İklim Değişikliği Performans Endeksi: Türkiye kötüler arasında

Polonya'da devam eden COP24'da, Germanwatch, Küresel İklim Ağı-Avrupa ile New Climate Institute'un ortaklığında "İklim Değişikliği Performans Endeksi" raporu hazırlandı. Geçtiğimiz yıl 47'inci sırada olan Türkiye bu yılki listede 50'inci sıraya gerileyerek kötü politikalar üreten ülkeler arasında yer aldı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Polonya'nın Katowice kentinde devam eden 24'üncü Taraflar Konferansı'nda (COP24) yeni bir rapor duyuruldu. Germanwatch, Küresel İklim Ağı-Avrupa (Can Europe) ile New Climate Institute'nin birlikte hazırladığı "İklim Değişikliği Performans Endeksi" sera gazı salımlarının yüzde 90’ından sorumlu 56 ülkenin ve AB’nin iklim değişikliği ile ilgili son performanslarını değerlendirdi. Geçtiğimiz yıl listede Türkiye 47'inci sırada yer alırken bu yıl 50'inci sıraya düştü.

TÜRKİYE KÖTÜ POLİTİKAYA SAHİP ÜLKELER ARASINDA

İklim değişikliğini durdurmaya yetecek gerekli adımları atan ülke olmaması nedeniyle ilk üç sıranın boş bırakıldığı listede, yenilenebilir ve kişi başı sera gazı salımlarındaki ilerleme nedeniyle İsveç dördüncü olurken Fas bir basamak yükselerek 5’inci oldu. Gelişmekte olan ülkeler arasında yer alan Litvanya düşük emisyonları ve yüksek yenilenebilir enerji politikası ile 6’ncı sırada yer aldı. Türkiye ise Avustralya ve Paris Anlaşmasından çıkan ABD ile en kötü politikaya sahip ülkeler arasında yer aldı.

Listenin kötü politikaya sahip ülkeler kategorisi 48'inci sıradaki İrlanda ile başlarken bu kategoriyi sırasıyla Japonya, Türkiye, Malezya, Rusya, Kazakistan, Kanada, Avustralya, Tayvan, Güney Kore, İran, ABD ve Suudi Arabistan takip etti.

YÜKSELEN HİNDİSTAN DÜŞEN ALMANYA

Geçtiğimiz yıl 14'üncü sırada olan Hindistan, yenilenebilir enerji konusunda kat ettiği mesafe ve 2030 yılı için iddialı hedefleri nedeniyle listede 11'inci sıraya yükseldi. Almanya ise 22'inci sıradan 27'inci sıraya düşerek orta seviyede ülkeler arasına yerleşti.

Almanya’nın düşüşünde 2009’dan bu yana emisyonlarını düşürememesi, iklim ve enerji politikasında öncülüğünü sürdürememesi önemli etkenler arasında. Raporu hazırlayanlardan Germanwatch üyesi Jan Burck Almanya'nın durumuna ilişkin, "Kömürden çıkmak konusunda kararlar ve ulaşım sektörünün karbonsuzlaştırılması planları hâlâ eksik. Ayrıca emisyonları azaltacak bir karbon fiyatlandırma programı hala devreye sokulmadı. Fakat hükümetin hâlâ bunları geliştirme ve tekrar güçlü bir iklimi koruma mevzuatını gelecek yıl çıkarma şansı var” dedi.

TÜRKİYE'NİN 50'NCİ OLMASI NE DEMEK?

Hazırlanan rapora katkı da sunan 350Ankara ekibi Türkiye'nin asfalt, beton, kömür, petrol ve gaz merkezli politikalarının listeye yansıdığını belirterek Türkiye'nin 50'nci sırada olmasının beş nedenini sıraladı:

1-Türkiye’nin Çerçeve Sözleşmesi ve Kyoto Protokolü’ne zaten çok geç taraf olması.

2- Paris Anlaşması’na hâlâ taraf olmaması. Anlaşmaya esas olan niyet beyanı, yani INDC ile daha fazla iklimi değiştireceğini ortaya koyması.

3-Ülkede iklime dair yeterli mevzuatın olmaması ve olanların uygulanmaması.

4- Buna ek olarak enerji tüketimi ve emisyonlarda en kötüler arasında olmamasına rağmen eğilimin en kötü ülkeleri hedeflemesi.

5- Bütün bunlar olurken, hem uluslararası finansmandan yaralanıp hala daha fazla para ve emisyon artışı talep etmesi.

İklim Değişikliği Performans Endeksi raporuna göre ülkelerin listedeki sıraları şu şekilde:

(İklim değişikliğini durdurmaya yetecek gerekli adımları atan ülke olmaması nedeniyle ilk üç sıra boş bırakıldı)

4- İsveç

5-Fas

6-Litvanya

7-Letonya

8-Büyük Britanya

9-İsviçre

10-Malta

11-Hindistan

12- Norveç

13-Finlandiye

14-Hırvatisyan

15-Danimarka

16- Avrupa Birliği

17-Portekiz

18- Ukrayna

19-Lüksemburg

20-Romanya

21-Fransa

22-Brazilya

23- İtalya

24-Mısır

25-Meksika

26- Slovakya

27-Almanya

28-Hollanda

29-Belarus

30-Yunanistan

31-Belçika

32-Çek Cumhuriyeti

33-Çin

34-Arjantin

35- İspanya

36-Avusturya

37-Tayland

38-Endonezya

39-Güney Afrika

40- Bulgaristan

41-Polonya

42-Macaristan

43-Slovenya

44-Yeni Zelanda

45-Estonya

46- Güney Kıbrıs

47-Cezayir

48-İrlanda

49-Japonya

50- Türkiye

51-Malezya

52- Rusya

53-Kazakistan

54- Kanada

55- Avustralya

56-Tayvan

57-Güney Kore

58- İran

59-ABD

60- Suudi Arabistan (DUVAR)