Çocuk İstismarıyla Mücadele Çalıştayı: Çocuklar için koruyucu ve önleyici hangi çalışmalar yapılmalı?

'Çocuklar İçin Hep Birlikte' oluşumunun düzenlediği Çocuğun Cinsel İstismarıyla Mücadele Çalıştayı Ankara’da başladı. Akademisyenler, avukatlar, sosyal hizmet çalışanları, sağlıkçılar ve medya çalışanları iki gün boyunca ‘istismara karşı’ mücadeleyi tartışacak.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA -  ‘Çocuklar İçin Hep Birlikte’ çalıştayı ODTÜ Mezunlar Derneği’nde başladı. Çalıştayda ‘Çocuğun cinsel istismarıyla mücadele’ olanakları tartışılacak.

Çalıştayın açılış konuşmasını SES MYK üyesi Aylin Akçay yaptı. Akçay istismara karşı mücadelede ‘Yaş ayrımı yapılmadan bütüncül bir hak sistemi oluşturulması gerektiğinin’ altını çizdi. Akçay çalıştayın ilkelerini şöyle sıraladı:

Çalıştayda çocuğun istismarını önlemek için ‘en çok neye ihtiyacımız var’ sorusundan yola çıkarak dört farklı oturum düzenlenecek.

1) İstismar; “Eşitsizler arasındaki ilişkilerde, gücü elinde bulunduranın, bu gücü diğerine karşı kötüye kullanması” olarak tanımlanabilir. Çocuğa yönelik cinsel istismar ise; “Bir yetişkinin cinsel doyum amacıyla çocuğun bedenini kullanmasıdır.” İstismar, hangi biçimde gerçekleşmiş olursa olsun suçtur. İstismarcıların pek azı pedofili vakasıdır, olayların geneli bir hastalık başlığı altında değil suç kapsamında ele alınmalıdır.

2) 18 yaş altındaki herkes çocuktur. Dolayısıyla bir yetişkinden gelecek cinsel saldırı söz konusu olduğunda 9 yaş, 12 yaş, 15 yaş gibi yeni kriterler belirlemeye çalışarak ceza indirimi talebi kabul edilemez. Konunun uzmanları olarak biliyoruz ki, ergenlik cinsel istismarın en yaralayıcı olabileceği dönemlerdendir.

3) Çocuklar için yürütülen hak mücadelelerinin, çocuklarla birlikte ve onların katılımıyla yürütülmesi genel anlamda tercih edilmesi gereken yol olsa da cinsel istismara karşı mücadele, mümkün olduğunca çocukların dünyasından uzakta yürütülmelidir. İstismara maruz kalan çocuğun sonraki süreçte bireysel sağaltımı için, kolluk ve yargı süreçlerine mümkün olan en asgari düzeyde dahil edilmesi ve konunun diğer çocukların gündeminden uzak tutulması gerekir. Bu nedenle cinsel istismara karşı mücadelede çocuk katılımı için çabalamak anlamsız olacaktır.

4) “Çocuklar İçin Hep Birlikte” İnisiyatifi çalışmalarını tümüyle gönüllü olarak yürütür. Meslek grupları ve kişiler arasındaki dayanışma üzerinden yükselmeyi ve varolan dayanışmayı geliştirmeyi hedefler. Öğrencisinden emeklisine değin tüm gönüllüler hiyerarşik olmayan yatay bir alandan çalışmaya katılırlar.

Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği’nden Zeynep Mutlu çalıştayda ‘en çok neye ihtiyacımız var’ sorusundan yola çıkarak dört farklı oturumun gerçekleşeceğini söyledi. Zeynep Mutlu çalıştayda ‘koruyucu ve önleyici’ tartışmaların öne çıkacağını belirtti.

Çalıştayda, Etkin Çocuk Koruma Sistemi; Medya ve Çocuk; Profesyonellerin Güçlenmesi ve Korunması; Yasal Düzenlemelerde Çocuğun Cinsel İstismarı ile Çocukluk Algısı ve İstismarla Alternatif Mücadele Yöntemleri başlıklarında çalışma grupları oluşturuldu.