İzmir'de KESK eylemi: Maaş bordrolarını yaktılar

İzmir'de bugün KESK'e bağlı sendikalar ekonomik krizde eriyen ücretlere dikkat çekmek için maaş bordrolarını yakarak eylem yaptı. Yapılan basın açıklamasında, "KESK’e bağlı sendikaların üyeleri olarak insanca yaşama yetecek bir ücret, güvenceli çalışma, güvenli bir gelecek mücadelemizi sürdüreceğiz" dendi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı sendikaların İzmir Şubeler Platformu, ekonomik krizde eriyen ücretlerine dikkat çekmek için, maaş bordrolarını yaktı.

KESK'e bağlı İzmir Şubeler Platformu, bugün Konak Kemeraltı girişi önünde bordrolarını yakma eylemi gerçekleştirerek basına ve kamuoyuna taleplerini bildirdi. Sağanak yağış altında gerçekleşen eylemde "Toplu sözleşme yenilensin, ek zam istiyoruz", "Vergi dilimi soygununa son verilsin" yazılı pankart açıldı; "Ek gösterge 3600’e çıkarılsın", "Kaşıkla verip kepçeyle almayın", "Enflasyon farkı zam değildir" yazılı dövizler taşındı.

Açıklamayı KESK İzmir Şubeler Platformu adına dönem sözcüsü, KESK Dönem Sözcüsü Hülya Ulaşoğlu okudu.

“Ne yazık ki yaşanan süreç; ücretli kesimler, dar gelirliler başta olmak üzere toplumun yüzde 99’unu sorumlu olmadıkları ekonomik krizin faturasını ödememek için omuz omuza vermeye çağıran, KESK’i haklı çıkarmıştır” diyen Ulaşoğlu, “Evet, bizler en başından beri ülkeyi yönetenlerin asıl hedefinin enflasyonu düşürmek değil, enflasyonu düşük göstererek çalışanların maaşlarını, ücretlerini baskılamak olduğunu ifade ettik. 5 milyon kamu emekçisine ve emeklisine verilmesi gereken enflasyon farkını düşük tutmak için her yolun deneneceğini söyledik” dedi.

Hükümetin, hedeflenen enflasyonun altına indiğine dair söylemlerinin inandırıcı hiçbir yönü olmadığını söyleyen KESK'lilerin talepleri ise şöyle:

“Bizler, KESK’e bağlı sendikaların üyeleri olarak insanca yaşama yetecek bir ücret, güvenceli çalışma, güvenli bir gelecek mücadelemizi sürdüreceğiz. Yıllardır yaşadığımız kayıpların giderilmesi için;

- Yaşanan gerçek enflasyon bir yana, Yeni Ekonomi Programı’nın 2019 yılı enflasyon hedefi olan yüzde 15.9 karşısında bile yüzde 4 + yüzde 5 artış oranı ile hükmünü çoktan yitiren 2017 tarihli toplu sözleşme derhal yenilemelidir.

- Maaşlarımızda hedeflenen enflasyon oranında değil, yaşanan gerçek enflasyon oranında, satın alma gücümüzdeki azalma ve ekonomik büyüme oranları dikkate alınarak artış yapılmalıdır.

- Elektrik, doğalgaz, su, akaryakıt, ekmek, toplu taşıma gibi temel ihtiyaçlara yapılan zamlar tamamen geri alınmalı, temel tüketim ürünlerine hiçbir şekilde zam yapılmamalıdır.

- Tüm yükü emekçilerin sırtına yıkan vergi adaletsizliğine ve vergi dilimi soygununa son verilmelidir.

- Toplumsal yararı, vergide ve gelir dağılımında adaleti sağlayan, toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı, emekten yana, katılımcı –şeffaf- hesap verebilir demokratik bir bütçe hayata geçirilmelidir.

- OHAL KHK’leri ile herhangi bir hukuki delil ve mahkeme kararı olmadan işinden ekmeğinden edilen tüm kamu emekçileri işine iade edilmelidir.

- Kamu emekçilerinin iş güvencesini ortadan kaldırmayı hedefleyen her türlü güvencesiz istihdam tipine ve esnek çalışma, performans gibi güvencesiz istihdam uygulamasına son verilmelidir.

- Kariyer ve liyakati yok edip torpilin kapısını sonuna kadar açan mülakat, sözlü sınav ve güvenlik araştırması-arşiv kaydına son verilmeli, herkese güvenceli iş ve güvenli gelecek sağlanmalıdır.

- Tüm kamu emekçilerini kapsayan, adil bir ek gösterge sistemi hayata geçirilmelidir.

Sıraladığımız bu talepler sadece bizim değil, tüm kamu emekçilerinin talepleridir. Sendikalı olsun ya da olmasın tüm kamu emekçilerini kendi temel talepleri için birlikte mücadele etmeye, KESK’e bağlı sendikalarda örgütlenmeye çağırıyoruz”. (DUVAR)