CHP'den kamu avukatları için teklif: Vekalet ücreti bütçeye gelir kaydedilmesin!

CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, kamuda çalışan avukatların ekonomik durumlarının düzeltilmesi için kanun teklifi verdi. Karaca, kanun teklifinde "Meclis'te sorunları çözülmeyen neredeyse tek meslek grubu kamu avukatları olmuştur. Vekalet ücretlerinde adaleti sağlamanın kamu hukuku adına olduğu gibi adaletin temsilcileri arasında sağlanmasından başlamasını önemli buluyorum" açıklaması yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, kamu avukatları ile ilgili yasa teklifini TBMM’ye sundu. Kamu avukatlarının yaşadığı sorunlara da değinen yasa teklifinde Karaca "Kamu avukatları devleti savunduğuna göre ve bütün kamu çalışanlarının haklarını da devlet tespit ettiğine göre, kamu avukatlarının her yönden çok iyi çalışma şartlarına sahip olmaları önemlidir" ifadelerini kullandı.

Kamu avukatlarının aldığı 'vekalet ücretinin bütçeye gelir kaydedilmesinden vazgeçilmelidir' çağrısında bulunan Biçer Karaca, "Kamu avukatlarına görevleri sırasında katıldıkları keşif ve haciz işlemleri için yol gideri ve tazminat ödemesinin yapılması sağlanmalıdır" açıklaması yaptı. CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen de, kamuda çalışan avukatların ek göstergesinin 3600 yapılması için kanun teklifi vermişti.

Karaca'nın verdiği kanun teklifinin gerekçeleri söyle sıralandı;

KAMU AVUKATLARI DEVLETİN YARARINA ÇALIŞIR: Yargı erkinin iddia ve karar unsurunu gerçekleştiren hakim ve savcıların bağımsızlığını kabul edip, farklı yasal düzenlemeye tabi tutulmalarına karşın, yargı erkinin üç asli unsurundan birini teşkil eden savunmanın, kamu kurum ve kuruluşlarında işlevini yerine getiren kamu avukatları için aynı düşüncenin benimsenmemesi, aynı düzenleme içerisinde yer almaması kendi içinde çelişkidir. Kamuda çalışan avukatlar; Cumhuriyet Savcıları gibi kamu gücünü temsil etmekte ve kamu adına görevleri yerine getirmekte, her türlü davada devleti savunup devlet yararını korumak için çalışmaktadırlar.

KAMU AVUKATLARININ EK GÖSTERGELERİ EŞİTLENMELİDİR: Kamu avukatlarının yaptıkları işin ve üstlendikleri sorumluluklar göz önüne alındığında mal ve özlük haklarında iyileştirmeye gidilmesi zorunluluktur. Kamuda çalışan avukatlar, 659 ve 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelerde müfettiş, iç denetçi, doktor, eczacı, mühendis, kimyager ve biyologlar gibi meslek gruplarıyla aynı kariyer meslek grubu içinde sayılmaktadır. Aynı meslek grubu içinde yer almalarına rağmen kamuda çalışan avukatlar; ek göstergeleri 3000 olarak çalışmaktadır. Adaleti sağlamak amacıyla aynı meslek grubu içinde sayıldığı diğer meslek grupları ile ek göstergeleri eşitlenmeli ve 3600’e çıkarılmalıdır..

EKONOMİK DURUMLARI İYİLEŞTİRİLMELİDİR: Avukatlık Kanunu’nda karşı taraftan kazanılan vekâlet ücreti ‘avukata aittir’ maddesi, kamuda çalışanlar için geçerli değildir. İdareler tarafından vekalet ücretinin dağıtımında eşit, adil ve hakkaniyetli bir düzenleme yapılması zorunludur. Vekalet ücretinin tamamı sadece hukuk birimi amiri, hukuk müşaviri, muhakemat müdürü veya avukata bölüştürülmelidir. Vekalet ücretinin bütçeye gelir kaydedilmesinden vazgeçilmelidir. Ayrıca Kamuda çalışan Avukat ve Hukuk Müşavirlerine ödenmekte olan vekalet ücretinin yıllık brüt limiti cüz’i miktardadır. Bu brüt limitin arttırılması; kamu avukatlarının ekonomik durumlarının iyileştirilmesini sağlayacaktır.

KEŞİF VE HACİZ İŞLEMLERİ İÇİN YOL GİDERLERİ SAĞLANMALIDIR: Halen sadece Hazine Avukatlarına görevleri sırasında katıldıkları keşif ve haciz işlemleri için yol gideri ve tazminat ödemesi yapılırken, aynı nitelikte iş yapan kamu kurumlarının hukuk müşavirleri, muhakemat müdürleri, hukuk işleri müdürleri ile avukatlarına bu ödeme yapılmamaktadır. Bu düzenleme ile kamu kurumlarının dava ve icralarını takip eden bütün hukuk müşavirleri, muhakemat müdürleri, hukuk işleri müdürleri ve avukatlarına görevleri sırasında katıldıkları keşif ve haciz işlemleri için yol gideri ve tazminat ödemesinin yapılması sağlanmalıdır.