Suriyeli mülteci Ali: Entegrasyon tek taraflı olmaz

Mülkiyeliler Birliği tarafından düzenlenen "Çarşamba Söyleşileri"nde, mülteciler sorunlarını anlattı. Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği Başkanı Mohammad Saleh Ali, mültecilere karşı ön yargıların olduğunu söyleyerek, "Entegrasyon tek taraflı olmaz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mülkiyeliler Birliği tarafından, dün akşam düzenlenen "Çarşamba Söyleşileri"nde bu kez mülteciler kendi sorunlarını anlattı. Söyleşinin moderatörlüğünü de yapan Mete Hüsünbeyli, aile mekanı olan Mülkiyeliler Birliği’nde bulunmaktan mutlu olduğunu belirterek başladığı konuşmasında, mültecilerle tanışma öyküsünü anlattı. "Konuk-misafir" kavramlarının mülteciler için "alerjik kavramlar" olduğunu belirten Hüsünbeyli, bu anlayışın “Biz ne verirsek onunla yetineceksiniz” anlamına geldiğini söyledi.

'EN FAZLA MÜLTECİ AKSARAY'DA'

Konak Kent Konseyi Mülteci Meclisi Başkanı Mete Hüsünbeyli ise mültecilerin Öykü Arin Yazıcı için kök hücre bağışı yapmalarına izin verilmemesine tepki göstererek, "Farklı olabiliriz ama yürekte birlikteyiz” dedi.

Söyleşinin ikinci konuşmasını Niğde’den gelen Afgan mülteci Zahra Mohammadi yaptı. Afgan Mültecilerle Dayanışma Derneği’nin 2014 yılında Kayseri’de kurulduğunu kaydeden Mohammadi, 58 farklı şehirde 370 gönüllünün Afgan mültecilerin sorunlarıyla ilgilendiğini belirtti. 1979’dan bu yana en çok mülteci veren ülkenin Afganistan olduğunu hatırlatan Mohammadi, bugüne kadar 4 mülteci dalgası yaşandığını anlattı.

Pakistan ve İran’dan sonra en fazla Afgan mültecinin Türkiye’de bulunduğunu anlatan Zahra Mohammadi, toplam 172 bin mültecinin sadece 3 bininin statü kazandığını kaydetti. Afganistan’la yapılan anlaşma sonucu geçen yıl 31 bin mültecinin sınır dışı edildiğini belirten Mohammadi, Afganların Türkiye’deki en kalabalık ikinci sığınmacı grubu olduğunu ifade etti.

Mohammadi, Türkiye’deki Afganların en fazla Aksaray, Afyon, Konya, Nevşehir, Trabzon, Tokat, Çankırı, Karaman, Sivas ve Kayseri’de bulunduğunu belirterek konuşmasını tamamladı.

Söyleşinin son konuşmacısı, Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği Başkanı Mohammad Saleh Ali oldu. Ali, 1999 yılından beri mülteci olduğunu ve derneği 2013’te kurduklarını anlattı. “Önce misafir dediler sonra 'Türkiye senin evindir' dediler. Halep’te dilencilik yapan Ankara’da da yapıyor" diyen Mohammad Saleh Ali, bu nedenle mültecilere tepki gösterilmesinin doğru olmadığını kaydetti.

Suriyelilere yönelik suçlamalara neden olan vakalara değinen Mohammad Saleh Ali, “Sizin de anlamınız gerekiyor. Gelişme adım adım olur. Mültecilere fırsat vermek gerek" dedi. (HABER MERKEZİ)