Hatice Cengiz: Cemal Kaşıkçı'nın bir korku yaşadığını görüyordum

Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'na gittikten sonra haber alınamayan gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz, Kaşıkçı'nın başına bir şey gelme ihtimalini düşük gördüğünü söylediğini aktardı. Cengiz, "Söylediği kadarıyla herhangi bir tehdit almadı. Konsolosluğa gitmesiyle böyle bir durum olabileceğini söylemedi ama bir korku yaşadığını ben görüyordum" diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda alıkonulduğu iddia edilen gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz açıklama yaptı. Kaşıkçı'nın başına bir şey gelmesi konusunda endişeleri olduğunu söyleyen Cengiz, "Bana söylediği kadarıyla herhangi bir tehdit almadı. Ama konsolosluğa gitmesiyle böyle bir durum olabileceğini söylemedi ama bir korku yaşadığını ben görüyordum. Ne kendisi ne de ben böyle bir şey yaşanabileceğini düşünmüyorduk" dedi.

CNN Türk yayınına telefonla bağlanan Hatice Cengiz, "Türk hükümeti de Amerikan hükümeti de devreye girmiş durumda. Haber alınamıyor kendisinden. 2 Ekim'den beri ne olumlu ne olumsuz, nerede olduğuyla ilgili hiçbir haber yok" dedi.

Konsolosluğa Kaşıkçı'yla birlikte gittiklerini söyleyen Cengiz, kendisini dışarıda beklediğini aktardı. Cengiz, "İşi olmayan birinin girmesi söz konusu olmadığı için dışarıda bekledim. Telefonlarını bana bırakmıştı" diye konuştu.

"Çıkmadığından emin misiniz?" sorusuna Hatice Cengiz, "Hayır, eminim diyemem. Çünkü, konsolosluğa giren ve çıkan araçların içerisini kontrol etme gibi bir yetkiye sahip değilim. Çok yoğun bir konsolosluk. Zaten sokak arasında, etrafında evlerin ve ticari merkezlerin olduğu bir yerde. Ben orada bekleme halindeydim" yanıtı verdi.

'BİR YETKİLİ İÇERİDE KİMSENİN OLMADIĞINI SÖYLEDİ'

Cengiz, Kaşıkçı'yla konsolosluğa gittikleri gün yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Saat 13.00'ten 16.00'ya kadar bekledim. Bütün konsolosluk çalışanları ayrıldılar mekandan mesai saati bitimiyle birlikte. Arkasından bir gariplik hissettim, hala çıkmamış olmasının, işlemlerin uzun sürmesinden kaynaklı olmama ihtimalini yükseldiğini düşündüm. Sonra kapıya yöneldim, güvenlik görevlileri vardı, onlara sordum. Kapıdaki polis çıkmış olabileceğini ve benim görmeme ihtimalim olduğunu söyledi. Arkasından konsolosluğu aradım, bir yetkiliye kapıda beklediğini söyledim, sonra bir kişi dışarı çıktı ve bana içeride kimsenin olmadığını, beklememin bir anlamı olmadığını söyledi.

Cemal Bey içeri girmeden önce aramızda şöyle bir diyalog geçmişti: Velev ki böyle bir şey olursa benim yapmam gereken bir şey var mı diye sormuştum. Kendisi bana Yasin Bey'i arayabileceğimi söylemişti. Bir görev şeklinde değil de, 'Gerçekleşme ihtimali olmayacak ama olursa Yasin Bey'i arayabilirsin, eski dostum' demişti. Yasin Bey daha önce çalıştığım kurumlarda tanıştığım birisiydi, kendisinin telefonu vardı, kendisiyle temasa geçtim. Arkasından Türk Arap Medya Derneği Başkanı Turan Kışlakçı'yı aradım. Sonra gereken şeyler tek tek yapılmaya başlandı. Ben de o zamandan beri bekliyorum."

'ENDİŞESİ VARDI AMA GERÇEKLEŞME İHTİMALİNİN DÜŞÜK OLDUĞUNU SÖYLEDİ'

"Böyle bir endişesi vardı" diyen Hatice Cengiz, "Fakat gerçekleşme ihtimalinin çok düşük olduğundan bahsetmişti. Çünkü, ülkemizin güvenli bir ülke olması, böyle bir şeyin bu topraklarda yapılma ihtimalinin çok düşük olması hem uluslararası hukuk açısından hem de siyasi ilişkilerin ciddi anlamda zedelenmesi, ilişkilerin çok gergin bir hale evrilecek olması yönüyle bir Suudi vatandaşını başına bir şey gelmesi, böyle bir şeye yeltenemeyeceklerini ifade etti bana" diye konuştu.

Kaşıkçı'nın tehdit almadığını belirten Cengiz, "Bana söylediği kadarıyla herhangi bir tehdit almadı. Kendisini muhalif tanımlamıyor. O sadece görüşlerini daha özgürce ifade edebilmek için Suudi Arabistan'dan ayrıldı. 1.5 yıl önce Amerika'ya yerleşiyor ve orada yaşamaya başlıyor. Türkiye'ye çok sık geldiğini, burada konferanslara katıldığını ve bir korku, endişe yaşamadığını söyledi. Ama konsolosluğa gitmesiyle böyle bir durum olabileceğini söylemedi ama bir korku yaşadığını ben görüyordum. Ne kendisi ne de ben böyle bir şey yaşanabileceğini düşünmüyorduk" ifadelerini kulladı.

'BİRÇOK ARKADAŞI HAPİSTE'

Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'da tepki çekebilecek bir yazısı olup olmadığı sorulan Hatice Cengiz, şu yanıtı verdi:

"Genel duruşuyla ilgili bir rahatsızlık olduğunu düşünüyorum. Ülkesindeki gelişmelerle ilgili olumlu yazıları da var, eleştirdiği yazılar da var. Sadece bir demeç üzerine tepki çekmekten ziyade, dışarıda görüşlerini rahatlıkla söyleyebiliyor olmasının Suudi yönetimi açısından bir rahatsızlık yaratmış olabileceğini düşünüyorum. Cemal Bey özel olarak ülkesini kızdırmak için bir yazı kaleme alıyor değildi. Ülkesini özleyen ve bir an önce de dönmek istiyordu. Yurt dışında yaşadığı için rahat değildi. Birçok arkadaşı hapiste, yurt dışında kalmak zorunda olduğu için kendisini yalnız da hissediyordu."

"Ben gelişmeleri haberlerden takip ediyorum genel olarak" diyen Cengiz, " Türk yetkililerle temasa geçmeye çalışıyorum. Yasin Aktay'dan bilgi almaya çalışıyorum. Anlaşılan o ki Türkiye hükümeti meseleyi diplomasi kanallarıyla, daha sakin ve bir krize yol açmayacak şekilde çözmeye çalışıyor. Ben bunu destekliyor ve takdirle karşılıyorum. Cemal Bey de bizim ülkemizle, kendi ülkesinin ilişkilerinin iyi olması için uğraşan bir insan" dedi. (HABER MERKEZİ)