Diyarbakır'da OHAL Komisyonu'na tepki: Açlıkla terbiye edilmek istendik

OHAL İnceleme Komisyonu’nun süresinin uzatılmasına karşı birçok yerde bir araya gelen ihraç edilen kamu emekçileri, "OHAL Komisyonu'nun derhal lağvedilmesi, demokratik sürece dönülmesi ve hukukun işletilmesi gerekir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - OHAL Komisyonu'nun süresinin uzatılmasını protesto eden Amed İhraçlar Platformu basın açıklaması yaptı. Açıklamada 'komisyon süresinin oyalamak niyetiyle uzatıldığı ve komisyonun kendisini mahkemelerin yerine koyduğu' belirtildi.

Sanat Sokağı’nda yapılan açıklamaya, HDP Diyarbakır Milletvekili Saliha Aydeniz, KESK Dönem Sözcüsü Suphi İzol, İhraçlar Platformu sözcüsü Aziz Turay ve platform üyeleri katıldı.

135 BİN 144 KAMU EMEKÇİSİ İHRAÇ EDİLDİ

Açıklamayı Amed İhraçlar Platformu sözcüsü Aziz Turay açıklama yaptı. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL gerekçe gösterilerek çıkarılan 36 KHK ile toplam 135 bin 144 kamu emekçisi hukuksuz bir şekilde ihraç edildiğinin belirtildiği açıklamada “Darbeden sonra hukuki süreci tıkamak için planlar yapılırken AHİM’in kendi üzerinde oluşacak baskıyı azaltmak için önerdiği OHAL komisyonu iktidar için bir can simidi oldu. Hukuki dayanaktan yoksun olan OHAL Komisyonu, Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile meşrulaştırılmaya çalışıldı. Hepimizin bildiği gibi OHAL İşlemlerini İnceleme Komisyonu’nun 2 yıl olarak öngörülen görev süresi 23 Ocak tarihi itibarı ile bitecekti. Fakat bu süre Cumhurbaşkanı kararnamesi ile 1 yıl daha uzatıldı. OHAL işlemlerini incelemek ve yaşanan hukuksuzlukları ortadan kaldırmak için hukuksal bir temeli olmadan kurulan OHAL Komisyonu’nun kendisi bugün en büyük hukuksuzlukların kaynağı haline gelmiştir” ifadelerine yer verildi.

'DARBELERİN PANZEHİRİ DEMOKRASİ'

“Darbelerin panzehiri koşulsuz demokrasi, hukukun işlerliğidir” vurgusunun yapıldığı açıklamada, “Bizler ve ailelerimizin bütün yasal hakları gasp edilerek ailelerimizle birlikte açlıkla terbiye edilmek istendik. Yaklaşık 2,5 yıl geçmesine rağmen  yaşadığımız hak gaspı ve antidemokratik uygulamaları ortadan kaldıracak hiçbir olumlu gelişme yaşanmadığını gördük.  Darbe ile mücadele demokrasi ile mücadeleye dönüştü. 16 yıl boyunca ülkeyi talan eden ve yağmalayanlardan hesap sorulmazken, hiçbir gerekçe gösterilmeden, hukukun en temel ilkesi olan savunma hakkı dahi tanınmadan on binlerce kamu emekçisi ihraç edilmiştir. Bizler ihraç olmamızı hukuksuz ve siyasi bir karar olarak değerlendiriyoruz” denildi.

Sosyal medyada 'OHALdeHayat' kampanyası: OHAL Komisyonu lağvedilsinSosyal medyada 'OHALdeHayat' kampanyası: OHAL Komisyonu lağvedilsin

'ON BİNLERCE MAĞDUR GÖREVİNE DÖNMELİ'

OHAL Komisyonu’nun hukuki varlığının tartışmalı olduğuna işaret edilen açıklama şöyle şu ifadelerle devam etti: “Bizler Amed İhraçlar Platformu olarak OHAL İnceleme Komisyonu’nun meşruiyetini kabul etmezken görev süresinin uzatılmasının bu mevcut antidemokratik süreci uzatmaktan başka hiçbir şeyi değiştirmeyeceği, bu  nedenle komisyonun derhal lağvedilmesi, demokratik sürece dönülmesi  ve hukukun işletilmesi gerektiğini vurgulamak isteriz. Hukuksuz bir şekilde ihraç edilerek aileleri ile birlikte açlığa mahkûm edilen on binlerce OHAL mağduru derhal görevine iade edilmelidir. Bütün mücadelemiz bu yönde olacaktır. İktidara çağrımız demokrasi ve hukuka en fazla ihtiyaç duyacak olanlar sizlersiniz, size tavsiyemiz dönüp bir tarihe bakın.”

KESK Zonguldak: OHAL Komisyonu lağvedilsinKESK Zonguldak: OHAL Komisyonu lağvedilsin