Bedensel engelli Aziz Kanar, Adalet Bakanı'na soruldu

HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Aziz Kanar'ın ev hapsinde tutulmasını Meclis'e taşıdı. Sürücü, 'Aziz Kanar hakkında ev hapsi kararı veren yargı üyeleri hakkında bir soruşturma başlatılması ve Kanar’ın mağduriyetinin giderilmesi gündeminizde olacak mıdır?' dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bombalı eyleme katılma nedeniyle gözaltına alınan yüzde 92 bedensel engelli Aziz Kanar ev hapsinde. Kanar, “Örgüt kurmak”, “silahlı eyleme katılmak” gibi suçlamalarla 2014 yılından bu yana 4 kez gözaltına alındı. Urfa’nın Viranşehir ilçesinde ikamet eden Kanar, 2017 yılında 13 gün gözaltında tutulduktan sonra ev hapsine alındı.

HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Aziz Kanar'ın ev hapsinde tutulmasını Meclis'e taşıyarak Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e verdiği soru önergesinde, “Kendi kendine yemek dahi yiyemeyen bir kişinin 'bombalı eylem' şüphesiyle tutuklanmak istenmesi, akabinde ev hapsine alınması izaha muhtaçtır” dedi.

BU MAĞDURİYETE NE ZAMAN SON VERİLECEK?

Sürücü, Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:

1- Yüzde 92 oranında bedensel engeli bulunan ve tek başına yürüyemeyen bir yurttaşın “bombalı eyleme katılmak” suçu gerekçe gösterilerek yargılanması ve ev hapsinde tutulması vakasından haberdar mısınız? Konu hakkında söz konusu kişinin bu eylemleri gerçekleştirebilme imkânının olup olmadığı konusunda inceleme yapılmış mıdır?

2- Aziz Kanar’ın gözaltında bulunduğu süre zarfında “kafasına silah dayandığı” ve “ölümle tehdit edildiği” iddiaları doğru mudur? Bu konuda bir araştırma yapılması ve ilgili kolluk görevlileri hakkında inceleme başlatılmayı düşünüyor musunuz?

3- Yargı mercileri Aziz Kanar’ın sağlık raporlarını neden dikkate almamıştır?

4- Vücut fonksiyonlarının neredeyse tamamını yitirmiş olan Aziz Kanar’ın ev hapsinde tutulması hastaneye gitmesini de engelleyecek bir durum teşkil etmekte olup bu mağduriyete ne zaman son verilecektir?

5- Aziz Kanar hakkında ev hapsi kararı veren yargı üyeleri hakkında bir soruşturma başlatılması ve Kanar’ın mağduriyetinin giderilmesi gündeminizde olacak mıdır?

NE OLMUŞTU?

Yüzde 92 bedensel engelli olan Aziz Kanar; son 2 yıl içerisinde ‘Örgüt kurmak’, ‘Bombalı eylem’, ‘Silahlı eyleme katılmak’ iddiaları ile 4 defa gözaltına alınmış olup en son gözaltına alındığı davada adli kontrol şartı ile ev hapsine alınmıştır. 13 aydır ev hapsinde tutulmaktadır. Urfa’nın Viranşehir ilçesinde yaşayan 33 yaşındaki Kanar, 2001 yılında  geçirdiği iş kazası nedeniyle hareket kabiliyetini yitirmişti.

Sürücü, “Sağlık raporlarında da açıkça yer aldığı üzere yüzde 92 oranında tüm vücut fonksiyon kaybı vardır. Yürüyemeyen ve yaşamını bir başına idame ettiremeyen, yüzde 92 oranında fiziksel engeli bulunan bir kimsenin ‘bombalı eylem’, ‘silahlı eyleme katılmak’ gibi fiilleri gerçekleştirmesi hayatın olağan akışına aykırıdır. Ancak bu olguya rağmen Kanar 2 Aralık 2015’te evine düzenlenen bir baskın neticesinde 15 kişi ile birlikte gözaltına alınmış; engellilik halinden ötürü yürüyemediği için sürükleyerek götürmüştür. Bu gözaltının sebebi ‘silahlı eyleme katılma’ iddiasıdır. Daha sonra ‘Örgüt kurmak’ iddiasıyla yine gözaltına alınmış ve serbest bırakılmıştır. Kendi kendine yemek dahi yiyemeyen bir kişinin ‘bombalı eylem’ şüphesiyle tutuklanmak istenmesi, akabinde ev hapsine alınması izaha muhtaçtır. Diğer yandan Aziz Kanar, ağır engelli olup ev hapsinden ötürü doktora dahi gidememekte olup bu anlamda da mağduriyeti tartışmasızdır” dedi.

17 Şubat 2017 yılında Viranşehir’de Hakim ve Savcılar Sitesi’ne yönelik gerçekleşen bombalı saldırı sonrası tekrar ev baskını ile gözaltına alındığını ifade eden Kanar 12 gün gözaltında kalmış, 13'üncü gün ifadeye çağrılmıştır. ‘Bombalı eyleme katılmak’ fiilinden suçlandığı gerekçesiyle savcılık tutuklama talep etmiştir. (HABER MERKEZİ)