11 yıl sonra yine: Festus Okey için adalet arayışı

İstanbul'da 11 yıl önce karakolda bir polis tarafından vurularak öldürülen Nijeryalı sığınmacı Festus Okey'in davası 12 Aralık'ta yeniden görülmeye başlanacak. Göçmenlerle ilgili çalışma yürüten çok sayıda kuruluş davaya katılım çağrısı yaparak, "Festus’un sesi olmak ve yeniden haykırmak için Çağlayan Adliyesi’nde olacağız" dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Türkiye'ye futbolcu olmak hayaliyle gelen Nijeryalı Festus Okey, 11 yıl önce Beyoğlu Polis Merkezi'nde bir polis tarafından vurularak öldürüldü. Beyoğlu 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi sanık polis hakkında "taksirle ölüme sebebiyet vermek" suçundan 4 yıl 2 ay hapis cezası verdi.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, yerel mahkemenin, Okey'in ağabeyinin davaya katılmasını reddetmesi kararını bozarak, kimlik bilgisi ve DNA raporları alındıktan sonra karar verilmesine hükmetti. Üst mahkemenin bozma kararının ardından ilk duruşma İstanbul 21'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 12 Aralık tarihinde görülecek.

'FESTUS'UN SESİ OLMAK İÇİN ÇAĞLAYAN ADLİYESİNDE OLACAĞIZ'

Muammaya dönen Festus Okey'in davasına ilişkin göçmenlerle çalışan sivil toplum örgütleri açıklama yaparak davaya katılım çağrısında yaptı ve "Festus’un sesi olmak ve yeniden haykırmak için Çağlayan Adliyesi’nde olacağız" dedi.

Göçmen Dayanışma Ağı ile Ardıç Dayanışma Derneği'nin de aralarında bulunduğu kuruluşların açıklamasında anlatılanlar şöyle:

KANLI GÖMLEĞİ HASTANEDE KAYBEDİLDİ: Festus Okey, başarılı bir futbolcu olma hayaliyle İstanbul’da yaşayan Nijeryalı bir sığınmacıydı. 20 Ağustos 2007 tarihinde polis tarafından gözaltına alındı ve Beyoğlu polis karakolunda gözaltındayken bir polis memuru tarafından vuruldu. Ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Festus Okey’in ateş edilme mesafesini kanıtlayacak delil niteliğindeki kanlı gömleği hastanede kaybedildi.

HUKUK GARABETİNE DÖNÜŞTÜ: Okey’i vuran polis memuru hakkında dava açıldı fakat dava yıllarca süren bir hukuk garabetine dönüştü. Sanık polis memuru mahkeme tarafından 2011 yılında taksirle adam öldürmekten 4 yıl 2 ay hapis cezasına mahkum edilmesine rağmen hapse girmedi. Üye hakimlerden biri, sanık polisin olası kastla insan öldürmekten 20 yıl ceza alması gerektiğini savundu. Karar temyiz edildi.

MÜDAHİL OLMAK İSTEYENLERE SORUŞTURMA AÇILDI: Bu süre içinde mahkemenin önceliği delillerin karartılması değil de Festus’un kimliğinin saptanması olduğu için duruşmalar sayısız kez ertelendi. Festus Okey’in davası, insan hakları için çalışan aktivistler, Göçmen Dayanışma Ağı gibi organizasyonlarca senelerce takip edildi. Hatta kimileri davaya müdahil olmak istedi ama bu talep göz ardı edilirken müdahil olmak isteyen kişiler hakkında ‘mahkemeye hakaret’ ve ‘adil yargılamayı etkileme’ gerekçesiyle soruşturma başlatıldı.

DNA RAPORU YETERSİZ BULUNDU: Festus Okey’in avukatları yıllar süren çabalar sonucu Okey’in Nijerya’daki ağabeyi Tochukwu Gameliah Ogu’ya ulaşmayı başardı. Ogu’nun davaya müdahillik talebi reddedildi. Gerekçe ise mahkemenin Ogu’nun Festus Okey ile akrabalık bağını gösteren DNA raporunu 'yetersiz' bulması oldu. Üst mahkeme, geçtiğimiz haftalarda Festus Okey’in ağabeyinin davaya katılmasını reddeden mahkeme kararının bozularak kimlik bilgisi ve DNA raporları alındıktan sonra karar verilmesi gerektiğine hükmetti. Bu karara uyarak İstanbul 21'inci Ağır Ceza Mahkemesi, 12 Aralık 2018’e yeni bir duruşma günü verdi. Festus Okey’in öldürülmesinin üzerinden tam 11 yıl geçti. 12 Aralık’ta, saat 10.00’da Festus’un sesi olmak ve yeniden haykırmak için Çağlayan Adliyesi’nde olacağız.

FESTUS OKEY İÇİN ÇAĞRIDA BULUNAN KURULUŞLAR

- Ardıç Dayanışma Derneği

- Göçmen Dayanışma Ağı / Ankara

- Göçmen Dayanışma Ağı / İstanbul

- Göçmen Dayanışma Mutfağı

- Halkların Köprüsü (Halklararası Dayanışma Köprüsü Derneği)

- “Hepimiz göçmeniz, ırkçılığa hayır” (DurDe Platformu)

- İnsan Hakları Derneği – Mülteci Komisyonu

- Sınır Tanımayan Kadınlar – Göçmen Kadınlarla Dayanışma Grubu

- Tarlabaşı Toplumunu Destekleme Derneği

- Toplumsal Dayanışma İçin Psikologlar Derneği (TODAP)