Diyarbakır İMO Şubesi Eş Başkanı Nihat Noyan: Barajda mühendis yok!

Dicle Barajı'nda bir kapağın kopmasına ilişkin konuşan Diyarbakır Şubesi Eş Başkanı Nihat Noyan, 'Barajda mühendisin olmadığını' belirtti. Noyan, "Bizim önerimiz su seviyesi kapakların seviyesine ulaştıktan sonra iki kapakla beraber barajı genel bir onarıma tabi tutmak. Sadece o barajın değil bütün barajların onarılması lazım" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyarbakır'ın Eğil ilçesinde bulunan Dicle Barajı'nda bir kapağın kopmasından sonra su akışına paralel olarak Dicle Nehri’ndeki su seviyesi 6 metreye yükseldiği Dicle Vadisinde, UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’nde bulunan Hevsel Bahçeleri’nin bir kısmı başta olmak üzere birçok tarım arazisi sular altında kaldı. Sular bazı noktalarda insanların yaşadığı evlerin yakınına kadar ulaştı. Diyarbakır’ın tarihi Ongözlü Köprü çevresinde bulunan işletmeler de su altında kaldı. Yine Ongözlü Köprü, kullanıma kapatılırken, bazı hayvanların akıntıya kapıldığı ve toplu balık ölümlerinin yaşandığı belirtildi.

'BARAJDA MÜHENDİS YOK'

Barajda inceleme yapan heyetin içinde yer alan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Diyarbakır Şubesi Eş Başkanı Nihat Noyan, barajda mühendis olmadığını, sadece güvenlik görevlilerinin olduğunu ve görüntü alınmaması için engel konulduğunu söyledi. Yaptıkları incelemeyi anlatan Noyan, “Gördüğümüz tablo şu: Baraj kapaklarını betona tüttüren çelik konsollar var. O çelik konsollar kompre edilen duvardan kopmuş. Yani duvara montajlanan yerde her iki kolda kopmuş kapakla beraber. Koparken halatla kapının kapağının açılıp kapanmasının sağlayan makaralar var, hidrolik sistemi çalıştıran. O halatlar da kopmuş. Yani normal şartlarda bunların olmaması lazım. En yüksek basınca bile dayanıklı olması lazım. Dolayısıyla bunlar kopmuş. Sorduk oradaki personeller diyor ki suyun seviyesi çok yüksekti. Biz kapağı 40 santim kadar açmıştık. Tekrar açmak istedik. O arada kapak koptu” şeklinde konuştu.

Dicle budur işte!Dicle budur işte!

'İHMALLER VAR'

Baraj kapağının kopmasına ihmalin neden olduğunu düşündüklerini belirten Noyan, şunları söyledi:

“Her hâlükârda burada bir ihmalin söz konusu olduğunu düşünüyoruz. Bunlardan birincisi, su seviyesinin yükselmesine neden bu kadar izin verildi? İkincisi, yükselen su seviyesinden basınç arttı da, bu kapaklar bu basınca niye dayanmadı? Üçüncüsü, kapakların birleşim yerleri, konsolları, halatları, bakım onarımları periyodik olarak neden yapılmadı? Bunlar bizim için önemli sorular. Diğer bir husus ise oradaki personellerin yeterli eğitime tabi tutulmamalarıdır. Bu soruları ardı ardına sorduğumuzda haliyle orada bir ihmalin olduğu gözle görülür durumda. Bizim önerimiz su seviyesi kapakların seviyesine ulaştıktan sonra iki kapakla beraber barajı genel bir onarıma tabi tutmak. Sadece o barajın değil bütün barajların onarılması lazım. Ve bundan sonraki aşamada da belli periyotlarla bakımlarını yapılması, gerekli kontrollerin yapılması gerek. Bu yeterli değildir. Personellerin de belirli zaman aralıklarında eğitime tabi tutulması lazım. Eğitime tabi tutulmadığı zaman belli bir süre sonra bilgi körelmesi oluyor. Vatandaşların da gördüğü zararlar var. Bu zararların bir an önce tespit edilmesi ve tazminatlarını karşılanması gerekir.”

TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri ve Hevsel Bahçeleri Koruma Platformu Üyesi Doğan Hatun ise, meteorolojinin uyarılarının dikkate alınmadığını söyledi. Ortada riskli bir durumun olduğuna dikkat çeken Hatun, “Herhangi bir yağış olursa su seviyesi daha da yükselecek ve periyodik bakımlar yapılmadığından dolayı kapalı savah dediğimiz iki kapak için risk teşkil edecek. Yetkililer bu konuda biraz daha temkinli davranabilir. Barajda herhangi bir uzman yetkili görmedik. Bu barajların kapağını açan insanların teknik anlamda ne kadar eğitim aldıkların bilmiyoruz. İş güvenliği konusunda şu an gözlemlediğimiz herhangi bir güvenlik tedbiri yok” dedi.