İHD'den, Leyla Güven çağrısı

Diyarbakır İHD: Leyla Güven'in adil yargılanma hakkı ve ifade özgürlüğü reddedildi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi, 31 Ocak 2018’den bu yana tutuklu bulunan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Hakkari Milletvekili Leyla Güven hakkında yazılı açıklama yaptı. Leyla Güven’in 7 Kasım 2018’ tarihinde Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya kelepçeli götürülmeyi reddetmesi üzerine SEGBİS ile katıldığına dikkat çekilerek, Güven’in burada süresiz dönüşümsüz açlık grevine başladığını duyurduğu hatırlatıldı.

Açıklamada, İHD şube başkanı Abdullah Zeytun’un, halen Diyarbakır E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda tutuklu bulunan Güven'i 10 Kasım 2018 tarihinde ziyaret ettiği belirtildi. Bu sırada açlık grevinin 3’üncü gününde olan Güven'in sağlık durumunun ve moralinin iyi olduğu, ziyaret esnasında, açlık grevi eylemine başlama gerekçesini “PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde sürdürülen tecrit, çatışmaların ve ölümlerin devam etmesi” olarak beyan ettiği vurgulandı.

'GÜVEN’İN TUTUKLU OLMASI YASAYA AYKIRI'

İHD Diyarbakır Şubesi’nin yazılı açıklamasında TBMM Başkanlığı ile Adalet Bakanlığı’nın Leyla Güven için girişimde bulunması istendi. İHD, taleplerini şöyle sıraladı:

1. DTK Eş Başkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Sayın Leyla Güven'in başlatmış olduğu açlık grevi eyleminin kendisiyle siyasi ve bürokratik kanallardan görüşmelerin sağlanılması, Sayın Güven'in talepleri dikkate alınarak açlık grevinin sona erdirilmesi amacıyla bir çözüm yolu bulunmalıdır.

2. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) üyesi olması bakımından, TBMM Başkanlığı ve Adalet Bakanlığı nezdinde gerekli girişimlerde bulunmalıdır. Bu anlamda yasama ve milletvekili dokunulmazlığından doğan hak ve yükümlülükleri güvence altına alınmalıdır.

3. Ayrıca haksız ve anayasaya aykırı tutukluluk halinin derhal sona erdirilmesi ve yasama faaliyetlerine doğrudan katılımda bulunması sağlanmalıdır. (DUVAR)