İddia: Türkiye ve ABD Brunson için anlaştı

Haber kanalı NBC, Türkiye ve ABD'nin rahip Brunson'ın serbest kalması konusunda anlaştığını iddia etti. Kanal, iddiasını "iki üst düzey yetkili"ye dayandırdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Beyaz Saray, Türkiye'de tutuklu ABD'li rahip Andrew Brunson'ın birkaç gün içinde serbest bırakılması beklentisi içinde. İddiaya göre yakın zamanda ABD Başkanı Donald Trump ve Türkiye arasında varılan gizli anlaşma uyarınca yarınki davada Brunson hakkındaki suçlamalar düşürülecek ve ABD'li rahip özgürlüğüne kavuşacak.

ABD menşeli haber kanalı NBC, bu kulis söylentisini ülkedeki "iki üst düzey yetkili" ve "bilgiyi veren bir kişi"ye dayandırıyor. NBC'nin haberine göre ABD, Brunson'ın serbest kalması karşılığında Türkiye üzerindeki ekonomik baskıyı hafifletmeyi vadetti. Öte yandan Trump yönetimi gene de emin olamıyor çünkü birkaç ay önce Türkiye, Brunson'u tahliye etme taahhüdüne çok fazla yaklaşmışken ABD'li rahip cezaevinden çıkamadı.

Washington'daki Türk elçiliği de Beyaz Saray da din adamının ailesi de bu iddia üzerine yorum yapmayı reddetti.

NE OLMUŞTU?

Türkiye'de 20 yılı aşkın süredir yaşayan Rahip Brunson ve eşi Norine Brunson 2016 yılında süresiz oturma izni için İçişleri Bakanlığı'na başvurdu. Bakanlık, Brunson'un başvurusuna, "kamu düzeni ve kamu güvenliği açısından uygun değil" yanıtını verdi ve geri çevirdi. Ekim 2016'da İzmir Alsancak Polis Karakolu'na çağrılan Brunson çifti, sınır dışı edilmek üzere gözaltına alındı. Norine Brunson, 13 gün sonra serbest bırakıldı.

Rahip Brunson sınır dışı edilmeyi beklerken, Aralık 2016'da "FETÖ'ye üye olmak" suçlamasıyla tutuklandı. Andrew Brunson'a "Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasi veya askeri casusluk amacıyla temin etmek", "Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" ve "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlamaları yöneltildi. İddianamede, "hem FETÖ hem de PKK adına suç işlediği" suçlamaları da yer aldı.

7 soruda: Brunson için karar günü7 soruda: Brunson için karar günü

Brunson için, "örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlediği" gerekçesiyle 15 yıla kadar, "devletin gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etmek" suçlamasından 20 yıla kadar hapis cezası istendi. Brunson'ın tutukluluğu 25 Temmuz'da ev hapsine çevrildi.