Devlet, banka bilançolarını temizlemek için düğmeye bastı

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası'nın kurucusu olduğu TKYB Varlık Finansmanı Fonu, halka arz edilmeksizin nitelikli yatırımcılara yönelik olarak 3 milyar 150 milyon TL nominal büyüklüğünde  Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) ihracı gerçekleştirecek. Halkbank, Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Garanti Bankası tarafından ihraç edilecek olan İpoteğe Dayalı Menkul Kıymetler (İTMK), Varlık Finansmanı Fonu'nca ihraç edilecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yeni yıldan önce Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası (TKYB) Varlık Finansmanı Fonu, devasa boyutta menkul kıymet ihracı (satışı) gerçekleştirecek. Talepler 4-5-6 Aralık tarihlerinde toplanacak. Aktif Yatırım Bankası, Garanti Yatırım, Halk Yatırım, Vakıf Yatırım ve Ziraat Yatırım'ın desteğiyle Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) ihracı 7 Aralık'ta gerçekleştirilecek.

Bu işlemle üç kamu bankasının genellikle zarar yazan konut kredilerini ihraç edilmek üzere paket olarak Kalkınma Bankası'na aktaracağı yorumları yapılıyor. Böylece bilançolardaki zarar yazan krediler temizlenmiş olacak. VDMK'leri ise bir kamu fonunun alabileceği, böylece zarar yazan kredilerin bu fon tarafından karşılanmış olacağı da iddialar arasında.

5 YIL VADELİ

Edinilen bilgiye göre TKYB Varlık Finansmanı Fonu'nun halka arz edilmeksizin nitelikli yatırımcılara yönelik olarak gerçekleştireceği 5 yıl vadeli, 3 ayda bir sabit kupon ödemeli Varlığa Dayalı Menkul Kıymet ihracı 3,150,000,000 TL (3 milyar 150 milyon TL) nominal büyüklüğünde olacak.

Halkbank, Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Garanti Bankası tarafından ihraç edilecek olan İpoteğe Dayalı Menkul Kıymetler (İTMK), TKYB Varlık Finansmanı Fonu'nca ihraç edilecek VDMK'nin dayanak varlığını oluşturacak.

Ayrıca ihraç olunacak VDMK'lerin satışını desteklemek üzere Halkbank, Vakıfbank ve Ziraat Bankası tarafından VDMK'lerin ihraç tarihinden itibaren 1 yıl süreyle geri alım garantisi verilecek. Söz konusu geri alım işlemlerinde fiyat ihraç tarihindeki getiri olarak dikkate alınacak. Her bir banka için geri alım garantisinin üst limiti VFF portföyündeki ihraççısı oldukları İTMK'ların nominal tutarını geçmeyecek. Söz konusu geri alım işlemleri Halk Yatırım Menkul Değerler A.Ş. aracılığıyla gerçekleştirilecek.

VARLIĞA DAYALI MENKUL KIYMETLER (VDMK) NEDİR?

Varlığa Dayalı Menkul Kıymetler (VDMK), yeni bir finansman tekniği olarak kurumların bilançolarında yer alan senet veya teminata konu alacaklarının ikincil piyasada pazarlanabilir menkul kıymetler haline dönüştürülmüş halidir. Reel sektörün elinde bulunan varlıklar karşılığı finansman temin etmesi için konvansiyonel banka kredisine alternatiftir. VDMK’a konu olabilecek varlıklar; tüketici kredileri, finansal kiralama sözleşmelerinden doğan alacaklar ve finansal kuruluşlar hariç mal ve hizmet üretimi faaliyetinde bulunan anonim ortaklıkların müşterilerine yaptıkları faturalı satışlardan kaynaklanan senede veya teminata bağlanmış ticari alacakları olabilir.

(HABER MERKEZİ)

Bankalar 10 ayda 45 milyar lira kâr ettiBankalar 10 ayda 45 milyar lira kâr etti