Erdoğan’ın Meclis’e yolladığı tüzüğe tepki

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "kadınların, erkeklerin saygı duyulan eşleri olarak yetiştirilmesi" gibi ifadelerin yer aldığı İslam Konferansı Örgütü tüzüğünü, onaylaması için Meclis’e gönderdi. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, "şeriat hükümlerini esas alan İKÖ’nün tüzüğünün Meclis’e gönderilmiş olması Anayasa'ya aykırıdır" dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye tarafından 4 Şubat 2013’te Kahire'de imzalanan İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Kadın İlerlemesi Teşkilatı Tüzüğü'nü onaylanması için 15 Ocak 2019 tarihinde TBMM'ye gönderdi. İKÖ Tüzüğü'nde kadınlarla ilgili "Müslüman aleminde, hızla değişen ve modernleşen bir dünyada kadınların, erkeklerin saygı duyulan eşleri olarak yetiştirilmesi, eğitim, öğretim ve durumlarının iyileştirilmesinin rolünün önemi teyit ederek..." gibi ayrımcı ifadeler bulunuyor.

Meclis Başkanı Binali Yıldırım da 18 Ocak tarihinde "İKÖ Kadının İlerlemesi Teşkilatı Tüzüğünün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi"ni Kadın- Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu'na yönlendirdi. Teklif şu anda komisyonda.

Cumhurbaşkanlığından Meclis’e gönderilen teklifte, tüzüğün Anayasa'nın 90'ıncı maddesindeki çekincelerle birlikte kanunlaşması istendi. O madde şöyle diyor: Usulüne göre yürürlüğe konulmuş temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletlerarası andlaşmalarla kanunların aynı konuda farklı hükümler içermesi nedeniyle çıkabilecek uyuşmazlıklarda milletlerarası andlaşma hükümleri esas alınır.

'ANAYASA İHLAL EDİLMİŞTİR'

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) Başkanı Canan Güllü, 2013 yılında imzalanan bir sözleşmenin neden 2019 yılında Meclis'e gönderildiğini sordu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a "İKÖ külliyen şeriat hükümlerini baz alan bir teşkilat. Peki biz neyiz? Türkiye Anayasası'nın 2'inci maddesi laiklik der. Rejim mi değişti?" sorusunu yönelten Güllü, sözlerini şöyle sürdürdü, "90’ıncı Madde şerhiyle gönderildi. Bu bütün uluslararası anlaşmalara konuluyor. Avantaj filan değil. O sözleşmenin, onaylanması için Meclis'e gelmesi bile başlı başına bir sorundur."

Tüzüğün, yerel seçimler öncesi birilerine şirin gözükmek için Meclis’e gönderildiğini söyleyen TKDF Başkanı Canan Güllü,

tüzükteki "kadınların, erkeklerin saygı duyulan eşleri olarak yetiştirilmesi" ifadesinin kabul edilemez olduğunu belitti. Güllü, "Bu ne demek! Cumhurbaşkanı'nın bunu Meclis'e sevk etmesi, Meclis Başkanı’nın bunu komisyona yollaması bile Anayasa'ya aykırıdır. Anayasa ihlal edilmiştir. Biz İslam cumhuriyeti değil Türkiye Cumhuriyetiyiz. Kaldı ki imzaladığı İstanbul Sözleşmesi ve CEDAW Sözleşmesi (Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Uluslararası Sözleşmesi) ile eşitliği deklare etmiş bir Meclisimiz varken, bunun yapılmış olması da ayrı bir sorumsuzluktur" dedi.