İzmir'deki kayıp tablolar Sayıştay raporunda

İzmir Büyükşehir Belediyesi envanterinde bulunan, aralarında ünlü sanatçılar Aliye Berger, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Şeref Bigalı gibi isimlere ait 33 tablonun kayıp olduğu Sayıştay Başkanlığı tarafından tespit edildi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Sayıştay Başkanlığı'nın 2017 yılı Kamu İdareleri Denetim Raporu'nda, geçtiğimiz yıllarda haberlere konu olan, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait 33 sanat eserinin kayıp olduğu tespit edildi. Belediye konuyla ilgili savunmasında, "Belediyemiz Teftiş Kurulu Başkanlığı’nca gerekli inceleme yapılmaktadır" dedi.

SAYIŞTAY: SANAT ESERİNİN İMHA EDİLMESİ SÖZ KONUSU OLAMAZ

Sayıştay’ın raporunda, ünlü ressamlara ait 33 tablonun, İzmir Resim ve Heykel Müzesi uzmanlarının yardımlarıyla onarılarak belediyenin demirbaşı haline getirildiği, Nisan 1998’de ise bu tabloların fotoğraflarının yer aldığı “İzmir Büyükşehir Belediyesi Resim Koleksiyonu” isimli bir kitabın hazırlandığı hatırlatıldı.

2008 yılında tabloların imha kaydıyla kayıtlardan çıkarıldığını tespit eden Sayıştay, daha sonradan 6 tabloya ulaşıldığını belirttiği raporunda, "Mevzuat hükümlerine göre herhangi bir sanat eserinin imha edilmesi söz konusu olamaz. Uzman kişilerce tamir veya restore edilebilir. Ancak 33 tablonun kayıtlarda imha edildiği belirtilmişse de çalışmalar sonucunda 6 adedinin bulunduğu tespit edilmiştir. Dolayısıyla listedeki tabloların imha edilmemiş olduğunu ve de diğer kayıp tabloların akıbetinin ne olduğu sorusunu gündeme getirmektedir. Söz konusu durum özellikli taşınırlar olan sanat eserlerinin kayıt edilmesi ve korunmasında sorunlar olduğunu göstermektedir" ifadelerine yer verdi.

SAYIŞTAY: SÜREÇ TAKİP EDİLECEK

İzmir Büyükşehir Belediyesi kayıp tablolarla ilgili Sayıştay'a, "Bulgu konusu ile ilgili Belediyemiz Teftiş Kurulu Başkanlığı’nca gerekli inceleme yapılmaktadır. İnceleme sonucuna göre işlem tesis edilecektir" yanıtını verdi. Sayıştay hazırladığı raporun sonuç kısmında, "Değeri yüksek olan idareye ait tabloların ivedilikle bulunmasının sağlanması ve kurum mali tablolarında buna ilişkin noksanlık kayıtlarının yapılması gerekmektedir. Konu ile ilgili süreç takip edilecektir" dedi.

KAYIP TABLOLAR 2017'DE DE GÜNDEME GELDİ

2017 yılında Evrensel Gazetesi'nden Özer Akdemir, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait 28 farklı ressamın 33 tablosunun kayıp olduğunu gündeme getirmişti. Kayıp olan tabloların izini süren stratejik planlama uzmanı Ali Rıza Avcan kayıp tablolarla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunmuş ve Sayıştay'a dilekçe göndermişti.

Kayıp olan sanat eserlerinin listesi şu şekilde: