HDP'li vekiller açlık grevini sonlandırdı

HDP milletvekillerinin birçok kentte başlattığı açlık grevleri yapılan açıklamalarla sona erdi. HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, 'açlık grevinin kritik aşamaya geldiğini' söyledi.  

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in açlık grevine destek veren vekillerin eylemi sona erdi. Batman'da HDP milletvekilleri Ayşe Acar Başaran ve Mehmet Rüştü Tiryaki, basın toplantısı gerçekleştirdi.

Açıklamayı yapan Başaran, üç gündür Güven'in taleplerini dile getirmek ve açlık grevinin kritik aşamaya varmadan kamuoyu oluşturmak için eylem yaptıklarını belirterek, "Buradan iktidara bir kez daha sesleniyoruz: İmralı lağvedilmeli ve derhal önce Öcalan üzerinde uygulanan tecrit kaldırılmalı ardından da özgürlüğü sağlanmalıdır. Biz HDP milletvekilleri olarak bugün eylemimizi bitirmiş olsak da eylemlerimiz sürecektir" diye konuştu.

'KRİZ MUTLAKA AŞILACAKTIR'

Muş’ta da HDP İl Örgütü binasında 3 gündür açlık grevinde olan Muş Milletvekili Mensur Işık, eylemini yapılan basın açıklaması ile sonlandırdı. Işık,“Türkiye’de Kürdistan’da ve Ortadoğu’da yaşanan ekonomik, siyasal ve sosyal kriz mutlaka aşılacaktır. HDP olarak, Kürt meselesinin, Türkiye’nin demokrasi meselesinin çözülmesi için bir an önce Öcalan ile görüşülmesi gerektiğini Leyla Güven’e verdiğimiz destekle söylemiş olduk" dedi.

'HERKES ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMALI'

Girdikleri 3 günlük açlık grevi sonlandıran HDP Urfa Milletvekilleri Ayşe Sürücü, Ömer Öcalan ve Nusrettin Maçin de, il binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, İl ve ilçe yöneticilerinin yanı sıra Barış Anneleri ve çok sayıda yurttaş destek verdi.  Leyla Güven’in, Türkiye ve bölge cezaevlerinde siyasi tutukluların başlattığı açlık grevini desteklediklerini dile getiren HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, 'demokratik kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulunarak, Türkiye’nin demokratikleşmesi için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini' söyledi.  

Oluç: Bundan sonrasına MYK'mız karar verecek

HDP'nin İstanbul il binasında süren açlık grevinin üçüncü gününde HDP Sözcüsü Saruhan Oluç bir açıklama yaptı. "İstanbul’da başlattığımız Leyla Güven ile dayanışma açlık grevinin üçüncü günündeyiz. Bugün akşam saatlerinde açlık grevimizi bitireceğiz. Bitirmeden önce sizinle bazı gündemlerimizi paylaşmak istedik. Bugün çeşitli Kürt illerinde süren açlık grevlerimiz de sona erecek. Şu sıralarda Ankara’da MYK toplantımız da devam ediyor. Bundan sonra nasıl bir mücadele adımı atacağımızı MYK toplantımızda çıkacak öneriler doğrultusunda açıklayacağız" dedi.

"Leyla Güven 24 Haziran’da seçilen bir milletvekilimizdir, Hakkari halkının iradesidir. Tamamen hukuksuz ve haksız bir şekilde cezaevinde tutulmaktadır. Aynen Selahattin Demirtaş kararında olduğu gibi, AİHM’in 18. ve 5. maddelerde ihlal tespit ettiği gibi. Güven’in durumu da aynıdır, dokunulmazlığı vardır" diyen Oluç sözlerine şöyle devam etti, "Cezaevinde tutulması, bir Meclis üyesinin yasama faaliyetinin engellenmesi demektir. Anayasa’ya, uluslararası sözleşmelere uyumsuzluk demektir. Bir yerel mahkeme, Meclis’e, yasama organına tahakküm uygulamakta, Meclis’in bir üyesini rehin tutmaktadır. Hukuksuzluktur, Anayasa’ya aykırıdır. Bir yerel mahkemenin yasamanın bir üyesi üzerinde böyle bir tahakküm uygulama hakkı yoktur.

'DİĞER PARTİLER DE İRADE GÖSTERMELİ'

Oluç, "Kılıçdaroğlu, Enis Berberoğlu'na uygulananı Leyla Güven için de talep etti mi?" sorusuna ise şu yanıtı verdi, "Meclis Başkanı’na yaptığımız çağrıyı tüm partilere de yaptık. Meclis’teki bütün partiler de aynı hassasiyeti Meclis’teki bir üye için göstermelidir. Bu konuda Meclis’teki partilerin çok iyi bir sınav verdiği söylenemez. Biz nasıl Enis Berberoğlu’nun serbest bırakılması gerektiğini açık bir şekilde söylediysek, aynı şekilde diğer partilerden beklentimiz de Meclis’teki bir milletvekilinin rehin tutulmasına son verilmesi gerektiğinde irade göstermeleridir." (HABER MERKEZİ)

Etiketler HDP açlık grevi vekil