Süleymaniye 35 kurumu kapattı, tansiyon yükseldi

Süleymaniye’de aralarında siyasi partilerin de bulunduğu 35 kurumun kapatılmak istenmesi tepkilere neden oldu. Tevgera Azadi partisinin büroları kuşatıldı, direnen üyeleri gözaltına alındı. Kapatma kararını protesto eden bir kişinin kendini yaktığı da bölgeden gelen bilgiler arasında yer alıyor. Kurumlar hakkında verilen kapatma kararının Türkiye’nin isteği üzerine gerçekleştiği ileri sürülüyor.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Federe Kürdistan Bölgesi Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani, 35 siyasi parti ve sivil toplum örgütünü yasa dışı ilan edip kapatılacaklarını duyurdu. Talabani söz konusu parti ve sivil toplum örgütlerine, bürolarını kapatmaları için 24 saat süre tanıdı.

Bu karar Kürdistan bölgesinde tepkilere neden oldu. Talabani’nin kapatmak istediği siyasi partilerden biri de PKK ile bağlantılı olduğu iddia edilen Tevgera Azadi idi ve karara karşı en sert tepkiyi yine bu parti gösterdi. Asayiş güçleri partinin bürolarını kuşattı, parti üyelerinin bir kısmı gözaltına alındı.

Tevgera Azadi tarafından yapılan açıklamada Süleymaniye’ye bağlı Raperin ve Kaladıze’nin, Erbil’in Koya ilçesi ve Kıfri’deki bürolarının kapatıldığı bildirildi. Süleymaniye’ye bağlı Kelar ilçesindeki bürolarının ise güvenlik güçleri tarafından kuşatıldığı ve boşaltılması yönünde uyarılar yapıldığı duyuruldu.

35 KURUM İÇİN KAPATMA KARARI

Kubat Talabani tarafından duyurulan bu karar, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) bölgesinde tansiyonun yükselmesine neden oldu. Federe Kürdistan Bölgesi’nden edinilen bilgiye göre siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin kapatılmak istenmesi yoğun tepkiyle karşılandı. Özellikle sosyal medyada konuyla ilgili çok sayıda tepki mesajının paylaşıldığına dikkat çekilirken, Tevgera Azadi’nin kapatılma kararına direndiği ifade edildi. Tevgera Azadi’nin kapatılmak istenmesine karşı çıkanların çeşitli protestolar gerçekleştirildiği ve bir kişinin protesto için kendini yaktığı öne sürüldü.

Kubat Talabani'nin kardeşi Pavel Talabani’nin Erbil’deki Türkiye başkonsolosluğunda yaptığı görüşmenin ardından böyle bir kararın alındığını hatırlatan bölgedeki kaynaklar, söz konusu kapatılma kararının Türkiye’nin talebi üzerine gerçekleştiğini öne sürüyorlar. Nitekim Türkiye’nin Erbil Başkonsolosu Hakan Karaçay da Tevgera Azadi’nin Süleymaniye ve Koya’daki bürolarının kapatılmasını değerlendirirken, “KYB’nin bu adımını doğru yönde atılmış bir adım olarak görüyoruz” dedi. Karaçay, KYB’nin bu konuda daha ileri adımlar atması gerektiğini ise, “Tevgera Azadi, PKK ve uzantılarının terör örgütü olduğu gerçeğini göz ardı etmeden gerekçelendirmek uygun olur diye düşünmekteyim” şeklinde ifade etti.

BARZANİ İRAN’A YAKLAŞIRKEN

Federe Kürdistan Bölgesi’ndeki kaynaklar, yakın zamanda Barzani’nin Irak yönetimiyle görüştüğünü hatırlatarak, "Barzani’nin Türkiye ile yakın ilişkileri var. Barzani, Türkiye’nin yanı sıra İran’la da yakın ilişkiler kurmak istiyor ve merkezi hükümetle bu konuda görüşmeler gerçekleştirdi" yorumunu yaptılar.

Kaynaklara göre Barzani’nin hem Türkiye hem de İran’la yakın ilişki içinde olması KYB’nin güç kaybetmesine ve yalnızlaşmasına neden oluyor. Kaynaklar, KYB’nin Süleymaniye Havaalanı'nın açılması başta olmak üzere taleplerinin karşılanması için Türkiye’ye taviz verdiğini ileri sürüyorlar.

TEVGERA AZADİ YASAL BİR PARTİ

Tevgera Azadi’nin Irak seçimlerine katıldığını ve bir sandalyesinin bulunduğunu hatırlatan aynı kaynaklar, “Tevgera Azadi yasadışı olduğu gerekçesiyle kapatılmak isteniyor. Ancak Tevgera Azadi 3 yıldan uzun bir süre önce kuruluşu için Kürdistan yönetimine başvuruda bulundu. Olumlu ya da olumsuz bir cevap alamadı bu 3 yıl içinde. Kürdistan yasalarına göre başvuruda bulunan kuruma 25 gün içinde cevap verilmeli. Eğer bu süre içinde cevap verilmezse o kurum yasallaşır. Tevgera Azadi Irak seçimine de katılan yasal bir partidir. Dolayısıyla yasa dışı olduğu gerekçesiyle kapatılmak istenmesi doğru değildir. Tevgera Azadi PKK’ye yakın olduğu gerekçesiyle Türkiye’nin isteği üzerine kapatılmak isteniyor” yorumunu yapıyor.

Kapatılma kararının tepki çektiğini belirten kaynaklar, Perşembe gününün ise sakin geçtiğini söylediler. Kaynaklara göre kurumları kapatma kararıyla KYB, PKK’ye de mesaj veriyor. KYB, PKK’nin Süleymaniye ile Türkiye ilişkisine zarar verecek herhangi bir hamleden uzak durmasını istiyor.

PKK’nin bu talebe cevabı nasıl olacak? Bölgede görüştüğümüz kaynakların soruya yanıtı ise, “PKK ile KYB sorunun çözümü için şu anda görüşüyorlardır belki de anlaşacaklardır. PKK’ye yakın medyaya baktığımızda, Tevgera Azadi ve diğer partiler ile derneklerin, sivil toplum örgütlerinin kapatılmak istenmesine çok yer vermediler. Normalde medyada bu konunun daha çok yer alması gerekiyordu” şeklinde oldu.

TEVGERA AZADİ 3 YIL ÖNCE KURULDU

Tevgera Azadi 17 Ekim 2014’te kuruldu. Süleymaniye ve Germiyan bölgesi, Kerkük ve Tuzhurmatu’da örgütlü olan partinin 10 bürosu bulunuyor. 12 Mayıs’ta gerçekleştirilen Irak Parlamento seçimlerine Yeni Nesil Hareketi ile birlikte katılan Tevgara Azadi bir sandalye almıştı.