7 aylık ikiz bebekler 2 aydır anneleriyle cezaevinde

Filiz Karaoğlan, 7 aylık ikiz bebekleriyle birlikte iki aydır cezaevinde tutuklu bulunuyor. 2015 tarihinde katıldığı bir basın açıklaması sebebiyle 4 yıl 2 ay ceza alan Karaoğlan, Patnos L Tipi Cezaevi'nde 15 kişilik bir koğuşta kalıyor. Avukat Mahmut Kaçan, koşulların bebekler için uygun olmadığını belirtti.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR- Ağrı'da, 2015 yılında katıldığı bir basın açıklaması nedeniyle 4 yıl 2 ay ceza alan Filiz Karaoğlan, 7 aylık ikiz bebekleriyle birlikte yaklaşık 2 aydır Patnos L Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunuyor. Avukat Mahmut Kaçan, infazın durdurularak yeniden adil bir yargılanma talep edeceklerini belirtirken, Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği ve alanda çalışan diğer örgütler Filiz Karaoğlan özelinde hapishanede anneleriyle tutulan tüm çocuklar için ortak bir açıklama yapma kararı aldı.

Filiz Karaoğlan, 2015'te Ağrı'nın Diyadin ilçesinde dönemin Belediye Başkanı Sırrı Sakık ve bazı siyasetçilerle birlikte bir basın açıklamasına katılmıştı. “Canlı kalkan” iddiası ile Ağrı Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Karaoğlan'a "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" suçlamasından 4 yıl 2 ay hapis cezası verildi. Yapılan istinaf başvurusu ret ile sonuçlanınca cezası kesinleşti.

Hamile olduğu gerekçesi ile infaz savcılığına yapılan müracaatla iki kez infaz erteleme talebi kabul edilen Karaoğlan için sürenin bitmesi gerekçesi ile cezanın infazına başlandı. Şu an Patnos L Tipi Cezaevi'nde ikiz bebekleriyle birlikte 15 kişinin kaldığı bir koğuşta kalan Karaoğlan, verilen hapis cezasının infazının tamamlanmasını bekliyor.

'ANNELERİYLE KALAN ÇOCUKLAR MAHPUS HAYATI YAŞIYOR'

Hapishanede anneleriyle birlikte kalan 743 çocuk bulunduğunu belirten Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği’nden Hapiste Çocuk Ağı Temsilcisi Cansu Şekerci, Filiz Karaoğlan özelinde tüm alternatif tedbirlerin üst seviyede değerlendirilerek bir çözüm üretilmesi için ortak bir açıklama yapmayı planladıklarını söyledi.

Şekerci, "Filiz Karaoğlan prematüre doğan ikiz bebekleriyle birlikte şu an içeride. İnfaz kanununda çocuk ve üstün yararını gözeten düzenlemeler yer almıyor. Bu sebeple anneleriyle kalan çocuklar mahpus hayatı yaşıyor. O yüzden Adalet Bakanlığı ve ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla birlikte bir çalışma yapılması gerekiyor. Bu sayede çocukların da yararını önceleyecek alternatifler ortaya çıkabilir. Bunun dışında Adalet Bakanlığı’na tedbir alınması ve bizimle paylaşılması yönünde başvuru da yaptık" dedi.

'BEBEKLERİN KENDİLERİNE AİT BİR YATAĞI YOK'

Filiz Karaoğlan’nun katıldığı bir basın açıklaması nedeniyle "terör örgütüne üye olmamakla beraber örgüt adına eylem yapmak" suçlamasıyla ceza aldığını ifade eden avukat Mahmut Kaçan, infazın durdurularak adil bir yargılama yapılmasını talep edeceklerini belirtti.

Filiz Karaoğlan ile en son 3 hafta önce görüştüğünü aktaran Kaçan, şunları kaydetti:

"Şu anda 7 aylık ikiz bebekleriyle Patnos Cezaevi'nde 15 kişilik bir koğuşta kalmaya devam ediyor. Psikolojik olarak çökmüş durumda. Bebeklerin kendilerine ait bir yatağı olmadığı için yerde betonun üzerinde yatırmak zorunda kalıyormuş. Yeteri kadar beslenemediklerini ve koğuşta diğer hükümlülerin sigara içtiğini söyledi. Bunları ağlayarak anlattı. Hapishanede her taraf beton. Bebeklerin durumu çok kötü. Maalesef bebeği olan kadınlar için ev hapsi ya da farklı yöntemlerle infazın gerçekleştirilmesi için özel bir düzenleme yok. Sadece Filiz değil bebeği olan birçok kadın bu yöntemlerle hapishaneye konmuş durumda. Ancak Filiz’in durumu biraz daha ağır. Hem tek bir bebek değil, hem de prematüre doğmuş bebeklerden söz ediyoruz."

'BEBEKLİ KADINLARIN İNFAZ İÇİN BURALARA KONMASI DEHŞET VERİCİ'

Asıl sorunun bebeklerin anneleriyle olmasında değil hapishane koşullarında olduğuna dikkat çeken Kaçan, şöyle devam etti:

"İnsancıl hukuk ilkelerinden hareketle söyleyecek olursak; Türkiye’deki cezaevlerinde bebeklerin barınma, anneleriyle birlikte kalma koşulları yok. Bu koşulların sağlandığı ülkelerdeki cezaevlerinde kreşler, bakımevleri mevcut. Bebekler anneleriyle birlikte hapiste olabilir ama bu koşullarda değil. İki prematüre bebek yetişkinlerle aynı koğuşta ve oldukça kalabalık. Salt bebek bakımı değil yetişkinler için de ciddi problemler var. Daha insancıl ve çocukların yüksek yararını gözetecek bir infaz sisteminin hayata geçirilmesi gerekir. Bu koşullar sağlanmadan bebekli kadınların infaz için buralara konması gerçekten dehşet verici."

'AYAĞIMA ZİNCİR VURSUNLAR AMA EV HAPSİ VERSİNLER'

"İkisi de emeklemeye başlamış, diş çıkarıyorlar. Her gördüğümde dünyam başıma yıkılıyor. Ailece çöktük, iyi değiliz" diyen Karaoğlan’nun kız kardeşi Ülkü Doğan ise şunları dile getirdi:

"Bugün görüşe gittim ve bir kere daha kahroldum, bir kez daha yaralandım. Filiz geç bir evlilik yaptı. Tüp bebekle çocuk sahibi oldular. Bebekleri almak için ısrar ediyorum. Ama hem emziriyor, hem de çocuklarından ayrılmak istemiyor. O yüzden annelerinden koparamıyorum. Kaldıkları yerde diğer mahkumlar da gardiyanlar da yardımcı oluyormuş ama ortam çocuklar için hiç uygun değil. Gerçekten bir suçu olsa ben de cezasını çekmesini isterim. Suçsuz günahsız iki yavrusuyla içeride. Filiz beni buradan kurtarın diye ağlıyor. Ayağıma zincir vursunlar ama ev hapsi versinler, yeter ki çocuklarıma evimde bakayım diyor. Ne olur sesimizi duysunlar!’’