışıyorlar."

'KARALAMA KAMPANYASI TUTMAYINCA EZAN PROTESTOSU UYDURDULAR'

Bağımsız feminist Nebiye Arı, kendilerine yönelik karalama kampanyalarının yürüyüş öncesinde başladığını ve bu durumdan verim alınamayınca kendilerinin hedef haline getirildiğini ifade ederek, "Ezan protestosunu uydurmak istediler. Bu saldırı bir yandan da İslami feminizmin yükselişine yöneliktir. Çünkü her kimlikten feminist gece yürüyüşüne katılıyor. Müslüman feministler de her geçen gün artıyor. Yıllardır gittiğim ve her kadının dahil olabildiği yürüyüşlerde böyle bir 'ezan protestosu' kararı ya da uygulaması hiçbir zaman olmadı" diye konuştu.

'SEÇİM İÇİN KULLANILIYOR AMA KARŞILIK BULMAZ'

Yürüyüşe katılan bağımsız feminist Burcu Arıkan polisin, yürüyüş yapacakları güzergâhı kapattığını ve kadınların bu durumu protesto ettiğini söyledi. Kadınların "Barikatı aç, barikatı aç" dediklerini ve kadınların taleplerini içeren sloganlar attığını vurgulayan Arıkan, "Zaten slogan attıran arkadaşlarımızın megafon ile attırdığı sloganları bile duyamıyorduk. İnsanlar barikatı açtırmak için ses çıkarma eylemi yapıyordu. Ezanı duymadık. Orada bütün tepkimiz yolun açılması ve yürüyüş hakkımızı kullanmaktı" diye konuştu.

Burcu Arıkan iddiaları, Gezi Parkı protestoları sırasındaki "Camiye ayakkabılarıyla girdiler, camide içki içtiler" söylemine benzeterek, "Bunun seçim için kullanacağını ancak karşılık bulmayacağını düşünüyorum. Feministlere tepkili olan gruplar bile sosyal medyada 'Böyle bir şey olmamış' diyor" yorumunu yaptı.

'AMAÇ, POLİS ŞİDDETİNİ ÖRTMEK’

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsüm Kav, iddianın gerçek olmadığının altını çizerek, "Kazanılmış haklarımıza yönelik saldırıların olduğu bir yıl geçiriyoruz ve bu yıl kadınlar daha kitlesel olarak alana geldi. Ekonomik krizden etkilenen ve hayati taleplerini dile getiren topluluğa polisin uyguladı şiddeti örtmek için bu kullanılıyor" dedi.

Kav alanda kadınların taleplerini yüksek sesle dile getirdiğini vurgulayarak, "Yıllardır aynı saatte yürüyüş yapıyoruz ve ezan sesini dahi duymadık" diye dikkat çekti.