Sendika, Meclis’te 8 Mart söyleşisi yapacak

Meclis'te örgütlü Bağımsız Kamu Çalışanları Sendikası bir ilki gerçekleştirerek 8 Mart Cuma günü Meclis’te "Çalışma Hayatında Kadınlar ve Karşılaştıkları Sorunlar" isimli söyleşi düzenleyecek.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Meclis'te örgütlü Bağımsız Kamu Çalışanları Sendikası (BAK- SEN), TBMM’de bir ilki gerçekleştirecek ve 8 Mart Cuma günü saat 12 00'de "Çalışma Hayatında Kadınlar ve Karşılaştıkları Sorunlar" isimli söyleşi düzenleyecek. Söyleşiye konuşmacı olarak Kocaeli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Betül Urhan katılacak.

Meclis çalışanlarına etkinliğe katılım çağrısında bulunan BAK- SEN Genel Başkanı Tülin Yanmaz Özgen şunları söyledi: "Kurumda bir sivil toplum örgütünün yapmış olduğu ilk faaliyet bu. Kadınlara cinsiyet eşitliği ve mobbing konusunda bilgi verilecek. Bunlarla karşılaşılması durumda kadınların başvurabileceği mücadele yöntemleri anlatılacak."

'KADINLARIN, MECLİS’TE BAŞVURABİLECEKLERİ SENDİKA: BAK-SEN’

BAK- SEN Genel Başkanı Tülin Yanmaz Özgen

Amacını, ‘Meclis çatısı altında görev yapan çalışanların birlik ve beraberliğini sağlamak ve emeğin TBMM’deki gücünü tek çatı altında birleştirmek’ olarak ifade eden BAK-SEN, Mayıs 2018’de kurulmuştu. İlkelerini sayarken, ‘kadınların yönetimde olmasını önemser, temsilde eşitliğe önem verir” diyen BAK-SEN’in Başkanı Tülin Yanmaz Özgen, mobbinge uğrayan personelin, özellikle de taşeronların, 'işsiz kalırım' korkusuyla sesini çıkaramadığını belirterek, "Kadın personel susmayı tercih ediyor. Taşeron veya diğer arkadaşlar hiç fark etmez, kadın personelin mobbing ve tacizle karşılaştıklarında artık başvurabilecekleri sendikaları var. Biz onların arkasında olacağız" diye konuştu.

'CİNSİYETÇİ YAKLAŞIMI MECLİS'TEKİ ATAMALARDA DA GÖRÜYORUZ '

Tülin Yanmaz Özgen, çalışma hayatındaki cinsiyetçi yaklaşımın Meclis'te de olduğunu vurgulayarak, "En bariz örneğini Meclis'teki atamalarda görüyoruz. Kaç başkan yardımcısının kadın olduğuna bakarsanız anlarsınız. Sadece 8 kadın yöneticiye karşılık 51 erkek yönetici var. Eşitlikçi bir yaklaşımla bunun yarı yarıya olmasını istiyoruz. Biz dünyayı karşı cinsimizle birlikte paylaştığımızı ve bu paylaşımın yetki, görev ve sorumlulukta da eşit olması gerektiğini düşünüyor ve sendikamızda da buna azami dikkat ediyoruz. 6 kadın arkadaşımız bu göreve seçilerek gelmiştir. Yani kadınlarımızın da çalışma yaşamının paylaşımında biz de varız demeleri gerekiyor" dedi.

'MECLİS PERSONELİ EĞİTİME GELMEYE KORKUYOR’

Meclis personeli arasında eğitme gelmeye dahi korkanlar olduğuna dikkat çeken Özgen, "Eğitime katılırsam bir taraf görünümü verir miyim, diye düşünüyorlar. Oysa biz bağımsız bir sendikayız ve hiçbir siyasi partiye yakınlığımız yok. Bizim sendikamızda siyasi faaliyet disiplin suçudur. Tek tarafımız var o da öncelikle Meclis olmak üzere tüm çalışanların hak ve çıkarları" diye konuştu.

SONRADAN FARKINA VARDILAR

Çoğu personelin mobbinge uğradığının bile farkında olmadığını dile getiren Özgen, Meclis personeline verilen mobbing eğitimi sonrası personelin, “Ya biz aslında mobbing altındaymışız da farkında değilmişiz” diyerek kendi aralarında değerlendirme yaptıklarını aktardı.